Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

5 tips til veggflaten over kjøkkenbenken

Det kan ofte føles vanskelig å vite hva man skal bruke til å dekke flatene over kjøkkenbenken. Ifølge ekspertene er det viktig å tenke både på funksjon og estetikk.

Tips til kjøkkenbenk
Vanskelig å vite hvordan det skal se ut over kjøkkenbenken? Her er tipsene for alternative bakplateløsninger. Foto: iStock

– Funksjon og estetikk følger hverandre, sier Anja Isachsen, daglig leder for forretningen ITA Design i Bygdøy Allé. Hun har veiledet kunder i valg av kjøkkenløsninger siden 1993.

Ifølge Isachsen er det en soleklar grunn til at man vil kle veggen over kjøkkenbenken.

– Disse flatene får mer slitasje enn veggene ellers, og flatene over vask og komfyr slites aller mest.

Anja Isachsen, daglig leder for forretningen ITA Design i Bygdøy Allé. Foto: Vibeke Dahl

Robust løsning

Når vi velger oss et materiale over kjøkkenbenken, bør det være robust. Det skal tåle både matsprut og vannsprut, samt kunne tåle varmen fra komfyren. Det spiller ingen rolle om vi velger fliser eller plater, så lenge de er forseglet. Det er det som gjør dem robuste.

– Stål, glass, glaserte fliser og porcelanato, som er laget av porselen, er alle veldig tette og glaserte. Det samme er plater som ser ut som marmor og andre steiner. De fleste steintypene må forsegles, men dette gjøres enkelt og permanent. Vi bruker Akemi til behandling av stein, så holder de seg, forklarer Isachsen.

Hun legger til at stein bare blir finere og finere over tid.

– Vi sier at du sliter ikke ut en stein, du sliter den inn. Mosaikk er også fint å bruke, tipser hun.

Velger du derimot et naturmateriale, som betong eller historiske fliser, må de vedlikeholdes, og man må ta med i regningen, at materialet vil vise slitasje over tid.

– I Danmark har de en større tradisjon for å sette inn, for eksempel marmoren, med pleiesåpe med jevne mellomrom. Den tradisjonen har vi ikke i Norge. Vi vil gjerne ha naturmaterialer, men vi pleier dem ikke på samme måte, forteller Isachsen.

Fliser må fuges, og fugene er ikke helt tette, og kan misfarges over tid. Dette kan renses om nødvendig.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Et blikkfang

Isachsen fremhever at kjøkkendesign har forandret seg de siste årene. Det vi velger å ha over kjøkkenbenken, avhenger av uttrykket rommet har. Når kunder er usikre på hva de skal velge, oppfordrer hun dem derfor til å se an hvordan kjøkkenet blir.

– Flisene eller belegget kan løfte rommet. Det er derfor det siste jeg setter på. Når kjøkkenet er oppe, ser jeg om jeg vil ha et mer ton i ton kjøkken, eller om jeg vil et blikkfang, sier Isachsen.

Mange opererer med åpne kjøkkenløsninger, og flaten over benken, om vi har valgt oss en løsning med overskap eller ikke, blir ofte synlig i store deler av boligen. Det er derfor det er viktig å lande på en løsning man kan være fornøyd med over tid.

– Du kakker ikke ned en flis med det første. Man må se det som en del av innredningen og putte det inn i kjøkkenkostnaden, sier Isachsen.

Den økonomiske trøsten er at det ikke dreier seg om et stort område. Vanlig høyde over benk er cirka femti centimeter. Det betyr at du må ha to løpemeter, før du har en kvadratmeter med overflatemateriale.

– Det er et fint sted å gjøre noe du har ønsket deg, noe som kan ha noe å si for interiøret, sier Isachsen.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Designet egen løsning

Karen Elle Lepperød og Espen Lepperød driver firmaet Trewerk® som selger trefliser. Foto: Anne Bråtveit

Ekteparet Karen Elle Lepperød og Espen Lepperød, fra firmaet Trewerk, møtte utfordringen med å finne overflatematerialet, da de skulle pusse opp sitt eget kjøkkenet for to år siden.

– Vi gikk for den mer tradisjonelle løsningen med overskap. Hele kjøkkenet ble veldig minimalistisk, med hvite skap og helt lyse vegger, sier Karen Elle Lepperød.

Med bakgrunn som, henholdsvis designer og håndverker, var de begge veldig glade i treverk, et materiale som ikke er vanlig å bruke på disse flatene.

– Det var viktig for oss å skape en helhet, men få inn varme i rommet og samtidig noe som gav rommet en karakter. Det var da vi tenkte, hvorfor ikke bruke treverk, sier Elle Lepperød.

Når den tanken var sådd, satte de i gang med å utforme fliser av tre. De landet på en geometrisk form, der målet var å la strukturen i treverket skinne igjennom som en dekoreffekt.

– Flisene inviterer til en «Do it yourself» holdning med sine geometriske former. De kan legges på veldig mange forskjellige måter og skape helt individuelle uttrykk, sier Elle Lepperød.

