Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Vil du øke verdien på boligen din? Les denne!

Når det kommer til oppussing som øker verdien på boligen din, er det mye du kan gjøre selv, mye du kan droppe og noe du bør sette bort til profesjonelle fagfolk.

Ungt par pusser opp i hjemmet
Hva slags oppussing bør du prioritere når du ønsker å øke verdien på boligen din? Her er svaret. Foto: iStock

Det er flere grunner til å øke verdien på boligen, men de to vanligste er nok for å kunne selge med høyere gevinst eller for å øke verdien på boligen for et romsligere boliglån og mulighet for refinansiering.

Men hva slags oppussing bør du egentlig prioritere når du ønsker å øke verdien på boligen din? Og ikke minst – hvilke bør du droppe?

Vi har snakket med to eksperter på feltet, nemlig Magnus Gjellan, partner og eiendomsmegler ved Nordvik Lørenskog og Jannicke Gram, foreleser ved Norsk Interiørskole samt interiørdesigner og boligstylist ved At Wallpaper.

leie boligstylist

Jannicke Gram er interiørdesigner hos At Wallpaper og foreleser ved Norsk Interiørskole.

– Det er viktig for alle boligeiere å gjennomføre løpende vedlikeholdsarbeid. Det er nok mange som glemmer sin egen bolig når man selv bor i den. Man blir litt blind på det som burde vært gjort, helt til dagen kommer hvor den skal selges. Og da er det plutselig mye som skal gjøres, råder Gram.

Vegger og lister

Så, hvordan kan du enklest mulig øke verdien på boligen din?

– Dette kommer selvfølgelig an på boligtype, men generelt er overflateoppussing det rimeligste og det som kan øke salgsverdien betraktelig på alle boligtyper generelt. Men husk at dette har mer innvirkning i en budrunde enn på selve verdien, påpeker Gjellan.

Og det er helt klart mye du kan få til selv, selv om det varierer hvor praktisk anlagt den enkelte er.

– Det meste av overflateoppussing kan de fleste klare selv. Mange vil for eksempel kunne male selv, men det er viktig at det gjøres nøyaktig og med godt grunnarbeid. Du må vaske, sparkle og pusse for å få pene overflater. Listverk og dører kan også raskt få nytt liv med et strøk maling, sier Gram.

Selv om nymalte vegger ikke nødvendigvis gir en reell verdiøkning i forhold til boliglånet, er dette et av de enkleste knepene for å øke sjansen for en bedre pris ved boligsalg.

– Det lønner seg nesten alltid å male vegger. Det er veldig synlig og et enkelt grep som forandrer inntrykket av en bolig. Maling er relativt billig, kan gjøres raskt, og du kan gjøre det selv. Som tommelfingerregel bør du holde det i nøytrale, lyse og harmoniske farger, forteller Gram.

Men det betyr ikke alltid at hvitt  er den riktige løsningen.

– Rene gipsvegger med litt farger gjør seg alltid godt. Hvitt kan fort bli sterilt og kjedelig. I disse dager er blått og pastellfarger veldig i vinden og gjør seg godt i de fleste boliger, mener Gjellan.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Gå over gulvene

Akkurat som all overflateoppussing vil kunne tilføre verdi, kan også nye gulv på en ganske enkel måte øke verdien på boligen.
– Helhet i boligen er viktig generelt. Derfor er det ofte lurt å bruke samme gulv i hele leiligheten eller huset, og fokusere på en ren og tidløs stil i boligen, sier Gjellan.
oppussing som øker verdien på boligen

Magnus Gjellan er partner og eiendomsmegler ved Nordvik Lørenskog

Gram stemmer i:

– Det trenger hverken være dyrt eller vanskelig å legge ny parkett. Men effekten det har på førsteinntrykket er ofte massivt, forklarer Gram.

Boligstylisten anbefaler også å sørge for at alle påbegynte prosjekter er avsluttet.

– Det er svært viktig at du reparere ødelagte ting og ferdigstiller halvferdige, påbegynte oppussingsprosjekter. Alt som er gjort halvveis må fullføres. Alternativet er at potensielle kjøpere bare ser for seg en haug med småjobber de må sette i gang med selv, og det kan ha negativ effekt på salgsprisen, råder Gram.

Øk salgsverdien utendørs

Gram mener at det er viktig at inngangspartiet er innbydene og presentabelt. Det er tross alt her boligen gir sitt førsteinntrykk, så eksteriøret er ofte avgjørende for potensielle kjøperes inntrykk av boligen.
– Selgere av eneboliger har ofte en større oppgave her, da det er mindre du kan få gjort om du bor i et sameie. Pass på at malingen på fasaden ikke har flasset av, at ringeklokken virker, og at det ikke henger løse ledninger rundt omkring, anbefaler Gram.
Det er også viktig at uteområder som hager er velstelte, og at terrasser og verandaer er presentable.
– Fint utemøblement, pynteputer, lykter og generelt innbydende interiør er viktig på terrasser og balkonger. Når det gjelder eneboliger så bør du huske på hagen. En velstelt hage, med fine blomster som skaper kontraster, gjør seg nemlig veldig godt til både foto og visning, forklarer Gjellan.
Gram mener det bare er å ta på seg hagehanskene.
– I hager må plener klippes, busker trimmes og blomster plantes. Fjern ugress og uønskede vekster. Er plenen veldig stygg bør du vurdere å så en ny, eller legge gress på rull, mener Gram.
Hun stemmer også i et slag for å gi terrassen litt ekstra kjærlighet før salget.
– Terrassebord bør skrubbes slik at grønske og annet belegg fjernes. Råtne bord bør skiftes. Hvis det er malte overflater så gi dem gjerne et nytt strøk med beis eller maling. Reparer skader i for eksempel rekkverk og gjerder, og reparer løse trappetrinn. Og rydd for all del vekk alt rot!

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Utnytt arealet

Skal du virkelig maksimere verdien på boligen, er det større oppussingsgrep du kan ta. Enten selv eller med profesjonell hjelp.

– Oppussing og ombygging som vil øke verdien på boligen betraktelig er blant annet å bygge et ekstra soverom. Så hvis du har nok areal, kan bør dette absolutt overveies, forteller Gram.

Du kan også legge til en balkong eller en terrasse for å øke verdien. For eneboliger vil du også kunne gjøre kjellerareal og bodareal om til primærareal.

– Men husk; i enkelte av disse prosjektene må du søke om tillatelse hos Plan- og bygningsetaten, råder Gram.

Du bør også ha tunga rett i munnen når det kommer til hvilke oppussingsprosjekter du egentlig har lov til å utføre selv.

– Du må alltid bruke fagfolk når det gjelder alt som har med elektrisitet og VVS å gjøre. Mye av dette er jo også lovregulert. Gode fagfolk, på alle områder, vil nesten uten unntak gjøre en bedre og raskere jobb enn den ufaglærte. Så vurder gjerne å bruke profesjonelle folk til oppussingen generelt, sier Gram.

Ifølge eiendomsmegleren er det flere grunner til å bruke profesjonelle fagfolk både på det som er lovpålagt og ved andre kompliserte oppgaver.

– Det meste som har med bad, elektrisk, rør, utvendig større vedlikehold og eventuelt gulvlegging anbefaler jeg å sette bort. Med firmaer får du papirer og garantier på arbeidet, noe som er en trygghet for neste kjøper. Det andre er at dette er ting det er lett å bomme på, og ikke gjøre nøyaktig og derfor bør proffe folk som driver med dette til daglig fikse dette, sier Gjellan.

Dropp de dyreste rommene

Selv om du kanskje syns at badet og kjøkkenet kunne vært penere enn det er i dag, anbefaler ingen av ekspertene at du legger for mye penger i oppussing av nettopp bad og kjøkken. I hvert fall ikke hvis du er ute etter å øke verdien på boligen.

– De store tingene er det sjeldent du får igjen for. Renovering av bad er vel det jeg kan fraråde mest. Folk liker så forskjellige stiler i dag og det er derfor absolutt ikke alltid at din stil samsvarer med stilen til interessentene, forteller Gjellan.

På kjøkken kommer du, ifølge Gram, langt med en god rengjøring, oppgraderte overflater, og reparasjon eller utskiftning ut det som er ødelagt.

– Hvis frontene på kjøkkenskapene er veldig utdaterte eller slitne, så kan du skifte til nye eller male de gamle. Det vil også lønne seg å bytte ut en sliten benkeplate, men det vil sjelden lønne seg å sette inn et helt nytt kjøkken. Det er ingen garanti for at den nye eieren har samme smak som deg og vil betale for dette, forklarer Gram.

Badet kan du også godt pynte på, men siden det er det dyreste rommet i huset, mener Gram du sjeldent får noe igjen for å totalrenovere det.
– Nye eiere vil ofte foretrekke å pusse opp selv. Jeg vil heller anbefale at du går over overflatene, skrubber og vasker. Sjekk silikonlister som ofte gulner, disse kan skiftes. Fuger mellom fliser bør skrubbes, og er det vanskelig å få dem rene kan du legge ny fugemasse over. Pynt med planter, nye håndklær i fine farger, og kanskje et duftlys. Gjør rommet hyggelig, råder Gram.

Huskeliste for å øke salgsverdien på boligen:

 • Unngå store og dyre oppussingsprosjekter.
 • Gjør enkle overflatebehandlinger.
 • Reparer ødelagte ting.
 • Ferdigstill påbegynte prosjekter.
 • Vask og rydd.

Verdivurdering vs. Markedsverdi

 • Verdivurdering av boligen spiller på faktorer som beliggenhet, størrelse, type bolig og generell tilstand.
 • Markedsverdi er da hva markedet, altså potensielle kjøpere, mener boligen er verdt.
 • Disse to kan variere veldig i begge retninger.
 • De som ikke skal selge med det første, men ønsker en økning i verdivurderingen, anbefales å få utført en generell undersøkelse av boligens tilstand, og eventuelt oppgradere elementer som undersøkelsene viser at boligen trenger.

Kilde: Magnus Gjellan, partner og eiendomsmegler ved Nordvik Lørenskog.

Verdivurdering vs. Markedsverdi

 • Verdivurdering av boligen spiller på faktorer som beliggenhet, størrelse, type bolig og generell tilstand.
 • Markedsverdi er da hva markedet, altså potensielle kjøpere, mener boligen er verdt.
 • Disse to kan variere veldig i begge retninger.
 • De som ikke skal selge med det første, men ønsker en økning i verdivurderingen, anbefales å få utført en generell undersøkelse av boligens tilstand, og eventuelt oppgradere elementer som undersøkelsene viser at boligen trenger.

Kilde: Magnus Gjellan, partner og eiendomsmegler ved Nordvik Lørenskog.