Kategori:

Klesvask

Tag:
Kategori:

Klesvask

Tag:

Slik vasker du dyne og overmadrass

Er du skeptisk til midd i sengen? Les her hvordan du vasker dyne, overmadrass og madrass mest effektivt.

hund under dyne som må vaskes
Husk å lufte og riste dynen ofte, da blir du kvitt mye sengemidd. Til overmadrassen og madrassen trenger du en real runde med støvsugeren. Foto: iStock

Selv om du ikke er allergisk mot sengemidd er det alltid greit å vite hvordan du vasker og rengjør sengen slik at midden får litt mindre lyst til å oppholde seg der. Det holder ikke bare å skifte sengetøy, vi må også følge opp og vaske dyne, overmadrass og madrass. Den gode nyheten er at det ikke er så krevende som det kanskje kan høres ut som.

– En dundyne kan vaskes på samme måte som en dunjakke. Følg vaskeanvisningen, og bruk et skånsomt vaskemiddel. Bruk gjerne et vaskemiddel for ull, som for eksempel Milo. Vanlig vaskemiddel svekker dunens varmeegenskaper, så det vil vi unngå. Dropp tøymykner siden dette tynger fjærene og øker sjansen for at fjærene klumper seg. Før du starter vaskingen bør du forsikre deg om at du har stor nok trommel både i vaskemaskinen og i tørketrommelen til dynen. Husk at dynen må tørkes i tørketrommel for å unngå at dunen klumper seg og får en påfølgende spesiell lukt, sier Malin Skaar, Plusstids vaskeekspert.

Les mer: SLIK VASKER DU DUNJAKKEN

En dundyne kan vaskes på samme måte som en dunjakke.Plusstid-ekspert Malin Skaar

Riste og lufte dynen

Eksperten påpeker at dynen kan vaskes en til to ganger i året, men at vi i tillegg bør riste og lufte dynen mye oftere. Lufte den kan vi gjerne gjøre hver dag.

Om vinteren er det lurt å benytte seg av kulden og legge dynen ut. Da dør både midd og eventuelle bakterier, som måtte befinne seg i dynen. Rist den godt etter noe timer ute i minusgrader, og dermed er den så godt som vasket, sier hun.

Les mer: SLIK VASKER DU BABYKLÆR

Vask trekket til overmadrassen

Når det gjelder overmadrassen anbefaler Skaar først og fremst å støvsuge den. Bytt munnstykke til passende variant og vær nøye når du utfører jobben. Er trekket flekkete kan du prøve å punktvaske flekkene med en godt oppvridd klut slik at selve madrassen ikke blir våt. Bakterier stortrives på fuktige steder, så vi vil unngå fukt så godt vi kan.

– Om det har skjedd uhell og det er urin eller oppkast på trekket, så bør trekket tas av og vaskes i maskinen. Pass også på her at du har stor nok trommel til trekket. Følg vaskeanvisningen og bruk vanlig vaskemiddel. Om det er blodflekker på trekket, så ta det av og vask flekkene med kaldt vann. I maskinen kan det først vaskes på 30 grader, og siden på 60 grader for en hygienisk vask, råder Skaar.

Om vinteren er det lurt å benytte seg av kulden og legge dynen ut. Malin Skaar, Plusstidsvaske-ekspert

Lirk trekket på igjen

Alle vi som har hatt trekket til overmadrassen i vaskemaskinen vet at det kan være tidkrevende å få trekket på overmadrassen igjen. Panikken kan melde seg når trekket ser ut til å ha krympet i vask, men fortvil ikke. Så lenge du har fulgt vaskeanvisningen så er du trygg. Du må bare beregne å jobbe litt for å lirke det på plass.

– Bruk heller litt ekstra tid på lirking enn å risikere at du revner stoffet, sier hun.

Les mer: SLIK VASKER DU ULLKLÆR

Støvsug madrassen

Når det gjelder selve madrassen er det støvsuging som gjelder. Madrassen ligger beskyttet av overmadrassen og er ikke utsatt for flekker og fuktighet på samme måte. Likevel samler det seg støv og midd også i madrassen, og derfor er det viktig å gå over med støvsugeren.

– En god runde med støvsugeren med tilpasset munnstykke, som gjør at vi kommer til over alt, gir en mye mer hygienisk sovesituasjon. Om noen i husholdningen er allergisk mot midd vil jeg anbefale å rengjøre og vaske dyne, overmadrass og madrass relativt hyppig. Den allergiske kjenner selv på helsetilstanden hvor ofte. Ellers vil jeg anbefale å gjøre denne type rengjøring en til to ganger i året, sier Skaar.

Les mer: SLIK RYDDER DU ROMMET I EN FEI

Malin Skaar
Malin Skaar Foto: Gry Traaen

Gode råd for en ren seng

  • Dynen kan med fordel ristes og luftes ofte. Vask den en til to ganger i året. Bruk et skånsomt vaskemiddel og sørg for at dynen tørkes i en tørketrommel med to til tre tennisballer.
  • Om vinteren kan du legge dynen ut når det er minusgrader. Kulden dreper midd og bakterier.
  • Støvsug overmadrassen og punktvask flekker med en godt oppvridd klut. Ved uhell som urin og oppkast må trekket vaskes i vaskemaskinen. Husk at blodflekker må vaskes med kaldt vann. Pass på at du har stor nok trommel.
  • Bruk tid når trekket til overmadrassen skal tas på igjen, ikke få panikk selv om det virker trangt. I verste fall kan du revne stoffet, så bruk god tid.
  • Støvsug madrassen nøye for å bli kvitt støv og midd.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer