Kategori:

Klesvask

Tag:
Kategori:

Klesvask

Tag:

Slik vasker du jeans - uten å ødelegge passformen

Få med deg de beste tipsene! Den beste måten å beholde fargen og passformen i yndlingsjeansen lengst mulig.

mor og barn med nyvaskede jeans
Husk å lese vaskeanvisningen før du vasker jeans. Spesielt før du kaster den i tørketrommelen. Foto: iStock

Det å finne den perfekte jeansen er alltid en glede, og da er det om å gjøre å ta vare på plagget. Hvordan vi gjør det? Mye handler om hvordan vi vasker jeans.

Mitt viktigste råd er at du alltid følger vaskeanvisningen på plagget. Om det står at den tåler 40 grader i vaskemaskinen, så anbefaler jeg å følge dette rådet. De aller fleste jeans tåler denne varmen, men undersøk for sikkerhets skyld. Ved normal bruk er det stort sett ikke nødvendig å vaske jeans på 60 grader, dette vil bare slite unødvendig på stoffet.

Les mer: SLIK VASKER DU ULLTØY

– Om det er en mørk jeans, så bør den vaskes sammen med andre mørke klær siden det er naturlig at den mister mye farge i de første vaskene. Vær også obs på at fargen kan smitte av på lyse møbler, særlig om du er veldig varm, sier Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert.

Vær også oppmerksom på at det er mange jeans, som ikke tåler å tørkes i tørketrommel.Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert

Velg riktig vaskemiddel

Skaar sier også at det er lurt å velge et vaskemiddel enten for farget eller for mørkt tøy. Et annet tips er å vrenge buksene før vask. På den måten bevares fargen best mulig.

Jeg vil også minne om at det er lurt å tømme lommene. Om du glemmer igjen papir er det veldig kjedelig å bruke tid på å fjerne tusen små papirbiter etter at vasken er ferdig, sier hun.

Les mer: SLIK VASKER DU DUNJAKKEN

Styr unna tørketrommel

Men jobben er ikke over når buksene er ute av vaskemaskinen.

– Vær også oppmerksom på at det er mange jeans, som ikke tåler å tørkes i tørketrommel. Følg vaskeanvisningen her. Det gjelder spesielt stretch-jeans. For å bevare passformen er det mye bedre å la den lufttørke på et tørkestativ, fortsetter hun.

Før du hiver buksene i skittentøyet kan du ta en kritisk titt og se om du strengt tatt må vaske den. All vask sliter på tøyet. Om du bare har brukt jeansen ved en anledning, og den ikke har flekker eller lukter, så kan du bruke den igjen før vask. På den måten sparer du både plagget og miljøet.

Jeans til barn

Samtidig understreker hun at når det gjelder jeans til barn er det spesielt viktig å undersøke hvordan den skal vaskes og tørkes før innkjøp.

Barn bruker klær på en annen måte enn oss, og får helt andre flekker på spesielt buksene, som grønske og jord. Da bør jeansen kunne vaskes på 60 grader, og det er også en fordel om den kan tørkes i tørketrommel – for enkelhetens skyld, sier Skaar.

Les mer: SLIK VASKER DU BABYKLÆR

Før du hiver buksene i skittentøyet kan du ta en kritisk titt og se om du strengt tatt må vaske den.Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert

Malin Skaar
Malin Skaar. Foto: Gry Traaen

Fem gode råd:

  1. Les vaskeanvisningen og følg denne. Anbefales det å vaske jeansen på 40 grader, så bør du ikke vaske den på høyere grader.
  2. Vask mørke jeans sammen med andre mørke plagg, det er naturlig at den mister farge i de første vaskene.
  3. Bruk vaskemiddel beregnet for farget eller mørkt tøy.
  4. Vreng buksene før vask.
  5. Stretch-jeans bør ikke tørkes i tørketrommel, undersøk alltid vaskeanvisningen før du kaster jeans inn i trommelen.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer