Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Tipsene du trenger når du skal male badet

Drømmer du om å pusse opp badet, kan det være både økonomisk og praktisk å velge malte overflater.

Å male badet kan lønne seg både for lommeboka og fremtiden. Foto: iStock.

Nina Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun. Foto: Morten Rakke Photography

– Vi tilbringer stadig mer tid på badet, og hele 240 000 bad oppgraderes hvert år i Norge. Badet er ikke lenger bare et praktisk rom, men også, i stadig større grad, et rom for avslapning og velvære. Likevel er badet et av de rommene vi pusser opp sjeldnest, nettopp på grunn av kostnaden det innebærer, sier Nina Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef i Jotun.

Et tilbakeblikk

Det tok lang tid før det ble vanlige med egne baderom i norske husstander. På 1800-tallet dukket det opp en renslighetskampanje i Norge, der man fridde til landets innbyggere om å vaske, både seg selv og boligene, oftere med varmt vann. Den gangen måtte man varme opp vann på komfyren, og fylle opp badestamper og kar med bøtter, for at man skulle få seg et skikkelig bad. For å få fortgang i rensligheten ble det på 1860-tallet opprettet offentlige badeanstalter rundt i landet. Det ble ikke vanlig med vannklosetter i nybygg før i 1911, og så sent som i 1973 manglet fortsatt 31 prosent av alle norske hjem bad, og 27 prosent hadde ikke WC, ifølge Norsk Folkemuseum. 

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Vanntett løsning

Inntoget av membran på hjemmebane gjorde at det plutselig ble mulig å la dusjsspruten stå på flislagte vegger og gulv. Mikrosement er et nyere alternativ i våtromssoner, men er ikke like utbredt som fliser. Med Jotuns våtromssystem kan vi male veggene på badet og på den måten redusere kostnaden til fliser betraktelig. Klæboe Mørkve forsikrer oss om at systemet er så vanntett at det også er godkjent for dusjsonen.

– LADY Aqua er fuktbestandig ved å hindre fukt å trenge inn i underlaget. Malingen har dekkgaranti, inneholder soppdrepende midler og er enkel å vedlikeholde og vaske, sier Klæboe Mørkve.

Jotuns LADY Aqua våtromssystem er det eneste Sintef-godkjente våtromssystemet på markedet.

Baderom malt med Jotun LADY Aqua 1032 Graa Harmoni. Foto: Jotun

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Gjør det selv

Elegant og friskt med Jotun LADY Aqua 7163 Minty Breeze på veggene. Den sorte vegglampen og speilet med treramme tilfører kontast og materialitet i rommet. Foto: Jotun

Dagens forskrifter når det gjelder våtrom gjør at det er vanskelig å pusse opp badet på egen hånd. Ikke bare er selve arbeidet utfordrende, reglementet er så detaljert og avansert, at selv håndverkere må ha våtromssertifisering for å kunne påta seg ansvaret. Hvis du derimot velger å male badet, er det faktisk noe du ganske enkelt kan klare selv.

– Det er som med alt annet du skal gjøre selv. Du må sette deg inn i forskriftene for hvordan våttromssystemet skal gjøres, sier malermester Svein Nedberg Hansen.

Disse forskriftene er imidlertid ikke hokus pokus. Det viktigste er å huske på at det er snakk om et helt våtromssystem, som krever at du utfører alle trinnene i systemet.

– Det er hele systemet som gjør det til et godkjent våtromssystem, ikke enkeltdelene. Hvis du tar ut deler av systemet blir det ikke godkjent, sier Nedberg Hansen.

Det er også viktig å bruke Jotun-produkter i hele prosessen, fra grunning til den avsluttende malingen. Det vil ikke bli godkjent om du blander produkter fra ulike leverandører.

– Du begynner med å legge på et lag med Jotuns grunning. Når den har tørket smører du på Jotun grunning/lim som du så baker duken inn i. Det skal være grunning på hver side av duken, forklarer Nedberg Hansen.

Han forsikrer om at dette ikke er en vanskelig prosess.

– Hvis du kan henge glassfiber på soverom, så klarer du dette. Det er samme prosedyre.

