Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Slik fjerner du gule flekker fra hvite klær

Har du fått gule flekker under armene på den hvite skjorta, bunadsskjorta eller andre plagg, som ikke går av i vask? Her er tipsene til hva du bør gjøre.

Slik fjerner du gule flekker fra klærne.
Slik fjerner du gule flekker fra klærne. Foto: Istock.

De gule flekkene skyldes en kombinasjon av svette og deodorant. Og de kan være vanskelige å få av, litt avhengig av hvilken type deodorant du har brukt, sier Plusstids vaskeekspert Malin Skaar.

malin skaar

Malin Skaar er Plusstid vaske- og rengjøringsekspert. Foto: Gry Traaen.

Siden gule svetteflekker på hvite klær kan være både skjemmende og vriene å fjerne, er hennes første anbefaling naturligvis å prøve å unngå dem i første omgang.

– Det er lurt å la deodoranten tørke før du kler på deg. Du kan for eksempel gre deg og legge på sminke før du tar på skjorta. Og tenk på mengden deodorant. Jeg tror mange av oss har en tendens til å bruke mer enn vi egentlig trenger, sier Skaar.

Metoden for å fjerne flekkene

Rådet ovenfor er likevel lite verdt hvis skjorta allerede har gule flekker under armene.

Da anbefaler Skaar at du forbehandler plagget. Det vil si at du heller litt flytende vaskemiddel på flekken og lar det virke i cirka 30 minutter før du vasker det i vaskemaskinen. Eventuelt kan du bruke OMO Flekkfjerner, som du sprayer på flekken og lar virke i noen minutter før du vasker skjorta eller hva-det-nå-er på vanlig måte.

– Hvis du er usikker på om plagget tåler denne formen for flekkfjerning, kan du prøve på et lite synlig sted først, sier hun.

Les også: Husk å vaske putene hver sesong

Det samme rådet gjelder hvis du kan kjenne et belegg av deodorantrester i armhulen på klærne du skal vaske.

– I vaskemaskinen bør du bruke et vaskemiddel med blekemiddel, altså Blenda Sensitive Hvitt eller Omo Ultra Hvitt. Og husk at begge deler må være i pulverform. Det er bare pulveret som inneholder blekemiddel, sier Malin Skaar.

Også vasketemperaturen har betydning. Jo høyere temperatur klærne tåler, jo større effekt vil vaskemidlene ha på flekkene.

– Vi anbefaler selvfølgelig alltid å følge vaskeanvisningen i plagget. Men hvis den hvite bunadsskjorta eller skjorta har fått skjemmende gule flekker, ønsker du kanskje ikke å bruke den likevel. Da har du lite å tape, og kan prøve deg fram med høyere temperaturer, sier vaskeeksperten.

Skaar legger til at klær av bomull og lin i utgangspunktet tåler 60 graders vask, selv om vaskelappen ofte vil foreskrive lavere temperatur.

– Trykk og sømmer kan tåle lavere temperatur. Fasongen på plagget kan også holde bedre med lavere vasketemperaturer. Men hvis du anser plagget som ødelagt, kan det være verdt å prøve, eventuelt først med 50 graders vask, sier hun.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Gule flekker på hvite klær

Hvis klærne er helt hvite, noe både bunadsskjorter, skjorter og t-skjorter ofte er, fins det også en siste mulighet – som du gjerne kan prøve før du eksperimenterer med vasketemperaturen.

– Helt hvite klær kan du prøve å bleke med Klorin og vann – vel å merke hvis ikke vaskelappen sier at plagget ikke tåler Klorin. Blandingsforholdet står på flaska. Lag blandingen, legg plagget oppi, og følg med på om flekken begynner å avta, sier Skaar.

Husk å skylle plagget godt før du legger det i vaskemaskinen. Ellers kan rester av Klorin sette lukt i vaskemaskinen.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer