Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Er du opplyst? Slik bruker du lamper på beste måte hjemme

Å lyssette et rom kan være vanskelig. Heldigvis er det hjelp å få: Her er en praktisk guide til lyssetting av hjemmets viktigste rom.

Lyssetting i stua
Ved å ha mange ulike lyskilder i stuen kan den endre stemning fra sosial sone til avslappende hule. Dimbare lamper gjør det enda enklere å justere lysstyrken i rommet. Foto: iStock

Mens du trenger godt arbeidslys på kjøkkenet, ønsker vi gjerne en mer avslappende stemning i stuen. Og hvordan får vi riktig lys på barnerommet, der det skal legges til rette for både leking og lesning? Dessuten er det lett å la seg blende av en lampes utseende uten å vurdere om den egentlig har en jobb å gjøre hjemme hos deg.
Kanskje du allerede har en lignende lampe som fyller samme funksjon og du dermed burde bruke pengene på en annen type belysning?

Det er i det hele tatt mange hensyn å ta! Vi søkte derfor råd hos Lyskultur, bransjeorganisasjonen for belysningsbransjen, der alt fra butikker og produsenter til lysdesignere og ingeniører hører hjemme.

Tomas Sjögren i Lyskultur

Fagansvarlig Tomas Sjögren i bransjeorganisasjonen Lyskultur deler gjerne sin kunnskap om riktig lyssetting med Plusstids lesere.

Fagansvarlig Tomas Sjögren i Lyskultur er opptatt av at lys fyller mange ulike funksjoner: Det er viktig med nok belysning for vår sikkerhet, godt lys trengs for å kunne utføre ulike oppgaver, og det er dessuten med på å skape en god atmosfære i et rom.

– Dårlig belysning kan påvirke humøret og vår helse negativt, forteller han.

Det mange ikke tenker på, er at riktig bruk av kunstig lys, i kombinasjon med en bra utnyttelse av dagslyset, kan være med på å redusere strømregningen.

– I de fleste hjem kan du enkelt redusere opptil 80-90 prosent av energiforbruket som brukes på belysning, og samtidig få bedre lys, forklarer Tomas og legger til at det rett og slett handler om å har riktig type belysning til rommet eller området som skal lyssettes, og å bruke det på rett tid.

Dimmerfunksjon og LED er to tips for å redusere energibruken. Dessuten finnes det teknologi som gjør det mulig å tidsstyre når lysene slås på og av, slik at du unngår tente lamper på dagtid de gangene du glemmer å slukke dem.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Tre typer belysning

– Det er vanlig å dele inn belysning i tre kategorier: Allmenn, effekt og dekorasjon, sier belysningseksperten, og fortsetter:

– Den første gruppen er den viktigste av praktisk grunner. Denne typen lamper gir godt lys til hverdagens mange gjøremål, og gjør det enkelt å ferdes rundt i hjemmet. I denne kategorien finner vi for eksempel taklampen på kjøkkenet og plafonden i trappeoppgangen, sier Sjögren.

Kategori to, effektbelysning, brukes for å fremheve elementer i et interiør som du ønsker å vie spesiell oppmerksomhet til. Det kan være uplight som understreker takhøyden i et rom, eller spotlight eller downlight som får frem den røffe overflaten i en murvegg.

– Og til sist har vi dekorasjonsbelysning, som vi bruker for å glede øyet, forklarer han.
Det kan være en flott designet lampe eller en fantastisk lysekrone, eller stearinlys spredt rundt på et festbord.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Utnytt det naturlige lyset

I tillegg er det altså viktig å tenke på hvordan dagslyset, uansett hvilket rom det dreier seg om, best kan utnyttes innendørs. Tykke gardiner, store planter foran vinduet eller mørke farger på veggene er alle faktorer som gjør at lysstrålene utenfra hindres i å spre seg videre inn i et rom.

– Lyse farger og gardiner som kan trekkes helt vekk fra vinduet er bedre ut fra et belysning-ståsted, sier Sjögren.

Også på kveldstid er det noen generelle råd som gjelder for alle rommene i et hjem.

– Ha lamper i ulike høyder, bruk skjermer som slipper godt med lys ut i rommet og velg lyskilder med god fargegjengivelse samt gjøre et bevisst valg av fargetemperaturen, det vil si om lyset skal oppfattes som kaldt eller varmt. Husk dessuten at stemningen og lysmengden i et rom endres alt etter hvilke og hvor mange lyskilder som er tent, understreker han.

Ikke nok med taklampe på kjøkkenet

Nå som du kan mer om belysning generelt, er det på tide å se på hvordan du best mulig lyssetter hjemmets ulike rom.

Først ut er kjøkkenet – familiens fremste arbeidsplass og der vi ferdes fra morgen til kveld. Det er enkelt å tenke at et sentralt plassert taklys gjør susen, men det holder ikke med det.

