Kategori:

Klesvask

Slik skal du vaske klær for hånd

Å ta klesvasken for hånd kan virke tungvint, men av og til må vi til pers. Med vaskeekspertens beste råd blir både jobben enklere og klærne renere.

Mor og datter henger opp klær vasket for hånd
Å vaske klær for hånd trenger slett ikke være så komplisert og tungvint! Foto: iStock

I utgangspunktet er det to åpenbare faktorer som kan få oss moderne nordmenn til å vaske klær for hånd: Vi har noen plagg i veldig sarte, delikate tekstiler som er merket håndvask. Eller vi er på ferie et sted uten tilgang til vaskemaskin, og trenger å friske opp den hvite jeansen eller barnas T-skjorter. Så hvordan gjør vi det på den beste og mest effektive måten?
– For å ta det første først: De aller fleste moderne vaskemaskiner har et eget håndvaskprogram, gjerne i kombinasjon med ullvaskprogrammet. Da er det ingen grunn til vaske opp silkeblusen i en bøtte, sier Plusstids vaskeekspert Malin Skaar.

Vaskemaskinen er veldig skånsom

Malin Skaar gir råd om å vaske klær for hånd
Plusstids vaskeekspert Malin Skaar anbefaler å bruke flytende vaskemiddel når du skal vaske klær for hånd. Foto: Gry Traaen

– Mange tror nok at hendene gjør jobben enda mer skånsomt enn vaskemaskinen gjør, men det er feil. Moderne vaskemaskiner har innstillinger som gjør vaskeprosessen langt bedre og mer forsiktig enn manuell håndvask. Plagg av for eksempel ull eller silke har veldig fine fibre som raskt ødelegges av gnikking og vriing når de er våte. I vaskemaskinens håndvaskprogram blir klærne vugget forsiktig frem og tilbake. Dessuten er både temperatur og vannmengde optimalisert med tanke på tekstilene, samt at vaskemiddelet blir grundig oppløst, noe som kan være en utfordring ved manuell håndvask.

Selv om bomull i utgangspunktet tåler 60 grader, kan det hende at tråden plagget er sydd med, ikke gjør det.

Ingen grunn til å bale med å vaske klær for hånd hvis du har håndvaskprogram på vaskemaskinen, altså! Likevel hender det jo stadig at vi er på steder hvor vi ikke har tilgang til vaskemaskin, for eksempel på hytta eller på Syden-ferie. Da kan det være tvingende nødvendig å ty til bøtte og håndkraft, men hvordan gjør vi det på den beste måten?

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Pass på dette når du skal vaske klær for hånd

– Skal du vaske klær for hånd, må du gjøre det samme forarbeidet som ved maskinvask, sier Malin Skaar.
­– Først og fremst må tøyet sorteres godt, både etter farge og etter hvilken temperatur det tåler. Mange bommer på 40 graders-grensen – tenk på at 40 grader faktisk ikke er veldig mye varmere enn hånden din. Dessuten må du tenke på hele plagget når du velger temperatur. Selv om bomull i utgangspunktet tåler 60 grader, kan det hende at tråden plagget er sydd med, ikke gjør det.

Deretter er det viktig å sørge for at vaskemiddelet blir ordentlig løst opp i vannet. Det enkleste er å bruke flytende vaskemiddel, og til ull og silke må du bruke ullvaskemiddel for å skåne fibrene. Pulver er vanskeligere å løse opp, og du risikerer at tøyet blir skjoldete. I verste fall – hvis pulveret inneholder blekemiddel – kan du få lyse, små prikker på klærne som ikke går bort.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Hold klesvasken i bevegelse

Det er lett å tenke at jo lenger klærne blir liggende i vannet, jo lettere er det å få dem rene. Men vaskeeksperten anbefaler ikke lang bløtleggingstid når du skal vaske klær for hånd.

Ikke legg i for mye tøy av gangen, og bruk en glatt sleiv eller lignende til å røre rundt med jevne mellomrom.

– Klærne blir i så fall bare liggende lenge i skittent vann, og det vil vi jo ikke. I tillegg er det smart å tenke på at tekstilene trenger å være i noe bevegelse, akkurat som de er i vaskemaskinen. Bevegelsen bidrar til å løse opp skitten i klærne, forteller Skaar.

– Fyll en bøtte med så varmt vann som plaggene tåler og ha i en kork med vaskemiddel. Ikke legg i for mye tøy av gangen, og bruk en glatt sleiv eller lignende til å røre rundt med jevne mellomrom. Etter 10-15 minutter skyller du tøyet grundig, og vrir ut så mye vann du klarer. Tøy som trenger skånsom behandling eller som er vanskelig å vri ordentlig opp, kan du legge mellom to håndklær som du ruller tett sammen. Håndklærne vil suge ut mye av fuktigheten.

Løs opp flekkene før du vasker klærne

Hvis noen av plaggene har stygge flekker, anbefaler Skaar å forbehandle disse før du vasker klærne.

Flekker av blod eller egg skal du behandle med helt kaldt vann, siden varmt vann får slike flekker til å koagulere.

– For alle flekker gjelder det å fjerne dem så snart du bare kan. Jo lengre flekken får være i fred, jo vanskeligere blir den å fjerne. Flekker av fettholdige produkter kan du ha litt Zalo på og gni forsiktig – alle tekstiler tåler Zalo, også silke og ull. Når du ser at flekken begynner å løse seg opp, vasker du klærne på samme måte som vanlig. Andre flekker gnir du litt flytende vaskemiddel på og lar det virke 20-30 minutter før du vasker plagget. Eller du kan selvsagt bruke en flekkfjernerspray hvis du har det for hånden. Husk at de samme temperaturreglene gjelder for flekker som for hele plagg. Ikke la deg friste til å bruke for varmt vann! Og flekker av blod eller egg skal du behandle med helt kaldt vann, siden varmt vann får slike flekker til å koagulere.

Et siste godt råd før utenlandsturen: Ta med deg vaskemiddel du kjenner hjemmefra.

– Du trenger ikke spesielle vaskemidler for håndvask, sier Skaar. ­
– Fyll gjerne det flytende vaskemiddelet du foretrekker over på en halvlitersflaske av plast og legg den i kofferten.
Da har du et vaskemiddel du kjenner tilgjengelig i stedet for å begynne å lete i hyllene i utlandet. Og kanskje en liten miniflaske med Zalo til fettflekkene kan komme godt med?

Les også: Den ultimate flekkguiden!

Huskeregler når du skal vaske klær for hånd

  • Har vaskemaskinen din håndvaskprogram, er det faktisk mer skånsomt en ”gammeldags” vasking for hånd.
  • Sørg for at klærne er i bevegelse, ikke la dem ligge stille i bløt over lang tid.
  • Pass på at vaskemiddelet er løst ordentlig opp før du legger i plaggene.
  • Vær nøye med temperaturen på vannet – det er fort gjort å bruke for varmt vann som skader plaggene.
  • Gi vanskelige flekker forbehandling med Zalo eller flytende vaskemiddel.
  • Ta gjerne med små flasker med favorittvaskemiddelet ditt hjemmefra når du reiser utenlands.