Glassfiberen kommer i både flat struktur og lavstruktur. Når den er tørr, er det bare å male over med Lady Aqua.

–Da maler du 2 millimeter over duken ned til gulvbelegget, for å forsegle duken og isolere bedre med malingen, sier Nedberg Hansen.

Det er viktig å merke at systemet krever betong eller gipsplater som underlag. Andre typer underlag vil ikke gi et godkjent resultat.

Her kombineres Jotun LADY Aqua 4423 Kilden med marmor og lyse dekordetaljer. Foto: Jotun

Fargefrihet

Det spennende med malte vegger er at det gir oss mye større frihet til å skape forandringer på badet.

– Tidligere pusset folk opp badet i nøytrale og duse farger, for å skape et «trendnøytralt» rom, med lang levetid. Ved å male veggene på badet, kan man raskt og enkelt skifte farge, uttrykk og atmosfære og følge trender på en helt annen måte, sier Klæboe Mørkve.

I jakten på en rimeligere baderomsoppussing er det utrolig hva kombinasjon av materialer, tekstiler og farge på veggene kan utrette. Jotun har sørget for at du kan velge samme farger i LADY Aqua som de andre Jotun LADY-fargene. Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Interiørmagasiner og blogger kan gi inspirasjon til en rekke kombinasjoner som viser seg å være enkle å gjennomføre.

Når du har malt vegger kan du enkelt henge opp ting på veggene. Her er det malt med Jotun LADY Aqua 10678 Space. Foto: Jotun

En rekke nipsgjenstander til kjøkken og stue kan også lett forflyttes til badet, og brukes som alt fra såpekopp til tannbørsteholder og smykkeskrin. Eller ganske enkelt som en dekorativ pyntegjenstand.

Planter har også inntatt baderommet og kan sprites opp ytterligere med en vakker blomsterpotte som kanskje henter ut en av fargevalørene på veggene. 

– Matte vegger har vært i trendbildet lenge, og trenden har spredd seg fra stue og kjøkken til badet. For å kunne imøtekomme behovet for matte vegger, også på baderommet, har Jotun lansert LADY Aqua som gir badet vakre, silkematte vegger, og er den eneste våtromsmalingen på markedet med silkematt glans, forklarer Klæboe Mørkve.

Med malte vagger er det også enklere å henge opp speil, hyller eller skap, og veldig mye enklere å pusse opp igjen hvis man skulle ombestemme seg.

– Har man for eksempel en utleiedel, kan man enkelt reparere etter oppheng av speil og skap, noe som er vanskeligere når noen først har boret i fliser, avslutter Nedberg Hansen.

 

 

Jotuns 4 trinns våtromssystem

Forarbeid: Grundig vask av alle overflater. Overflatene må være rene, tørre og faste før neste trinn. Sparkling ved behov.

Grunning: Alle sugende overflater behandles med Jotun Grunning/lim for våtrom. Tørketid fire timer.

Veggbekledning: Påfør et lag med Jotun grunning/lim for våtrom med en langhåret malerrull. Bak deretter Jotun glassfiberstrie inn i grunningen. Det skal være grunning på begge sider av strien. Tørketiden 12 timer.

Maling: Mal to strøk med Jotun Lady Aqua. Må herdes i 10 dager før overflatene kan utsette for vannsprut.Kontakt en Jotun forhandler for grundig innføring, eller følg veiledning på hjemmesiden til Jotun.

Jotuns 4 trinns våtromssystem

Forarbeid: Grundig vask av alle overflater. Overflatene må være rene, tørre og faste før neste trinn. Sparkling ved behov.

Grunning: Alle sugende overflater behandles med Jotun Grunning/lim for våtrom. Tørketid fire timer.

Veggbekledning: Påfør et lag med Jotun grunning/lim for våtrom med en langhåret malerrull. Bak deretter Jotun glassfiberstrie inn i grunningen. Det skal være grunning på begge sider av strien. Tørketiden 12 timer.

Maling: Mal to strøk med Jotun Lady Aqua. Må herdes i 10 dager før overflatene kan utsette for vannsprut.Kontakt en Jotun forhandler for grundig innføring, eller følg veiledning på hjemmesiden til Jotun.