Kategori:

Interiør

Tag:
Kategori:

Interiør

Tag:

Renovering: Miljøvennlig hus

Da Hilde Mork (39) og familien overtok det pittoreske huset med mansardtak fra 1920-tallet på Fjellstrand, Nesodden, drømte de om originale tregulv og den rustikke sjarmen til gamle tapeter. Slik ble det ikke, men det ble noe enda bedre.

en hånd foran en vegg i et miljøvennlig hus
Hilde Mork renoverte et gammelt hus på Nesodden. Veggene har øyne, greinene har snø. Foto: Hilde Mørk

Alt var perfekt. Panoramautsikten over Oslofjorden, Nesøya og Asker – blått hav og himmel så langt øyet kan se. Den ville hagen med ”fyrstikkfurua”, som Hilde kaller den – prikk lik den ikoniske silhuetten på Nittedal-esken. Og det fine, akkurat passe store huset som tronet over det hele.

Familien på fire kom fra et gammelt hus med fire høns i hagen i Skien, etter ti år i Oslo. Nesodden virket som det beste av to verdener.

Både hus og garderobe har en palett av konjakk, hvitt, sort og grått. Foto: Hilde Mork

Tanken var å bevare så mye de kunne av den originale innmaten – fra tregulv til rupanel i veggene.

– Vi hadde leid inn en energikonsulent for å hjelpe oss å gjøre prosessen så bærekraftig som mulig. Så fikk vi beskjed om at vi måtte skrelle av lagene for å se hva som var under, minnes Hilde.

Det som var under, var et pill råttent hus, hvor innestengt vann fosset ned fra taket.

– Konstruksjonen ledet vannet inn i huset, ikke utover slik den skal. Og jeg som ville bevare mest mulig. Å måtte rive alt var et slag i ansiktet, forteller Hilde.

Les også: 10 grønne trender

Fra gesimshus til landets fineste ”trehytte”

Utfordringen ble en helt annen; å renovere fra bunnen av på mest mulig bærekraftig vis.

Hilde bestemte seg for å dokumentere prosessen, som en slags dagbok som kunne inspirere andre til å selv ta grønne valg. Og kanskje en slags terapi? For oppdraget viste seg å bli mer krevende enn antatt.

På bloggen nummertolv.com skrev hun kapittel for kapittel, mens lag for lag først ble skrellet vekk og så gjenreist i ny naturdrakt. ”Estetikk kan komme i veien for grønne valg. Vi har prøvd å kombinere disse to”, skrev hun i kapittelet med overskriften “KJÆRLIGHETEN ER FURU“.

Tåkeaktig morgenstemning fra vinterhagen der Hilde liker best å jobbe. Foto: Hilde Mork

Selv kledningen måtte byttes ut, og valget falt på malmfuru – en kortreist tresort som kun er behandlet med jernvitrol. Cellulose er et grønnere alternativ til tradisjonelle typer isolasjon, men har sin pris.

Familien erfarte også at bærekraftige løsninger kan være overraskende rimelige: Våtromsplatene som dekker veggene på badet, er feilvare til en brøkdel av nyprisen.

Hele huset varmes opp av en moderne masseovn, bygget etter gamle prinsipper rundt den opprinnelige pipa i sentrum av huset for å gi best mulig varme. Betonggulvet med gulvbåren varme ”snakker” naturlig med ovnen slik at huset aldri blir overopphetet.

Vinterhagen i kryssfiner har panoramautsikt over Oslofjorden. Foto: Hilde Mork

Vinterhagen i kryssfiner, den vennlige trefargen gjennomgående, som speiles i hvitlasert furutak. Nyanserikdommen av brunt videreføres i hjemmesnekrede benker, detaljer i lin og feller av spælsau. Opplevelsen vaker et sted mellom jordnær, nordisk og japansk minimalisme, ispedd rause deler hygge.

Les også: Slik kaster du mindre mat

Ekornet og furukonglen

– En dag jeg var innom huset, midt i rivingen, var jeg så trist og tom. Så kom en av arbeiderne med en ekornfigur skåret ut i tre som han hadde funnet på loftet. ”Jeg tenkte kanskje du ville ha denne”, sa han, og jeg ble så glad, husker Hilde.

Grønne tomater fra hagen. Foto: Hilde Mork

– Det føltes helt magisk, og jeg fikk en følelse av at det kanskje var en mening med alt sammen likevel.

Ekornet ble et slags symbol på huset, og siden de små hendene var tomme, ble logoen til nettsiden en furukongle.

– Det hang liksom på greip. Historien om ekornet ble til et eventyr jeg har fortalt for barna våre. I eventyret er det ekornet som har samlet all furuen til oss.

Mer naturlighet, mindre materialisme

– Vi prøver å ikke omgi oss med altfor mange ting. Hvert år tar vi en utrenskning og gir bort til Fretex og loppemarkeder. Vi ønsker ikke å eie for mye, men er glad i de tingene vi eier og velger kvalitet over kvantitet. Og så er det viktig for meg at det er lett for barna å finne tingene de trenger, forklarer Hilde.

Hun har ikke førerkort, men går og sykler mye, og følger barna til fots til skolen hver dag.

– Det er så hyggelig å snakke med dem. Og så lærer de at de kan gå ut selv om det regner, liksom.

Les også: Lag en vakker vinterkrans

Klesvask i sommerbris. Foto: Hilde Mork

Hildes syv beste grønne grep i familiehverdagen

1. Snakk sammen! Fortell barna hva du gjør for å være grønn i hverdagen.

2. Lær barna å ta av bordet. Da lærer de fort hva som er potensiell kompost, hva som er restemat og hva som er restavfall. Forklar hva dette er.

3. Snakk om forbruk. «Hva trenger du i hverdagen?». La barna være delaktige i innkjøp. Kvalitet er vanskelig for barn forholde seg til, men de tar vare på ting de har ønsket seg og vært med på å handle i større grad enn impulskjøp.

4. Vis barna at man kan reparere ting. Det kan både være gøy og nyttig i dette bruk-og-kast-samfunnet.

5. Har dere mulighet; bruk beina, sykkel eller kollektive tilbud. Eller kjør når bilen er fullastet! Et miljøregnskap er også noe som er vanskelig for barna å forstå, men gode vaner er gode å ta med seg inn i framtida.

6. Fortell barna hvor heldige de er som vokser opp i Norge. Setter man pris på det man får og har, er det lettere å skape en forståelse for at man skal ta vare på det man har fått her på den vakre kloden. Takknemlighet er viktig.

7. Så et frø! Har man ikke hage, kan man så et frø på kjøkkenbenken. Respekten for det lille, grønne magiske kan få barna til å skjønne hvor verdifull naturen er. Og hvor maten kommer fra.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Følg Plusstid på Facebook for flere tips og oppskrifter.

 

 Fakta

Hilde Mork er en frilans grafisk designer med utvidet horisont innen foto og styling.

For tiden jobber hun med en økologisk baker, med en salig blanding hverdagsfilosofi og oppskrifter.

Følg henne på hildemork.bigcartel.com og @hildemork78 på Instagram.

Renoveringen er grundig og poetisk dokumentert på nummertolv.com samt på Instagram under hashtaggen #nummer12bærekraftigrenovering.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer