Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

5 tips for å stryke minst mulig

De færreste av oss elsker å stryke klær. Så hvordan kan vi unngå det så ofte som mulig – uten å ty til jeans og genser hver dag? Her er fem tips fra vaskeeksperten.

For å stryke minst mulig, bør du være smart allerede når du tar av deg plagget. Ikke legg det i skittentøyskurven, er ett av ekspertrådene. Foto: iStock

Skjorter og bluser, bukser og skjørt, duker og gardiner. Mange plagg og tekstilprodukter har den kjedelige egenskapen at de krøller seg i vask – samtidig som de helst skal være glatte og fine.

En helt strykefri tilværelse kan du neppe oppnå. Men med disse fem rådene fra Plusstids vaskeekspert Malin Skaar kan du i hvert fall komme nærmere en strykefri hverdag:

1. Ikke kast klærne i skittentøyskurven

For å stryke minst mulig, bør du være smart allerede når du tar av deg plagget. Ikke legg det i en klump sammen med småfuktige klær i skittentøyskurven. Prøv å brette plagget sammen og legg det flatt et sted. Dermed blir det litt mindre skrukkete. Det er også mye enklere å vaske klær om du sorterer riktig i forkant.

2. Ikke vask med full maskin

Når du skal vaske plagg som du kanskje kan unngå å måtte stryke etterpå, bør du unngå å fylle vaskemaskinen helt full. Kjør heller vasken med halvfull maskin. Da krøller klærne seg mindre.

3. Velg riktig vaskeprogram

Klær som normalt må strykes, bør gjerne vaskes på finvaskprogram. Dette programmet vasker plaggene mer skånsomt, og krøller dem derfor litt mindre.

4. Velg lav sentrifugering

Det kanskje viktigste rådet hvis du vil slippe å stryke plagget, er å stille sentrifugeringen ned et par nivåer. De nyvaskede klærne vil da være litt fuktigere når du tar dem ut av maskinen. Det betyr igjen at du kan henge dem opp eller legge dem flatt for å tørke dem. Glatt dem litt ut før du tørker dem – brettet etter pressen hvis det er en bukse eller skjørt, og på henger hvis det er en skjorte eller bluse. På denne måten vil du ofte unngå å stryke buksa eller skjørtet. Bluser og skjorter vil neppe se perfekte ut, men de vil kreve langt mindre innsats med strykejernet.

5. Kjør et oppfriskingsprogram

Mange vaskemaskiner har et oppfriskingsprogram, som regel på 15 minutter. På dette programmet bruker maskinen ofte damp i stedet for å vaske klærne med vann. Hvis du da i tillegg henger opp plagget pent etterpå, vil du ofte oppleve at det er klart til bruk uten stryking. Siden oppfriskingsprogrammet altså ikke innebærer at plagget egentlig vaskes, er dette neppe et triks du kan bruke hver gang. Men som en slags kriseløsning kan det absolutt fungere.

– Vi må også huske at vi mennesker er veldig forskjellige. Det er store forskjeller i hvor krøllefrie vi krever at klærne må være. Noen plagg må du uansett stryke. Men hvis du følger rådene ovenfor, kan du kanskje beholde pressen i buksa gjennom én vask, slik at du bare må stryke den annenhver gang, sier Malin Skaar.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

 

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer