Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Dette bør du tenke på ved kjøp av sofa

Få med deg de beste eksperttipsene før du kjøper ett av de viktigste møblene i huset.

Det finnes mange ulike sofaer å velge mellom, så finn den som passer perfekt for deg og din familie.
Det finnes mange ulike sofaer å velge mellom, så finn den som passer perfekt for deg og din familie. Foto: iStock

Om kjøkkenet er hjertet i hjemmet, så er likevel stuen det rommet hvor familien oppholder seg aller mest i løpet av den våkne tiden. Stuen er ofte det største rommet i boligen, og sofaen er samlingspunktet og det mest sentrale møbelet i rommet. Det er her familien samles, og det er her vi som oftest tar i mot gjester, som kommer på besøk.

Christine Egeberg er interiørdesigner i Boligstylisten.

Gjør research i forkant av kjøpet ved å måle opp rommet slik at du vet eksakt hva du har plass til. Det finnes så mange ulike boliger og familier, og dermed mange ulike behov. Heldigvis finnes det også mange ulike sofaer å velge blant, og derfor er det viktig å tenke igjennom hva du trenger i din stue. En sofa koster ofte mye penger, og for mange familier er det en investering å kjøpe ny. Da er det lurt å vite hva som passer i forhold til rommet sofaen skal stå i, men også hvordan dere bruker møbelet, sier interiørdesigner Christine Egeberg, som har solgt sofaer og stuemøbler i syv år.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Hjørnesofa

Egeberg påpeker at det er flest hverdager i året, og at hun derfor råder til å innrede boligen og stuen etter familien som bor der. Hvis du er opptatt av interiør og drømmer om en dyr, men liten sofa, så kan det hende at drømmen må vike noen år. Det er mer praktisk å gå for en rimeligere hjørnesofa om dere er en småbarnsfamilie med flere barn og mye gris og slitasje.

– Livet går i faser, og i småbarnsfasen vil jeg anbefale en romslig sofa, med et grovere tekstil som går an å ta av og vaske, eller syntetisk tekstil som kan tørkes av. Hjørnesofaer er populære, men også tre-seter og to-seter sammen. Lyse, fine tekstiler er lite praktisk i denne perioden på grunn av flekker, og det er hyggelig at hele familien får plass. Velg en variant, som ikke koster så mye, og oppgrader eventuelt når barna har blitt eldre. Suppler med øvrige møbler ved besøk om det er behov for det, sier hun.

Livet går i faser, og i småbarnsfasen vil jeg anbefale en romslig sofa, med et grovere tekstil som går an å ta av og vaske, eller syntetisk tekstil som kan tørkes av.

Flere funksjoner

Interiørsjef fra IKEA Norge, Jøril Korperud Johnsen, sier at et godt tips er å ta utgangspunkt i aktivitetene som skjer i rommet før du velger å gå for en viss type sofa.

– Kanskje den beste løsningen i kjellerstuen egentlig er to rammemadrasser på hjul, eller hvorfor ikke lenestoler? Det kan også være en løsning å velge en sofa med ytterligere funksjoner, som for eksempel oppbevaring eller overnattingsmuligheter. Du bør altså velge ut fra behovene du har, og ikke nødvendigvis gjøre slik som alle andre. Begynner du med å tenke på aktivitetene som skjer i rommet, både på forskjellige tidspunkt og parallelt, åpner det seg nemlig flere muligheter, sier hun.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Bygge ut

Johnsen anbefaler også å se på hvordan hele rommet er møblert.

– For å skape sirkulasjon i rommet og oppfattelse av mer plass, kan du plassere sofaen fritt i rommet istedenfor inntil en vegg. Vil du være sosial og omgås andre kan du heller velge to mindre sofaer som settes mot hverandre istedenfor en stor inntil veggen. Velger du puffer fremfor sjeselong får du mer fleksibilitet, og puffen kan brukes som bord, sitteplass samt fotskammel. Men det kan fremdeles være lurt å velge en sofa som har plass til hele familien. Du kan for eksempel velge en sofa som er mulig å bygge videre på etterhvert som barna og familien vokser, fortsetter hun.

Lurt å prøvesitte

Interiørdesigner Egeberg anbefaler også å kjøpe sofaen i en butikk hvor du har mulighet til å se og prøvesitte sofaen. Det er viktig at den er god å sitte i, og ved å bestille på nett mister du denne sjansen.

Vær også obs på at fargen på tekstiler endrer seg etter lysforhold. En stoffprøve kan se helt annerledes ut i butikken enn hjemme hos deg selv, så jeg anbefaler å ta med en stoffprøve og legg den over et møbel i stuen for å se om du liker den, sier hun.

Aller sist er det viktig at sofaen er slitesterk siden den skal tåle mye bruk.

– Vi sitter ofte på den samme plassen i sofaen, og det gir slitasje på både tekstiler, puter og armlene. Husk å ta vare på møbelet ved å snu putene og vedlikeholde ved rengjøring, avslutter hun.

Fem tips:

  • Mål hvor stort rommet er slik at du vet hvor stor plass sofaen kan ta.
  • Det er flest hverdager. Innred etter behovene til familien som bor i boligen.
  • Hvilken livsfase er du i? En småbarnsfamilie trenger ofte en større sofa med grovere tekstiler, som enten tåler å vaskes i vaskemaskin eller tørkes av.
  • Gå for en rimeligere variant og bytt ut sofaen når barna har blitt eldre.
  • Følg dine behov – kanskje sofaen bør ha flere funksjoner, som sovesofa eller oppbevaringsplass?