Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Slik unngår du små hull i klærne etter vask

Her får du mulige svar på de mystiske hullene i klærne som oppstår etter vask.

Her er årsakene til at det oppstår små hull i klærne dine.
Her er årsakene til at det oppstår små hull i klærne dine. Foto: iStock

Har du også opplevd det? Du tar klærne ut av vaskemaskinen og oppdager at du har fått små hull i dem etter vasken? Da er det lett å tenke at det er vaskemaskinen som har skadet klærne. Men det er antageligvis veldig lite sannsynlig.

Malin Skaar

Plusstids vaskeekspert Malin Skaar Foto: Gry Traaen

Det er nemlig ingenting inne i vaskemaskinen som tilsier at klærne skal få hull som dette.– Vi har undersøkt dette mysteriet flere ganger, i samarbeid med vaskemaskinprodusentene, og har aldri funnet noe belegg for er at maskinen i seg selv lager disse hullene, sier Malin Skaar. Hun er rengjøringsekspert i Plusstid og leder ved Orkla forbrukerservice.

I stedet for å skjelle ut vaskemaskinen din, bør du altså først lete etter svaret på hullene andre steder. Her er mulige årsaker til de små hullene:

1. Kvaliteten på stoffet

–Vi har en tendens til å ville ha veldig tynne klær – og da blir det lettere hull, sier Ingun Grimstad Klepp. Hun er forskningsleder ved SIFO Oslo Met, og har i flere år forsket på tekstiler og klesvaner.
Kvaliteten på stoffet kan også ha effekt på hvor raskt det blir hull. Derfor kan det være lurt å sjekke vaskelappen på plagget før du kjøper det, for dyrt er ikke alltid ensbetydende med god kvalitet.

2. Løse gjenstander, knapper og glidelåser

Hvis stoffet er tynt og av dårlig kvalitet, kan det hekte seg opp i knapper eller glidelåser inne i vaskemaskinen. Derfor er det lurt å ha som fast regel å lukke glidelåser og knapper før man vrenger klærne. Likeledes å alltid sjekke lommer for å se om det ligger skruer eller spikre, spenner og annet som kan hekte seg i klærne.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

3. Bh-spile i trommelen

– Det vi vet kan forårsake slike hull er at det kan være bh-spile som ligger skjult inni trommelen, og som bare stikker ut av et hull når du vasker, forklarer Malin Skaar i Plusstid.
For å sjekke om det er noe som sitter fast inni hullene i trommelen, anbefaler Skaar at du dytter trommelen inn til sidene før du vasker, sjekker hele trommelen og ser om noe stikker ut.

4. Etsende søl på stoffet

En annen årsak til hull i klærne etter vasken, kan ifølge Skaar være at du har fått på deg noe søl som kan gi etseskader på klærne.
Tenk litt på hva du kan ha vært borti, kanskje du har vært i garasjen og fått på deg noe derfra, foreslår hun.

5. Møll og biller

– Er det ull? Da kan det være møll, foreslår Grimstad Klepp. For å sjekke om du er så uheldig å ha fått klesmøll eller tekstilskadebiller, så se først på hullene. Er de små og runde kan det være biller, mens møllen lager store uregelmessige hull, og i tillegg kan en ofte se ekskrementer fra møllen. På hussoppen.no kan du få oppskriften på hva du bør gjøre dersom du har fått uvelkomne gjester i hus.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer