Tid for å pusse bunadssølv igjen – her ser du hvordan!

Slik pusser du bunadssølvet
Skinnende søljer er prikken over i'en på nasjonaldrakten. Foto: Marianne Heen Johnsgård

Bunadsølv og søljer får festantrekket til å glitre. Slik holder du dem skinnende flotte med pusseklut, aluminiumsfolie, Zalo - og hårføner!


Dele

Sølvsmykker og søljer til bunad trenger spesiell behandling for å holde seg skinnende og rene. Flere av disse smykkene er sydd fast til plagget, for eksempel lommelås, capespenner og knapper. Disse bør du pusse med pusseklut dersom du ikke ønsker å løsne de fra plagget. Bruk da en pusseklut beregnet på sølvpuss, da beholder man glansen i sølvet og jobben er gjort på noen minutter.

Les også: Slik stryker og vasker du bunadskjorten!

Hvis bunadssølvet har blitt mørkt

Er sølvet begynt å bli mørkt, kan du vaske det. Bruk da en liten myk børste, lunkent såpevann, gjerne tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Det vil friske opp glansen i sølvet.

Aluminiumsfolie er effektivt
Du kan også legge aluminiumsfolie nederst i vasken og helle rikelig på med salt. Fyll kummen med varmt vann og la saltet løse seg opp. Legg deretter sølvet oppi, og du vil umiddelbart se at det blir blank! Ta opp, skyll og vask før bruk.

NB! Ikke bruk denne fremgangsmåten på oksidert sølv, for da kan man risikere at det svarte på sølvet også blir helt blankt.

Husk å skylle godt til slutt

Skyll godt sølvet etter pussing og tørk det godt. Bruk gjerne en hårføner til å tørke det raskt og effektivt – den varme luften vil komme til i alle krinker og kroker.

Pakk inn i plast for oppbevaring

Pass på at sølvet er helt tørt før du pakker det inn i plast og legger det bort til neste gang, da holder sølvet seg fint lenger. Dette gjelder ikke sølvbelter, som på grunn av garvesyren i læret bør oppbevares luftig.

Sølje
Pakker du søljene inn i plast mellom bruk kan de holde seg skinnende og fine lengre. Foto: Marianne Heen Johnsgård
  • Zalo Ultra

    Gjør sølvet skinnende igjen

    Zalo Ultra er klassikeren som alltid har vært der og løst nordmenns vanskeligste oppvaskutfordringer – og den takler også mørkt bunadssølv! Zalo er så effektiv og drøy og kun en dråpe er nok.

  • Tynn ullstrømpebukse svart

    Husk strømpebukse til bunaden!

    Nyhet! Pierre Roberts nye, tynne ulltights kommer i myk merinoull. Den er behagelig mot huden og gjør at du holder varmen med stil. Tightsen er tynnere og mer raffinert enn noen av våre andre ullstrømpebukser. Egner seg perfekt for kaldere dager – til hverdag, jobb og fest.

Få tips til små og store grep som gjør det rent, ryddig og hyggelig rundt dere - rett i innboksen din!