Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Hvordan vaske håndklær som loer

Opplever du at håndklærne loer etter at du har vasket dem? Det kan være fordi du vasker dem feil. Vi fikk vaskeekspertens beste råd til hvordan du egentlig bør vaske håndklærne dine.

Vaske håndklær? Dette er den beste måten.
Vaske håndklær? Dette er den beste måten. Foto: Istock.

Det er ikke akkurat en kunst å vaske håndklær, men likevel gjør mange av oss noen typiske feil. Vi fyller vaskemaskinen for full, vasker håndklærne på for lav temperatur eller vasker lyse og mørke håndklær sammen. En del opplever også at håndklærne loer voldsomt. Heldigvis har vaskeeksperten gode råd til oss alle.
La oss starte med hyppigheten. Hvor ofte trenger du egentlig å vaske håndklær? Vel, det avhenger rett og slett av hvor skitne de er. Det er forskjell på et håndkle du bruker etter at du har dusjet daglig eller annenhver dag og et håndkle hele familien bruker etter håndvasken.

Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar. Foto: Gry Traaen

– Vask dem etter behov. Du kan utsette vaskingen litt dersom du er flink til å henge opp håndklærne etter bruk, sier Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert.

Ved å henge dem ordentlig opp, får håndklærne tørke skikkelig mellom hver gang du bruker dem. Da gjør du vekstvilkårene dårligere for bakterier, som trives best i et fuktig og varmt klima.

Vask håndklær på 60 grader

Skaar råder deg til å alltid følge vaskeanvisningen, og de fleste tilfeller betyr det at håndklær bør vaskes på 60 grader. Dette gir bedre hygiene, da de fleste bakterier drepes ved såpass høy temperatur.

Også den danske butikkjeden Jysk anbefaler at du vasker håndklærne på 60 grader, men gjør oppmerksom på at for eksempel velourhåndklær bør vaskes på 40 grader for å bevare sin farge og tekstur.

De anbefaler dessuten at du vasker håndklærne separat de første gangene, alltid sammen med lignende farger. Skaar sier det ikke er nødvendig å vaske håndklær separat, men er enig i at de bør vaskes sammen med tøy i samme farge og som tåler vask på minst 60 grader.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Unngå at håndklærne loer

Hvis du opplever at håndklærne loer, ber vaskeekspert Skaar deg om å være tålmodig. Det tar litt tid å «kjøre inn» nye håndklær, og om de loer, må du rett og slett ta tiden til hjelp.

– Du bør vaske, riste og gjerne tørke dem ute, sier hun.

Noen håndklær loer mye, andre ikke i det hele tatt. Det kommer rett og slett an på kvaliteten på håndklærne, sier Skaar.

Tørre og myke håndklær

For at håndklærne skal tørke så raskt som mulig, er det én ting som er spesielt viktig: sentrifugeringen.

– Bruk full sentrifugering, så tørker de raskere og blir mykere etter tørk, sier hun.

Harde og stive håndklær er ikke nødvendigvis så deilige å tørke seg med. Skaar har derfor et tips til deg som vil ha så myke håndklær som mulig:

– Tørk gjerne i tørketrommel for å få dem mykest mulig, sier hun.

Om du bruker tørketrommel til håndklevasken, er det viktig å tømme lofilteret etter hver gang. Det kan samle seg mye lo fra trommeltørkede håndklær.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Tøymykner eller ikke?

Vaskeeksperten sier at tøymykner også bidrar til mykhet, god lukt og bevaring av farge og tekstiler.

Vær likevel oppmerksom på at tøymykneren legger seg som et beskyttende lag utenpå fibrene og derfor kan gjøre at håndklærne ikke absorberer like godt som et håndkle som er vasket uten tøymykner. Fordelen med tøymykner er at håndklærne blir myke og behagelige å bruke, men det er ikke nødvendig å bruke tøymykner.

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) oppfordrer på generell basis til moderat bruk av tøymykner, ikke minst av miljøhensyn. Likevel skriver de på sine hjemmesider at det finnes utsatte grupper som må redusere mekanisk irritasjon fra klær på grunn av for eksempel hudsykdom. Noen tøymyknere har derfor fått et «Anbefalt av NAAF»-merke. Alle disse tøymyknerene er parfymefrie, da de som har allergi eller sensitiv hud bør unngå bruk av parfyme tett på kroppen.

Unngå for full vaskemaskin

Generelt er det lurt å ikke fylle vaskemaskinen for full. Håndklærne beveger seg bedre når de har greit med rom. Du bør minst få plass til en hånd på høykant over tøyet du vasker inne i vaskemaskinen før du starter den.

Er det for trangt, risikerer du at håndklærne ikke blir ordentlig rene, forklarer Skaar.

Til slutt råder vaskeeksperten deg til å velge riktig vaskemiddel. For hvite eller lyse håndklær, bør du bruke et vaskemiddel i pulverform med blekemiddel. Pass også på at du ikke bruker for mye vaskemiddel – mer betyr ikke renere tøy!

Slik vasker du håndklær

  1. Sortér dem etter farge – lyse og hvite bør vaskes for seg selv, helst med et vaskemiddel med blekemiddel, for å unngå misfarging.
  2. Vask håndklær på minst 60 grader for å drepe bakterier og sørge for best mulig hygiene.
  3. Bruk høyest mulig sentrifugering for å få ut mest mulig vann. Da tørker håndklærne raskere og holder seg mykere.
  4. Ønsker du mykere håndklær, kan du tørke dem i tørketrommelen.
  5. Unngå tøymykner hvis du vil at håndklærne skal ha best mulig absorberingsevne.