Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Hullete ulltøy? Slik fikser du det selv

Ull er gull, sommer som vinter, men det kan fort bli små hull i klærne. Heldigvis er det både enkelt og kjapt å stoppe hullene. Alt du trenger er nål og tråd.    

Stopping av ullsokk med hull.
Stoppeteknikken er kanskje mest kjent på hullete ullsokker, men den kan fint brukes på alt annet Ulltøy også. Stopp hullet eller sy på en lapp med noen enkle sting. Foto: iStock

Går ungene stort sett bare i ulltøy fra oktober til mai? De er ikke alene! I Norge er «ull innerst» nærmest som folketro å regne, og det er ikke uten grunn. Ull puster godt og holder kroppen varm selv når den blir våt. Dessverre kan særlig tynt ulltøy lett bli hullete.

Stopping og lapping av ulltøy gjør at det kan leve videre. Kanskje kan det du tenkte du skulle kvitte deg med faktisk arves av lillesøster eller lillebror – eller en heldig venn eller slektning?

30% rabatt på valgfri vare som ikke er på salg

Pierre Robert + Plusstid = sant!
Få rabatt i nettbutikken til Pierre Robert.

Rabattkodene legges ut på Min Side og vil bli tilgjengelig via nyhetsbrev i løpet av november.

Dersom du ikke er medlem i Plusstid, kan du bli det her. Det er gratis og uforpliktende.

Ps. Det er lurt å huke av for at du vil ha nyhetsbrevet vårt.

Vasking sliter

Du har sikkert hørt at du ikke trenger å vaske ull så ofte. Det holder fint å lufte ullplaggene litt, sier ekspertene.

Og jo da, smuss kan børstes av, men enhver forelder med små barn har mange eksempler på tilfeller hvor lufting er like lite effektivt som å krysse fingrene og bare håpe det blir rent av seg selv. Bleielekkasjer, hele suppeboller med tomatsuppe, gjørmebad – her må det vaskes ulltøy!

Ulltøy tåler heldigvis godt å vaskes i maskin, så lenge du bruker et skånsomt ullprogram og et vaskemiddel beregnet på nettopp ull. Bruker du vanlig vaskemiddel, kan enzymene skade fibrene i ulltøyet. Da blir det hull i ulla!

En annen ting som kan gi hullete ulltøy, er når ull vaskes sammen med ting som kan hekte seg i fibrene. Glidelåser, for eksempel. Vask alltid slike ting i vaskeposer.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Sy igjen hull i ulla

For å stoppe, altså sy igjen små hull i ullsokker eller annet ulltøy, trenger du en egnet tråd. Det beste er å bruke en såkalt stoppetråd – en tynn ulltråd forsterket med nylon, skriver ullprodusenten Nøstebarn på sin blogg. Du kan også bruke en annen ulltråd, eller rett og slett sytråd, selv om det kan snurpe litt mer.

Vi har brukt en kontrastfarget, litt tykk ulltråd for at du skal se teknikken best mulig. Bruk gjerne en farge som matcher tøyet for et mer diskré resultat – eller lag morsomme effekter med ulike farger.

En stoppesopp er absolutt ikke nødvendig for å stoppe, men det gjør det litt enklere å få sydd igjen hullet. En stoppesopp er et dreid trestykke formet som en sopp. Den puttes på baksiden av området du skal stoppe og gjør det enklere å holde tøyet mens du syr. Den gjør det også mindre sannsynlig at du stikker deg i fingeren mens du stopper. Har du ikke en stoppesopp, kan du også bruke ei tresleiv eller denslags, eller bare holde plagget med den ene hånda mens du syr med den andre.

Nåla du bruker bør ikke være for stor – da lager du bare nye hull i ulltøyet. Det er best å stoppe med butt nål, men du klarer det fint med spiss nål også.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Dette trenger du:

 • Egnet tråd
 • Nål
 • Saks
 • Stoppesopp, eventuelt ei tresleiv (valgfritt)
Stoppe hull i ullsokk

For å stoppe hull i ulltøyet trenger du nål, tråd og saks. En stoppesopp gjør jobben enklere, men det går også helt fint an å fikse hull i ulltøyet uten. Foto: Aina Kristiansen

Slik stopper du hullete ulltøy:

 1. Hold det hullete ulltøyet passe stramt over hånda med hullet plassert så det blir lett å sy over det. For å få et jevnt, glatt resultat, må du ikke holde det for stramt eller for løst nå. Da vil det bulke seg eller snurpe seg når du tar plagget av hånda igjen.
 2. Fest tråden med tråklesting og et halvstikk. Du lager halvstikk ved å stikke nåla ned ved siden av der tråden kommer opp, tre nåla gjennom løkka og stramme til. Det går også an å feste tråden i stoppinga til slutt. Bare sørg for at tråden er lang nok og la den henge fritt mens du stopper.
  OBS! Her er det brukt en litt for tykk, kontrastfarget tråd for å vise teknikken. Sørg for å bruke en egnet tråd som ikke er for tykk når du stopper selv.
  Stopping av sokk
 3. Tråkle rundt hullet og stram inn til hullets opprinnelig størrelse. Hullene blir nemlig større etter hvert som hullete ulltøy brukes. Hvis plagget er tynnslitt også litt utenfor hullet, bør du sy denne runden litt lenger ut. Pass på at du ikke strammer hullet for mye her. Gjør du det, blir sluttresultatet klumpete. Fest med et halvstikk.
 4. Sy horisontale sting på tvers av hele hullet. Tenk deg at du lager renning til en vev. Stingene bør være ganske tette, men ikke overlappe hverandre.Stopping av sokk
 5. Sy lange sting andre veien, men vev nåla over og under de horisontale stingene. Sy fast tråden i plagget når du kommer til enden. Gjenta motsatt vei, men vev nå nåla under der du vevde over på forrige tråd og motsatt.Stopping av sokk
 6. Fortsett slik, fram og tilbake til du har vevd hullet tett.
  Stopping av sokk
 7. Fest tråden og klipp av. Vips, du har reddet det hullete ulltøyet!
  Stopping av sokk

Lapping av småhull

Det går også fint an å fikse hullete ulltøy ved å sy på en liten lapp med noen enkle sting. Bruk gjerne morsomme farger på både lappen og tråden, eller gå for en mer monoton variant for et mer diskré resultat. 

Lapping kan fort bli litt mer klumpete enn stopping, men det går stort sett fint, skriver Nøstebarn. Skal du lappe sokker, bør du sjekke at det ikke blir altfor klumpete akkurat der skoen trykker.  

Klipp ut små lapper av et stoff i en ønsket farge. Lappen må være noe større enn hullet, slik at du får festet den i stoffet. Bruk en stoppetråd og fest lappen til tøyet med enkle sting. Du kan bruke kastesting langs kanten eller sting i ulike retninger over hele lappen for en mer dekorativ effekt.