Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Inspirasjon til vaskerommet

Lite eller stort vaskerom? Lage nytt eller bare finne bedre løsninger på det du har? Her er ekspertenes beste tips til hvordan du kan få et vaskerom som fungerer best mulig til jobben.

Mange bruker kjøkkenmoduler fra Ikea til vaskerommet. Skal du imidlertid ha delt bad og vaskerom er dette ikke en løsning å anbefale, på grunn av høyt fuktnivå. Da er det bedre å velge skap som er laget for å tåle mer fuktighet i rommet. Foto: Ikea
Mange bruker kjøkkenmoduler fra Ikea til vaskerommet. Skal du imidlertid ha delt bad og vaskerom er dette ikke en løsning å anbefale, på grunn av høyt fuktnivå. Da er det bedre å velge skap som er laget for å tåle mer fuktighet i rommet. Foto: Ikea

Vaskerommet er kanskje ikke det rommet vi tråler interiørbladene på jakt etter inspirasjon til. Ofte blir det et roterom som skal romme både vask og diverse til oppbevaring, eller vi setter vaskemaskinen på badet, og gjemmer skittentøyet i kroker og poser på soverom og i boder.

Tenk logistikk

Uansett om du skal lage et nytt vaskerom, eller optimalisere det du allerede har, anbefaler Eva Isachsen at du og familien sammen lager en behovsanalyse. Isachsen er interiørarkitekt og rydde-ekspert i firmaet Rom for sjelen. Nylig kom hun ut med boken Ryddeglede, der hun blant annet gir interiørråd for alle rom i huset.
Ifølge Isachsen er behovsanalysen viktig for å klargjøre hva rommet skal – og ikke skal brukes til. Hva trenger dere å få plass til på vaskerommet? Hva skal lagres der? Hvor mye tørkeplass er det behov for?
– Tenk også på logistikk, råder hun.
I dét ligger at skittentøy på enklest vis skal komme seg til vaskerommet uten masing på familiemedlemmene. Og når det er vasket, tørket og brettet skal det ut i klesskapene igjen.

Stressfrie løsninger

– Mange ønsker seg en «søppelsjakt» fra badet til vaskerommet, men dette er egentlig bare å forflytte rotet fra ett rom til et annet. Derfor bør et vaskerom ideelt sett ligge rett i nærheten av soverommet eller garderoben, mener Isachsen.
Hun tipser om en drømmeløsning for dem som skal føre et helt nytt vaskerom inn i plantegningen:
En hel vegg med skap, og skyvedører både fra vaskerommet og det tilstøtende rommet.
– På den måten kan du legge de rene, sammenbrettede klærne rett fra vaskerommet og inn i skapet, uten å bruke tid på å frakte vasken hit og dit.
Isachsen tror vi fremover vil se flere slike løsninger, som fokuserer på mindre stress og mer gjennomtenkte, sømløse løsninger.

Bygge nytt vaskerom

En annen ting som er viktig å tenke gjennom når du skal lage et vaskerom fra start, er hvordan rommet vil fungere under bruk.
– Er det et rom med sluk, eller ikke? Er det vindu der? Monter uansett en avtrekksvifte, da vått tøy som lufttørkes avgir mye fuktighet, forklarer Isachsen.
Har du ikke vindu på vaskerommet, så sørg for at du likevel har godt lys, råder Isachsen.
– Det er mange som oppdager at de ikke har lagt inn nok stikkontakter. Da kan det være lurt å legge inn noen flere, slik at du slipper å måtte bruke skjøteledninger, for det er jo ikke så hyggelig, sier Isachsen.
Hun råder derfor til å legge noen stikkontakter i benkehøyde, for strykejern, radio og lignende. I tillegg er det lurt å legge noen nært gulvet, om du for eksempel skal ha en skotørker eller trenger å komme lett til med støvsugeledningen.
–En løsning vi brukte for en av våre kunder som ikke hadde nok stikkontakter, var å sette inn batterilys fra Ikea i skapene, sånn at de fikk nok lys der.
En god arbeidsbenk er også et stort pluss på vaskerommet, og ikke bare for å brette og stryke klær.
– Kanskje har du behov for å pakke inn gaver her, og har du også lagt inn en utslagsvask, så kan vaskerommet være et fint sted for stell av planter, påpeker interiørarkitekten.

Kjøkkeninnredning fra Ikea

Når du har tatt høyde for behovene din familie har på vaskerommet, kan du gå mer inn på valg av ulike løsninger. Isachsen peker på at selv om det ikke lenger stilles våtromskrav til vaskerommet, er det lurt å tenke på at materialene bør tåle måten du bruker rommet på, og at du derfor velger vårtromsmaling, fliser eller våtromstapet i områder der det kan komme fukt og vannsøl.
– Mange bruker kjøkkeninnredning fra Ikea, og dersom det ikke er mye fukt på vaskerommet, kan du gjerne bruke kjøkkenmoduler til arbeidsbenk, og overskap til oppbevaring av stryketøy, vaskemidler og strykejern. Men det kan være lurt å ikke velge profilerte lister på skapdørene, for det kan samle mye støv fra klesfibre.