– En taklampe er bra ved rengjøring og for å bevege seg rundt på kjøkkenet, men når du står ved kjøkkenbenken vil en enkel lyskilde fra taket kunne skape forstyrrende skygger samt kunne bidra til at et rom føles kjedelig å være i.

– Her trenger du mer fokusert arbeidslys over benk, vask og koketopp, råder Sjögren som understreker at det er spesielt viktig med lys som har god fargegjengivelse i de sonene der matlagingen gjøres.

Over spisebordet vil en pendellampe som henger et godt stykke ned fra taket gi et godt lys som i tillegg er med på å skape en lun og hyggelig stemning i dette området.

– Det er en fordel hvis lyset kan dimmes, slik at bordet også kan brukes som arbeidsplass. Og hvis du har et langt bord, kan det være nødvendig med to eller tre lamper slik at alle som sitter rundt det får godt med lys.

Mindre pendel-lamper eller downlights over arbeidsbenk og oppvaskkum gir godt arbeidslys.

– Tenk også over hvordan du på dagtid kan bruke det naturlige lyset på best mulig måte ved å plassere kjøkkenbenken ved kjøkkenvinduet, tipser Sjögren

Lyse vegger og tekstiler fører dagslyset videre inn i rommet, men velg gjerne farger med litt varme i seg slik at kjøkkenet ikke oppleves som kaldt om vinteren.

Lamper som forvandler stuen

Stuen rommer mange ulike aktiviteter, og er et sted for både sosiale møter og egentid. Ved å ha ulike typer lyskilder rundt omkring, kan du forvandle rommets karakter alt etter hvilke og hvor mange lamper som brukes.

Lyssett bilder og bokhyller for å skape en mer intim og lun stemning, og sørg for at også rommets hjørner belyses. På den måten virker stuen både større og mer trivelig.
Leselys ved sofaen eller lenestolen i form av en gulv-, bord- eller vegglampe gir en plass for den som vil kose seg med en god bok eller håndarbeid.

– Det er en fordel om lysets retning enkelt kan tilpasses etter hvordan du sitter.

Gi gjerne sofa-området en tydeligere «hovedrolle» i stuen ved å henge en pendel ned over sofabordet, samtidig som du plasserer møblene i rommet slik at mest mulig naturlig lys får slippe inn på dagtid.

Viktig med riktige farger på badet

badet er det viktig med riktig fargegjengivelse når du skal sminke deg eller se om tennene er hvite eller gule! Dagslyset er optimalt i så måte, men også downlights med halogen eller LED med høy fargegjengivelse som lyskilde, gir godt lys foran speilet.

– Unngå skygger ved å plassere lyskilder både over og på begge sider av speil, råder Tomas Sjögren i Lyskultur.

Samtidig som baderommet har en praktisk funksjon i hverdagen, er det også et sted for velvære og avslapping. Det er viktig med en behagelig belysning, og dimbare lamper gjør det enkelt å justere lyset etter behov.

Siden badet er et våtrom, er det spesielle krav til alle elektriske installasjoner. Her trenger du hjelp av en elektriker for å montere belysningen.

Varmt lys for den som skal sove

Soverommet er et rom der vi bruker mye tid. Vel og merke mesteparten i sovende tilstand, men også for å slappe av før du sovner eller trekke seg tilbake til på dagtid.
Dessuten har de fleste av oss garderoben på soverommet og bruker det til å kle på og av oss.

De ulike funksjonene krever forskjellige typer lys, fra dimbart lyspunkter for å skape en avslappende stemning og leselys for dem som liker sengelektyre, til allmennbelysning for påkledning og selvsagt rengjøring.

– Sørg for tilstrekkelig med lys inn i klesskapene, sier lyseksperten, som også er opptatt av at sengelampen bør ha et varmt lys og god avskjerming som gjør at lyset ikke spres til den siden av sengen som partneren din ligger på.

Sikker belysning på barnerommet

De minste i familien bruker rommene sine både på dagtid og om kvelden. Når dagslyset ikke lenger rekker til for å opplyse barnerommet, er god allmennbelysning viktig for lekende krabater.

Velg lamper med god lys-spredning slik at barna ikke blendes mens de leker på gulvet. Godt leselys trengs både ved skrivebord og sengen. Unngå løse ledninger som kan snubles i, og sats på lamper som tåler en trøkk. Unngå høye lamper som kan falle i gulvet, og pass på at belysningen ikke står for nære gardiner og andre ting som kan begynne å brenne.

Tomas anbefaler å bruke LED-pærer eller 12 volts halogen med egen transformator for å redusere risikoen for at barn får støt.

– Og pass på at du ikke bruker sterkere pærer enn det som lampen er beregnet på, legger han til.

3 tips:

  • Tenk gjennom hva du skal bruke rommet til – arbeid eller avslapping?
  • Pass på at barnerommet har sikre lyskilder.
  • Riktig fargegjengivelse er viktig både på kjøkkenet og badet!