Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Her er ekspertrådene for vask og stell av sko

Slik vasker og steller du skoene dine så de varer lengst mulig, enten det er cherroxstøvler, lærsko eller joggesko som trenger en overhaling.

jente sitter på trappen med møkkete sko som må vaskes
Med enkle grep kan skoene bli som nye igjen. Foto: Tonje Walde

Det er lett å sette igjen skoene i gangen og glemme dem fram til du skal ta dem på igjen neste gang. Følger du disse rådene for enkel vask og stell av sko kommer skotøyet ditt sannsynligvis til å vare i lang tid fremover, og ikke minst, se mye bedre ut.

Joggesko og tøysko

Joggesko og tøysko kan vaskes i vaskemaskin, men husk at du mister reklamasjonsretten din dersom du gjør det. Vær også klar over at skoene kan endre seg litt når du slenger dem inn i maskinen! Følg derfor vaskeanvisningen, eller spør hva skobutikken anbefaler hvis du er i tvil. Bruk vaskepose og lav temperatur (maks 30 grader), og bruk gjerne Milo vaskemiddel. Unngå sentrifugering.

Hvite sko og såler blir lett møkkete. Men de kan bli fine igjen! Foto: Tonje Walde

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Dersom du ikke vil ha joggesko og tøysko i vaskemaskinen, kan du rengjøre dem slik: Vent til skoene er tørre, og gni av skitt og rusk. Skrubb skoene med en gammel oppvaskbørste i oppvaskkummen eller i en bøtte med grønnsåpevann, og skyll godt. Ta ut innersålen når du setter skoene til tørk. Prøv å unngå varmekabler for å få dem tørre, og la dem i så fall ikke stå lenge på varme gulv.

Vil du rengjøre tøysko for hånd er en oppvaskkost og en bøtte med grønnsåpevann løsningen. Foto: Tonje Walde

Gummistøvler

Gummistøvler bør ikke utsettes for maskinvask. Dersom det ikke er nok å vaske dem utvendig, kan du vaske innsiden for hånd. Bruk varmt vann tilsatt litt oppvaskmiddel og gni forsiktig.

vaske gummistøvler

Gummistøvler skal ikke i vaskemaskinen. Foto: Tonje Walde

Cherroxstøvler

I likhet med joggesko tåler cherroxstøvler vanligvis maskinvask på 30 grader uten sentrifugering. Følg vaskeanvisningen eller spør hva skobutikken anbefaler hvis du er i tvil. Husk at skyllemiddel ikke må brukes til slike vannavstøtende materialer.

vaske cherroxstøvler i maskin

Cherroxstøvler tåler vanligivs maskinvask på 30 grader uten sentrifugering. Foto: Tonje Walde

Lærsko

Lærsko bør verken puttes i vaskemaskinen eller tørketrommelen. Bruk heller en fuktig klut for å rengjøre dem og skokrem for å bevare glansen og elastisiteten i skinnet.

pusse lærsko

En fuktig klut og skokrem er best for lærsko. Foto: Tonje Walde

Tips for alle typer sko

 • Bytt på skoene
  Sko bør helst ha to hviledager mellom hver gang de brukes, så du bør bytte mellom flere par. Det blir nemlig mye fuktighet i skoene dersom de aldri får en pause, og da blir de lettere ødelagt.
 • Bruk skoblokker, skohorn og skolisser
  Bruk skoblokker for at skoene skal holde fasongen. De trekker også ut ekstra fuktighet. Du bør også bruke skohorn slik at ikke hælen mister formen, og knyt skolissene godt.
 • Tørk skoene uten varme
  Sko bør ikke hurtigtørke for raskt, da limet som holder sålen på plass kan løsne. Bruk for eksempel papir som trekker til seg fuktighet, og vær forsiktig med å ha dem for nære ovner og for lenge på gulv med varmekabler av samme grunn.
 • Skokrem uten silikon
  Puss skoene, og bruk en skokrem uten silikon. Silikon gjør at lær føles veldig mykt, men egentlig er det bare med på å bryte det ned sakte, men sikkert. Til slutt kan læret sprekke.
 • Riktig oppbevaring
  Når sesongens sko skal settes bort, kan det være lurt å beskytte dem mot støv. Legg dem i skoesker, bokser eller små tøyposer (gjerne putevar) før de havner i kjellerhyllen – da unngår du at de støver ned.

Rådene er gitt av Malin Skaar, som er Plusstids vaske- og rengjøringsekspert.

Nesten som nye! Foto: Tonje Walde

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer