Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Temperaturguiden for å vaske klær

Hvor mange grader kan du vaske ulike klær på? Her er vaskeekspertens guide.

dame skal vaske klær
Å velge riktig temperatur når du skal vaske klær gir best resultat. Foto: iStock

I teoriene er klesvask enkelt. Det er jo bare å følge anvisningene på vaskelappen. I praksis kan det likevel by på hodebry.

For hva gjør du hvis klærne har lukt eller flekker som ikke går bort på temperaturen som vaskeanvisningen befaler?

Og hvor farlig er det egentlig å vaske klærne på lavere temperatur, slik at du får fylt opp maskinen skikkelig?

Vi ba Plusstids vaskeekspert Malin Skaar komme med råd.

Klær som trenger 60 grader

Malin Skaar anbefaler – selvfølgelig – å alltid følge anbefalingen på vaskelappen. Alle klær må nemlig vaskes på den temperaturen og måten som det sarteste tekstilet tilsier. Det hjelper for eksempel lite om selve blusen er av bomull hvis sømmene er av syntetisk tråd som ikke tåler maskinvask.

Det kan imidlertid by på et problem:

– En hygienisk klesvask krever 60 grader. De fleste vil derfor ønske så høy vasketemperatur på sokker og annet undertøy, håndklær, sengetøy og babytøy, sier Malin Skaar. Siden sengemidd dør ved 58 grader, bør også dyner vaskes på 60 grader. Hvis dynen ikke tåler dette, er alternativet å henge den ut i minusgrader.

Også treningsklær har – hygienisk sett – godt av en runde i 60 graders vann. Høy vasketemperatur er nemlig effektivt for å fjerne vond lukt.

Høyere vasketemperatur vil også være effektivt hvis klærne har flekker.

– Hvis flekkene stammer fra egg eller blod, må du derimot vaske klærne på lav temperatur, understreker Skaar.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Når klærne ikke tåler høy vasketemperatur

Det smarteste er selvfølgelig å alltid sjekke vaskelappen før man kjøper klærne. Så enkel er likevel svært sjelden verden, spesielt når det gjelder treningstøy og barneklær.

Så hva gjør du når vaskelappen ber om 30 eller 40 graders vask mens klærne egentlig bør ha en runde på 60 grader?

– Til en viss grad kan du kompensere for lav vasketemperatur ved å øke vasketiden og bruke litt mer vaskemiddel. Det fins også spesialmidler som OMO Sport, som fjerner mer lukt enn vanlige vaskemidler, sier Malin Skaar.

Et annet tips kan være å bryte vaskeanvisningens påbud av og til – selv om det selvfølgelig kan ødelegge klærne.

– Jeg gjør det selv med klærne til våre barn. Selv om vaskelappen sier 40 grader, kjører jeg dem på 60 graders vask for eksempel hver tredje gang, sier hun.

Hvis klærne har fått skjemmende flekker som virkelig ikke går bort, kan du også prøve å kjøre dem på høyere vasketemperatur. Da har du rett og slett lite å tape.

Les også: SLIK VASKER DU BABYKLÆR

Vask av ull

Når det gjelder ull, er vaskelappen gjerne streng. Ullklær skal som regel vaskes på 30 eller 40 grader. Som regel er dette nok.
Malin Skaar anbefaler å bruke ullprogrammet til vaskemaskinen, selv om lappen foreskriver håndvask.

– Ullvaskprogrammet er mer skånsomt enn du klarer å vaske ullklærne selv. Det er stilt inn på riktig temperatur, vaskemiddelet kommer inn i riktige doser til riktig tidspunkt, maskinen vugger klærne riktig, og sentrifugering er mye mer skånsomt enn å gni og vri opp klærne, forklarer hun.

Siden ull har selvrensende egenskaper, slipper ullklær smuss og lukt lettere. Derfor kan ull vaskes sjeldnere, og det kan av og til være nok å lufte det.

Hvis ullklærne likevel ikke blir rene og luktfrie, har Malin Skaar et tips:

– Ull tåler i utgangspunktet å bli kokt. Det er kombinasjonen av høy temperatur og mekanisk behandling det ikke tåler. Derfor kan du legge ullklær i en kjele og gi dem et sakte oppkok. Du må bare ikke røre klærne, og passe på å slå av platen før det begynner å boble, sier hun.