Kategori:

Klesvask

Kategori:

Klesvask

Slik fjerner du flekker fra skinn

Det er ofte mulig å fjerne flekker selv fra skinn. Men metoden avhenger av om det er semsket eller nappaskinn, og hvordan skinnet er behandlet.

Behandling av lær
Søl kan gjøre skinnet tørt og misfarget hvis du ikke behandler det riktig etterpå. Foto: iStock

Skinn er et svært holdbart materiale, men det har også en lei egenskap: Siden det har porer, vil eventuelle flekker trekke inn i selve skinnet. Selv vannsøl kan gjøre skinnet tørt og misfarget hvis du ikke behandler det riktig etterpå.

Terese Hallen-Hasaas

Terese Hallen-Hasaas. Foto: Privat

Likevel kan du svært ofte få bort flekken uten å ødelegge skinnet.

– Hvordan du bør gjøre det og hva skinnet tåler, avhenger av hvilken type skinn det er og hvordan det er behandlet, sier daglig leder i Hanske-Hallén, Terese Hallén-Hasaas.

Som sjette generasjons sjef for familiebedriften som ble startet i 1822, har hun nær sagt skinn i blodet. I denne artikkelen vil hun gi tips om hvordan du redder ulike typer skinnmaterialer.

Hun vil gå gjennom flekkfjerning for nappaskinn (både anilint og pigmentert) og semsket skinn.

Fjerne flekker på nappaskinn

Nappaskinn er det glatte skinnet (altså ikke semsket). Hva det tåler av behandling, avhenger av fargemetoden. Hvis skinnet er helt jevnt farget, er det pigmentert. Hvis fargingen er «gjennomsiktig» slik at du kan se flekkene i dyrets hud, er det anilinfarget.

Pigmentert nappaskinn

– Pigmentert skinn er farget på overflata og har gjerne et tynt beskyttende lag ytterst. Da kan du bruke en lett fuktet klut til å vaske det, sier Terese.

Hvis ikke det fjerner flekken, kan du prøve følgende framgangsmåte:

  1. Løs opp litt mild såpe i lunkent vann. Terese anbefaler å bruke et Sunlight såpestykke.
  2. Dypp en lys klut i vannet og vri godt opp. Eventuelt spray oppløsningen på skinnet med en sprayflaske.
  3. Vask på flekken med kluten. Prøv først på et lite synlig sted. Og husk at kluten bør være lys for å ikke sette av farge.
  4. Hvis det ser greit ut, vasker du hele sida hvor flekken sitter for å unngå fargeforskjell.

Uansett om du bruker såpe eller bare vann, bør du sette inn skinnet med skinnbalsam når det har tørket. Slik unngår du at det blir tørt. For å gi litt beskyttelse mot nye flekker, bør du også behandle skinnet med skinnbalsam jevnlig, fra én gang i året til hver tredje måned. Du kan også impregnere det, men bruk et spesialprodukt som gjør skinnet vannavstøtende, ikke vanntett. Hvis du tetter porene helt, kan skinnet bli ødelagt.

Når du skal tørke skinnet etter vask, bør du gjøre det på samme måte som hvis det har blitt vått: Tørk det flatt, helst på et håndkle, og langt fra varmekilder. Hvis skinnet tørker for fort, har det lett for å bli krøllete, forklarer Terese Hallén-Hasaas.

Nyheten Klar Ull og Silke

Et miljøvennlig alternativ med mild duft av agurk og kløver.

Les mer

Anilinfarget nappaskinn

På anilinfarget nappaskinn må du være ekstra forsiktig når du fjerner flekker. Anilint skinn er gjennomfarget, men ytterst har det enten bare et tynt fargelag, ingen overflatebehandling, eller kun et lag beskyttende impregnering. Derfor lønner det seg å impregnere produktet med skinnspray eller en pleiekrem tilpasset anilint skinn.

Hvis du likevel er uheldig, kan du prøve følgende metode:

  1. Fukt en lys klut lett og vri den opp.
  2. Vask hele sida som flekken sitter på. Hvis du bare flekkvasker, kan du få fargeforskjell på skinnet. (Test først på et lite synlig sted.)
  3. La skinnet tørke og sett inn med skinnbalsam.

Til trenings- og fritidstøy

OMO Aktiv&Sport er et flytende tøyvaskemiddel spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy.

Les mer

Fjerne flekker på semsket skinn

Semsket skinn har en annen sammensetning enn nappa, og får veldig lett flekker. Derfor bør du beskytte det så godt du kan med et impregneringsmiddel for semsket skinn.

Hvis uhellet likevel er ute, avhenger løsningen av om flekken består av væske, olje eller er tørr.

Våte flekker på semsket skinn fjernes slik:

Legg litt kjøkkenpapir forsiktig over sølet for å trekke ut væsken. Ikke gni. Når det er tørt, kan du prøve å dra ut fargestoffene med litt eddik. Men vær veldig forsiktig, og prøv først på et lite synlig sted.

Er det olje i sølet, fjernes flekken slik:

Trekk først ut sølet på overflata med kjøkkenpapir. Dryss deretter et lag med bakepulver eller potetmel over flekken og la det virke over natta. Fukt deretter flekken litt med vann fra en sprayflaske, og børst vekk både potetmelet/bakepulveret og flekken med en børste for semsket skinn. En myk tannbørste kan også brukes.

Tørre flekker på semsket skinn fjernes slik:

Hvis flekken består av tyggegummi, stearin eller andre materialer, kan du fryse plagget og plukke vekk sølet mens det er frossent og stivt. Bruk børste (se forrige punkt) for å fjerne restene.

På kulepennstreker og liknende, kan du forsøke deg forsiktig med et helt rent, hvitt viskelær. Du kan også høre med en møbelbutikk om de selger flekkfjerningspenner for blekk og sprittusj.

Skinn på renseri

Hvis de ovennevnte metodene ikke hjelper og det er en dyr gjenstand du har fått flekker på, kan det være verdt å levere den til skinnrens i et renseri.

– Også da gjelder rådet om å ikke vente for lenge. Du bør også opplyse renseriet om hva du allerede har gjort med skinnet. Og still noen spørsmål: Spør om de bruker skinnpleieprodukter i rensen, og om de farger opp skinnet igjen hvis det skulle miste litt farge. De beste renseriene gjør dette, sier Terese Hallén-Hasaas.