Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Slik påvirker fargene i boligen deg

Synes du grått er hot eller gult er kult? Fargene er mange og smaken er som baken, men visste du at fargene påvirker oss?

Fargene vi omgir oss med, påvirker oss bevisst eller ubevisst i positiv eller negativ forstand
Fargene vi omgir oss med, påvirker oss bevisst eller ubevisst i positiv eller negativ forstand. Foto: iStock

Er du en av dem som malte alle vegger hvite eller grå for ti-femten år siden? Men som plutselig følte en dragning mot farger og har dristet deg til å male stua blå? Du er ikke alene. Det har nemlig skjedd noe med veggene i de tusen hjem de siste årene. De har fått farger. Og fargene påvirker oss.

Fargene påvirker oss bevisst og ubevisst

– Fargene vi omgir oss med, påvirker oss bevisst eller ubevisst i positiv eller negativ forstand. Man blir ikke i godt humør etter flere dager med tykk, grå tåke eller lang tid inne i en tunell, men det hjelper å komme ut til sol og blå himmel, sier Christine Hærra. Hun er profesjonell stylist med interiørdesign og fargesetting som spesialfelt, og bor selv i en fargerik bolig.

– Vi påvirkes av verden rundt oss, og med farger er det nyansene, ulikhetene og overraskelsene som skaper opplevelse og inntrykk. Erfaringsnivået vårt har også mye å si, hvilket land kommer du fra og hvordan fargene har vært rundt deg i ulike stadier av livet.

Hærra forteller at vi påvirkes av farger fordi vi ser dem og oppfatter fargene i forhold til hverandre.
– Alt av kontraster i form og farge hjelper oss å forstå verden rundt oss og avgjør hva vi oppdager til hvilken tid. For eksempel avstand mellom skogen og fjellet bak. Det er jo slik dette utnyttes i markedsføring for salg av budskap. En svart/hvit plakat fungerer ikke så godt som svart/gul for å fremme et kjapt budskap. Små barn oppfatter klare kontraster først, forklarer Hærra.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Varme og kalde farger

Det snakkes om kalde og varme farger, så når du for eksempel kan male vegger eller sette sammen farger i en bolig, kan du spille på kontrasten mellom varme og kalde farger. Men hva er egentlig varme og kalde farger? Jo, se for deg fargehjulet: På den varme siden ligger de gule og røde fargene; gulgrønt, gult, guloransje, oransje, rødoransje og rødt. På den kalde siden finner vi de blåaktige fargene og grønt; rødfiolett, fiolett, blåfiolett, blå, blågrønn og grønn. Men hvilke farger gir oss hvilke følelser?

– Alle har individuelle opplevelser og erfaringer som påvirker hvordan man opplever farger, men generelt sier man ofte at blått påvirker matlysten negativt, mens gult påvirker den positivt. Sterk oransje og rødt øker pulsen, mens grønt roer oss ned. Så ønsker man jo ikke å være følelsesløs, og det er derfor kombinasjonen av farger er så viktig. Å finne den ekstra lille fargetilsettingen som gjør interiøret eller maleriet spennende og interessant. Erfaring er selvfølgelig også relevant. Man kan ha gode og dårlige erfaringer og minner med en farge på samme måte som med duft og musikk, sier Hærra.

Populære farger

Etter mange år med hvitt og grått, og mørke fondvegger i de norske hjem, ser det ut som at nordmenn endelig tør å være litt mer modige og personlige når det gjelder fargevalgene hjemme. Nylig lanserte Jotun sitt nye fargekart for 2020.

– Når vi skal designe en ny farge spør vi alltid oss selv hva vi ønsker at fargen skal uttrykke, sier Lisbeth Larsen som er fargesjef i Jotun i en pressemelding.

– For det handler om mer enn én ny farge. Det handler om en tolkning av tendenser i samfunnet, og hva vi tror vil være viktig for folk i tiden som kommer. Dette ønsker vi å støtte opp om med våre farger.

Noen av fargene for 2020 har fått navn som reflekterer en optimistisk fremtidstro, i kombinasjon med individualitet og nysgjerrighet, og fargene vil påvirke oss på ulike måter. Lively Red er for eksempel en oppmuntrende farge, Statement blue er energisk mens Wisdom og Exhale er avslappende og beroligende. Så da er det bare sette i gang!

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Hva betyr fargene?

  • Rødt er den sterkeste fargen i fargesirkelen og den forbindes gjerne med lidenskap, sinne, fare, skjønnhet – og ikke mange kulturer også med lykke!
  • Grønt er en nøytral og god farge som signaliserer balanse, ro og natur, og den gjør oss gjerne mer avslappede. Grønt er verken feminin eller maskulin, og den kan brukes i alle rom.
  • Blått har en beroligende effekt på oss, og mange velger den derfor på soverommet. Det er en likandes farge som både en appellerer til kvinner og menn.
  • Gult gjør oss glad! Solens farge har en sterk positiv effekt på oss, og det sies at gult er fargen til både visdom og glede.
  • Hvitt er fargen som har minst påvirkning på sinn og humør. Til tross for at det er en passiv farge, føles den ren og fredelig. Hvitt blir gjerne kalt uskyldens farge.
  • Oransje er en positiv farge som visstnok er med på å påvirke appetitten. Fargen stimulerer også kreativt, så mal gjerne veggene på arbeidsrommet i denne fargen. Beige har heller ingen stor påvirkningskraft på oss.
  • Lilla er en glad farge som visstnok påvirker appetitten på både mat og sex! Den varme varianten av fargen, inviterer dessuten til kreativitet. De kjøligere nyansene viker beroligende og avslappende.
  • Grått og svart kan virke trist og kjedelig, så det er kanskje greit å male veggene med noe mer oppkvikkende? Lilla, kanskje?