En av designutfordringene var å lage en overflatebehandling på treflisene som gjorde at de tålte vannsprut og sprut fra fargede vesker. De måtte også kunne tåle varme fra komfyren. Når de hadde fått til dette, hadde de en flis som var like robust som en keramisk flis, i forhold til holdbarhet og levetid.

– Vi kan bare tørke av treflisene på samme måte som en glasert flis eller en glassflate. De er nærmest vedlikeholdsfrie, noe som var viktig for oss i en hektisk hverdag med barn, sier Elle Lepperød.

Ekteparet patenterte løsningen under navnet Trewerk og satte i gang fullskala produksjon av flisene på eget verksted i Oslo.

5 tips til materiale over kjøkkenbenken:

Glaserte fliser

Glaserte fliser er praktiske og hygieniske. De er brent mange ganger, noe som gjør dem ekstra slitesterke. Du klarer ikke ødelegge dem. Flisene krever lite vedlikehold, det er bare å vaske over. Blir fugene slitt over tid kan de renses.

Isachsen forteller at det i det siste har vært en trend med avlange fliser som legges horisontalt. Det er også populært å legge fliser i fiskebensmønster.

Glaserte Carnivale-fliser fra Fired Earth. Foto: Fired Earth

Hele flater

Hele plater, i glass eller stein, er enkle å vedlikeholde og hygienisk gunstige. Steinplater forsegles en gang så holder de. Viktig å merke seg at går du for en hel flate i glass, om den er lys eller mørk, så vil flekker synes bedre på dette materialet. Isachsen sier det er som med den keramiske toppen. Den er enkel å tørke av, men hver dråpe synes. Fliser har et mer oppstykket uttrykk og skjuler dermed flekker bedre.

Et kjøkken har fått et eksklusivt anstrøk med hvite Calacatta marmorplater fra Lapicida. Foto: Lapicida

Corian

Corian er et komposittmateriale som består av naturlige mineraler og akryl. Det er porefritt, noe som betyr at det ikke slipper inn bakterier. Egner seg særdeles godt til både kjøkken og bad. Corian har den egenskapen at skjøter forsvinner når det sveises sammen under montering. Det kan dermed enkelt tilpasses ulike løsninger og fremstå som en helstøpt flate. Ved slitasje er det mulig å få fagpersonale til å reparere materialet så det fremstår som nytt. Corian kommer i hundre forskjellig farger.

Corian-benkplate med en kant på 19 centimeter som fungerer som bakvegg. Foto: Corinor

Naturstein og historiske fliser

Terrakotta-fliser, historiske fliser og alle typer naturstein som marmor, granitt og kalkstein vil trekke til seg fuktighet. Denne typen fliser skaper en egen taktilitet og nærhet til materialet. Det er imidlertid viktig å merke seg at hvis flisene ikke er impregnert når du kjøper dem, trenger de jevnlig vedlikehold. Nettsider som Alanor og Ulfven gir tips til behandling av naturstein. Historiske fliser er håndlaget av kun naturlige ingredienser. De har ikke blitt utsatt for varme. De må impregneres og vedlikeholdes. Tips og råd om impregnering finner du hos Historiske fliser. Naturmaterialer som dette er løsningen for deg som vet at du kommer til å sette av tid til vedlikehold.

Botany-fliser fra Fired Earth. Mønsteret er håndmalt på en terracotta-base. Foto: Fired Earth

Trefliser fra Trewerk

I likhet med Corian er treflisene fra Trewerk et merkevarebeskyttet produkt. Treflisene er overflatebehandlet for å kunne brukes både bak vask og komfyr. De er nærmest vedlikeholdsfrie, og like slitesterke og holdbare som keramiske fliser. Kjernetresorten er bjerk, men du kan også få flisene i finér av ask, eik og røkt eik. Treflisene har en organisk form, der strukturen i treverket kommer frem, uansett hvilken tresort eller overflatebehandling du velger. Treflisene produseres på eget verksted i Oslo, og er et bærekraftig alternativ, med sin kortreiste produksjon og bruken av naturlige råvarer.

Her der du hvordan det ble på kjøkkenet til Karen Elle Lepperød og Espen Lepperød med egendesignede Trewerk fliser. Foto: Monica Friedrich Johannessen

3 tips til kjøkkenbenken

1. Legg kostnaden til plateløsning over benken inn i kjøkkenbudsjettet.

2. Vent til kjøkkenet er satt opp, før du bestemmer deg for om du vil ha en løsning som går ton i ton, eller en som skaper en kontrast.

3. Tenk at området over benken er godt synlig, og derfor kan sees i sammenheng med interiøret i resten av boligen.

3 tips til kjøkkenbenken

1. Legg kostnaden til plateløsning over benken inn i kjøkkenbudsjettet.

2. Vent til kjøkkenet er satt opp, før du bestemmer deg for om du vil ha en løsning som går ton i ton, eller en som skaper en kontrast.

3. Tenk at området over benken er godt synlig, og derfor kan sees i sammenheng med interiøret i resten av boligen.