Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Male kjøkken? Slik lykkes du

Etter mange år med bruk, kan kjøkkenet oppleves som mørkt og slitt. Hvorfor ikke forandre hele stilen med noen strøk med maling?

Før du går i gang med å male kjøkkenet ditt er det smart å planlegge litt på forhånd, slik at du gjør ting i riktig rekkefølge.
Før du går i gang med å male kjøkkenet ditt er det smart å planlegge litt på forhånd, slik at du gjør ting i riktig rekkefølge. Foto: iStock

Kjøkkenet er et av de viktig samlingspunkt i hjemmet, og kanskje en av stedene man tilbringer mest tid. Derfor er det viktig at kjøkkenet gir en lun og god følelse, der man kan kose seg sammen med andre.

Å male kjøkken trenger ikke være vanskelig, og det beste med maling er at det finnes så utrolig mange alternativer av både farger, glans og andre egenskaper.
Her er det bare fantasien som setter grenser!

Les også: Male vegg? Slik går du fram

Lurer du på hvordan du skal male kjøkkenet er det bare å følge stegene under.

Før du går i gang med å male kjøkkenet ditt er det smart å planlegge litt på forhånd, slik at du gjør ting i riktig rekkefølge. Sørg for å ha plass nok til å bevege seg rundt i rommet. Malerjobben går mye lettere hvis dørene og skuffene ligger på noe stødig. Pass på at de ligger i riktig høyde, slik at du får en god arbeidsstilling.

Les også: Slik kan du fjerne malingslukt

Slik går du frem:

  1. Når du har montert ned skapdører og skuffer, er det lurt å ta av håndtak og hengsler, slik at du unngår søl og kommer til overalt.
  2. Vask så med Jotun Husvask som fjerner fett og smuss, og la det tørke.
  3. Deretter sliper du lett med sandpapir for å fjerne lakk og trefibre, slik at overflaten blir fin og glatt. Det er ekstra viktig å være nøye med grunnarbeidet der håndtakene har vært. Hender etterlater seg nemlig fett, og kan forårsake skjolder i malingen dersom man ikke vasker og pusser skikkelig først. Fjern støvet med en mikrofiberklut.
  4. Da var alt klart for grunnarbeidet. Først grunner du med 1 strøk med Jotun Heftgrunning Universal. Dersom du har et ubehandlet furukjøkken bruker du Jotun Kvist- og Sperregrunning. Bruk gjerne rull og etterstryk med en bred pensel for å få en jevn overflate. Grunningen gir god heft for malingen og bidrar til et jevnere underlag.
  5. Når grunningen har tørket, flekksparkles sår i treverket med Jotun Sparkel for treverk. Pass på å sparkle over de gamle skruehullene dersom du skal skifte håndtak. Følg tørketiden på pakningen og puss lett over. Til slutt fjerner du støvet med kost og mikrofiberklut. Dersom du jobber med ubehandlet furu bør du grunne 1 strøk til med Jotun Kvist- og Sperregrunning for å være sikker på å unngå gjennomslag av kvister.
  6. Det er nå klart for toppstrøket. Jotun anbefaler 2 strøk av Jotun Lady Supreme Finish i ønsket glansgrad. Malingen påføres med en rull for glatt underlag og etterstrykes med en bred pensel for at malingen skal flyte pent ut. Følg treverkets lengderetning. Når malingen er helt tørr, snur du dørene og maler på den andre siden.
  7. Bruk gjerne en pensel til detaljer på skroget. Skuffene males på samme måte med pensel på kantene. Pass på at du ikke bruker for mye maling og stryk jevnt og godt ut. En liten vinduspensel er praktisk for å komme til overalt. På større flater er det best å bruke en rull og etterstryke med pensel. Det er en fordel at arbeidet foregår i et jevnt og effektivt tempo for å unngå synlige skjøter. Når første strøk har tørket helt, pusser du lett over med et fint sandpapir og tørker bort støvet.
  8. Det er lett å få merker i fersk maling, så det er lurt å vente et par dager før du monterer på plass kjøkkenet igjen.

Tips: Jotun anbefaler Lady Supreme Finish til møbler, dører og listverk. Denne malingen gir en ekstremt slitesterk og vakker overflate.

 

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer