Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Vaske skjorter? Slik går du fram

Opplever du at skjortene dine krymper, mister passformen eller blir skrukkete i vask? Lær deg å vaske skjorter riktig, så holder de seg pene lenger.

Vaske skjorter
Dette bør du passe på når du skal vaske skjorter. Foto: iStock.

Etter en lang dag på jobb er kanskje det å ta klesvasken det siste du har lyst til, men det må jo til. Dessverre er det ikke bare å vrenge av seg klærne og stappe dem inn i maskinen. For at klærne, spesielt skjortene, skal holde seg som nye lengst mulig, bør du vite hvordan du bør vaske skjortene riktig.

Portrettfoto av Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar. Foto: Gry Traaen

Plusstids vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar har heldigvis råd. Hun har jobbet som rengjøringsekspert i Orkla i 11 år og har dessuten fem barn, så hun har både mye og god erfaring som ekspert.

Når det kommer til skjorter, sier hun at de generelt holder seg fine som nye lenger dersom du vasker dem riktig.

– Det kommer selvfølgelig også an på kvaliteten på skjorta, men generelt gjør de det, sier hun.

Følg anvisningen

Eksperten sier det viktigste du kan gjøre, er å følge vaskeanvisningen. Hun forklarer at de vanlige problemene med skjorter etter vask, skyldes at de vaskes feil.

– Hvis skjorta mister passformen eller krymper, bruker du for høy temperatur eller for høy mekanisk bearbeiding i forhold til anbefalingen, sier Skaar.

Hun anbefaler også at du skrur ned sentrifugeringen slik at skjorta er litt våtere når du tar den ut av vaskemaskinen. Å sentrifugere for kraftig, kan gjøre skjorta mer krøllete og gi harde bretter og skrukker.

Også vaskemaskinprodusenten Bosch understreker at det er bedre å sentrifugere mindre for å fjerne mindre vann når du vasker skjorter. Da henger de seg lettere ut og blir enklere å stryke.

Unngå for full vaskemaskin

Generelt er det lurt å ikke fylle vaskemaskinen for full. Klærne beveger seg bedre når de har greit med rom. Du bør minst få plass til en hånd på høykant over kleshaugen inne i vaskemaskinen før du starter den.

Er det for trangt, risikerer du dessuten at klærne ikke blir ordentlig rene, forklarer Skaar.

Hun sier at skjortene også kan bli mer krøllete hvis de vaskes i en altfor full vaskemaskin.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Eget skjorteprogram

På en del nyere vaskemaskiner, finnes det også et skjorteprogram. Det er spesielt tilpasset for optimal vasking av skjorter og bruker en lavere sentrifugeringshastighet. Ifølge Bosch har programmene også tilpasset trommelrotasjon, noe som gjør plaggene luftigere mellom hver sentrifugering.

Hvis du bruker skjorter daglig, kan det være du har nok skjorter til en vask på dette programmet. Bruker du skjorter bare sporadisk, er det ikke like hensiktsmessig – eller miljøvennlig.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Ikke nødvendig å vaske skjorter separat

Du trenger ikke å vaske skjortene for seg selv, men vask dem med klær som trenger vask i samme temperatur og som har lignende farger.

– Bruk gjerne et finvaskporgram dersom skjortene vaskes med andre ting, sier Skaar.

Du bør dessuten unngå å vaske penskjortene sammen med klær med glidelås eller hemper, da disse fort kan skade skjortene i vask. Dersom du vasker alt samtidig, bør du absolutt lukke alle glidelåser og hemper før vask. Putt gjerne alle klær med glidelås eller hemper i en vaskepose i tillegg, så beskytter du de andre klærne mest mulig.

Velg riktig vaskemiddel

Hva slags vaskemiddel du bør bruke, avhenger av hva slags materiale skjorten er laget av.

– Hvis skjorten inneholder noe silke eller ull, bør du bruke Milo. Er skjorten hvit eller lys, bør du bruke vaskemiddel for hvitt tøy, gjerne i pulverform, fordi det inneholder blekemiddel som vil bidra til å holde skjorten hvit eller lys lenger, forklarer Skaar.

Når du vasker mørke skjorter, bør du bruke vaskemiddel for farget eller mørkt tøy. Skaar anbefaler Omo Color.

Skitne krager eller flekker

Du har kanskje opplevd at kragen blir stygg og misfarget lenge før resten av skjorta bærer preg av bruk over tid? Det er du i så fall ikke alene om.

Områder som blir litt ekstra skitne, bør forbehandles, forklarer Skaar.

– Hell på flytende vaskemiddel på kragen og eventuelt andre skitne områder og la det virke i cirka en halvtime før vask, sier vaskeeksperten.

Slik vasker du skjortene riktig

  • Vreng skjorta før vask og forbehandle gjerne kragen og andre ekstra skitne områder med flytende vaskemiddel i en halvtime først.
  • Ikke fyll maskinen for full.
  • Følg vaskeanvisningen på skjorta og velg riktig vaskeprogram.
  • Bruk gjerne et program for finvask eller skjortevask, eller sørg for at du skrur ned sentrifugeringen og tar ut skjorta mens den fortsatt er godt fuktig.
  • Heng den fuktige skjorta på en henger mens den tørker, så holder den formen bedre.