Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Rengjøring av vaskemaskin og tørketrommel

Lenge siden du har rengjort vaskemaskinen og tørketrommelen? Her er ekspertens råd til hvordan du gjør det.

Vaske vaskemaskin
Hvis det bygger seg opp smuss i vaskemaskinen, kan det i ytterste konsekvens føre til at den blir ødelagt. Foto: iStock

Er det en stund siden du har rengjort vaskemaskinen? Da kan det være årsaken hvis du kjenner en litt rå lukt i tøyet selv om det er nyvasket. Og problemet kan over tid bli enda større:

– Hvis det bygger seg opp smuss i vaskemaskinen, kan det i ytterste konsekvens føre til at den blir ødelagt. Men da skal det ha gått lang tid, sier Plusstids vaskeekspert Malin Skaar.

Rester i doseringskamrene

For å slippe en dyr regning på en ny vaskemaskin, er det altså bedre å ta vare på den du har. Og det er ikke så store jobben som skal til:

– Doseringskammeret bør du vaske ganske jevnlig. Det er gjerne en knapp på siden av kammeret som gjør at du enkelt kan løfte det ut. Med mindre det er veldig lenge siden sist, kan du bare skylle det med lunkent vann, da løsner det meste. Eventuelt kan du bruke en gammel oppvaskbørste for å få løs rester, tipser Skaar.

Doseringskammeret kan du vaske når du ser det er rester der, eller minst en gang måneden.

– Hvis maskinen går mange ganger om dagen, vil det nok være behov for å vaske kammeret oftere.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Rengjør gummibelgen

Gummibelgen som sitter rundt åpningen på vaskemaskinen, bør sjekkes etter hver vask, instruerer Skaar.

–Det er lurt, slik at du ikke risikerer at det har falt ut en hårstrikk eller annet som kan farge neste vask. Innimellom er det også lurt å ta en klut med rent vann og vaske rundt gummiringen hvor det kan det legge seg smuss og rester. Men aller viktigst er det å få bort de fysiske tingene som kan havne der, sier hun.

Rens av trommelen

For å få trommelen helt ren, anbefaler Skaar at du innimellom kjører en maskinrens.

– Hell en dosering med for eksempel Omo maskinrens oppi kammeret og sett maskinen på 90 grader. Så gjør den jobben selv, instruerer Skaar.

Hvor ofte du skal kjøre maskinrens, avhenger av hvilke temperaturer du vanligvis vasker vasken din på. For at en maskin skal kunne holde seg luktfri og ren over lengre tid, må den nemlig ha litt høye temperaturer på vasken innimellom.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Vask med høy temperatur iblant

– Hvis du vasker vasker mange vask i løpet av måneden på 30 grader, så kan det lønne seg å ta en rens en gang i måneden. Men hvis du vet at du flere ganger i uken kjører 60 graders vask med for eksempel håndklær, så vil du kunne la det gå lenger tid før du renser maskinen, påpeker Skaar.

Hun mener at en gang i måneden kan være en god tommelfingerregel. Da slipper du å vente til du har fått vond lukt i maskinen før du renser.

Husk det lille rommet nederst

Har det dukket opp feilmeldinger på maskinen din? Da kan det være at du har glemt å rengjøre det lille filteret nede på framsiden av maskinen. Der kan det samle seg lo, større gjenstander og smuss.

–Det er fort å glemme, så sjekk det gjerne i samme runde som det andre. Men her kan det være ulike varianter på de ulike vaskemaskinene, så sjekk bruksanvisningen før du åpner det, råder Skaar.

Rengjør tørketrommelen ofte

Med tørketrommelen holder det imidlertid ikke med en månedlig sjekk.

– Nei, der bør du helst gjøre en innsats hver gang du bruker den, råder Malin Skaar.

  • Tøm vannbeholderen.
  • Ta ut lofilteret, og fjern så mye lo du kan.
  • Skyll gjennom med lunkent vann.

– Jeg tror nok at de færreste gjør dette etter hver bruk, men konsekvensen om du ikke renser lofilteret, er at det kan bli fuktig inne i maskinen og at tørkingen ikke blir så rask. Så det er lurt å fjerne loen, understreker hun.

Husk kondensatoren

Du bør også ta ut og rense kondensatoren, som sitter litt under trommelen. Du kan for eksempel gjøre dette ved å sette den i vasken og la rent vann renne gjennom den til alt smuss er borte. Kondensatoren er lett å glemme, men hvis du lar det gå for lang tid mellom hver gang du rengjør den, vil det samle seg mye lo der.

Ifølge Elkjøp er dette noe du bør gjøre 3–4 ganger per år. Sjekk bruksanvisningen din for å se hvordan du tar ut kondensatoren, og for å sjekke om du har en selvrensende kondensator. Elektrokjeden tipser også om at levetiden på tørketrommelen kan forlenges ved at du en gang innimellom fjerner lokket og sidene på maskinen, og støvsuger inne i huset.

Av og til kan du ta en fuktig klut og tørke av inni maskinen. Fjern støv og smuss på utsiden av maskinen med en støvmagnet, eller vaskeklut og vaskeromsspray.

Vask av kombimaskin

Flere av maskinene som både vasker og tørker, har automatiske rengjøringsprogram som du kan kjøre ved behov. Dette programmet sørger for å oppløse vaskemiddelrester, fjerne eventuelle bakterier og skylle vekk rester av lo. Vask av doseringskammeret gjøres på samme måte som på andre vaskemaskiner.

Pass på at du sjekker bruksanvisningen på din maskin før du går i gang med vasken.

Kilder: Elkjøp, AEG