Inspirasjon til vaskerommet

Mange bruker kjøkkenmoduler fra Ikea til vaskerommet. Skal du imidlertid ha delt bad og vaskerom er dette ikke en løsning å anbefale, på grunn av høyt fuktnivå. Da er det bedre å velge skap som er laget for å tåle mer fuktighet i rommet. Foto: Ikea

Utnytt vegger og tak

– Gardiner samler også mye støv, så i vinduet bør du heller ha en persienne eller rullegardin.
Skal du bruke vaskerommet til oppbevaring av støvsuger og vaskeutstyr. Da kan det være praktisk med et høyskap, eller å lage litt ekstra plass rundt varmtvannsberederen hvis du skal ha den på vaskerommet bak et skap. Og hvorfor ikke utnytte varmen som varmtvannsberederen avgir? Dropp taket på skapet, så får den varme luften spre seg i rommet.
– Om du ikke har plass til et skap, kan du montere to hyller over hverandre på en vegg, én cirka 40 centimeter fra gulvet, og én cirka 180 centimeter opp. Under den nederste får vaskebøttene plass, i mellomrommet monterer du klemmer til å feste langkost og mopp, og på den øverste er det plass til esker med vaskemidler, foreslår Isachsen.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Plass for skittentøy

Hvor skal skittentøyet være? Det finnes mange varianter av sekker, dunker og kurver. Har du plass, kan du for eksempel skjule skittentøyet i uttrekkbare skuffer eller moduler.
Eva Isachsen, som i tillegg til å være interiørarkitekt også er rydde-ekspert, synes det er positivt å sortere skittentøyet, men har ikke tro på å sortere ned til minste detalj.
– Tre kurver på 30, 40 og 60 + 90 holder. Ikke gjør det for komplisert. Det viktigste er å sortere ut det som må håndvaskes eller finvaskes.
Hun påpeker at mange plagg ikke engang trenger vask, men bare litt lufting og flekkfjerning, og har selv laget en «luftestasjon» på verandaen, med en stang til å henge klær på.

Tørke klær

Også Plusstids renholdsekspert, Malin Skaar, er opptatt av at vaskemaskinen ikke trenger å gå i ett.
– Om alle bruker klærne og håndklærne noen ekstra dager, vil man fort merke at det blir mindre kaos på vaskerommet, fastslår Skaar, og tipser om å lage en egen hylle i klesskapet for endagsbrukte klær.
Har du ikke plass til en tørketrommel, eller velger å tørke klær på stativ, oppfordrer Skaar alle som har mulighet til å tørke ute.
– Det beste er å bruke en løsning som gjør at klærne ikke henger oppå hverandre, men får tørke fra alle kanter, gjerne på et stort stativ, der de kan henge spredt over natten, for så og brettes sammen om morgenen.
Har man lite plass, kan vegger og tak med fordel utnyttes, og det finnes flere tørkestativ som kan trekkes ut fra vegger og tak. Isachsen har selv funnet en smart løsning for små boliger:
– Jeg har et flyttbart stativ som jeg bruker til håndklær og slikt, og så har jeg en garderobestang som henger i taket, der jeg henger opp gensere og skjorter som tørker direkte på kleshengere.

Bokser til rot

Den viktigste egenskapen ved et vaskerom er at det er praktisk. Det skal være lett å få inn og ut støvsugeren, ikke være for mange dype skap som man dytter mye inn i og så videre. Det siste har Eva Isachsen sett mange eksempler på når hun hjelper folk å kvitte seg med rot hjemme. Og det er ikke hva som helst de stabler inne i skapene på vaskerommet:
– Folk har altfor mye vaskemidler! Det er tydeligvis noe mange kjøper på tilbud, men det er ikke vits i!
I stedet for å samle opp et stort lager med vaskemidler, foreslår Eva Isachsen å bruke plass på noen fine bokser til å oppbevare rot i. Det kan for eksempel være penger, hårstrikk eller annet fra bukselommer, det kan være til enslige sokker, eller til klesklyper.
– Bare husk på ikke å ha for store bokser, og ha jevnlig gjennomgang av innholdet, så du ikke bare lagrer mer.

Kos med klesbretting

Og selv om vaskerommet først og fremst skal være praktisk, betyr det ikke at det ikke kan være hyggelig.
– Sett på en radio, hør på litt podcast, foreslår interiørarkitekt Isachsen.
– Det er jo et sånt rom det er godt å trekke seg tilbake på, og der du gjerne får sortert litt tanker mens du holder på med jobben.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Tips: La klærne leve litt lenger

Når du skal ta klesvasken, så sjekk om du har noe som det er på tide å skifte ut. Skal det til gjenvinning, så legg det i en eske merket Gjenvinning, og når den er full, frakt innholdet raskest mulig til gjenvinning. Trenger klærne reparasjon, kan det være smart å ha en egen oppsamlingseske til dette på vaskerommet.

Kilde: Eva Isachsen/Rom for sjelen

Plusstid-Malins råd til vaskeplan:

  • Vask litt gjennom uken, ikke spar alt til helgen. For det første vasker du raskere enn du tørker, så det blir kø på tørkingen. Og så ender du gjerne opp med å vaske en haug med for eksempel håndklær og mørkt tøy, mens haugen med spesialtøy gjerne blir liggende.
  • Må du utsette til helgen, så sørg for å ha en plan: Vask feks håndklær først, så du får satt på tørketrommelen fort. Ikke vask mer enn det du vet at du får tørke. For blir tøy liggende vått, kan det få lukt, det blir krøllete, og det kan farge over på andre klær.

Plusstid-Malins råd til vaskeplan:

  • Vask litt gjennom uken, ikke spar alt til helgen. For det første vasker du raskere enn du tørker, så det blir kø på tørkingen. Og så ender du gjerne opp med å vaske en haug med for eksempel håndklær og mørkt tøy, mens haugen med spesialtøy gjerne blir liggende.
  • Må du utsette til helgen, så sørg for å ha en plan: Vask feks håndklær først, så du får satt på tørketrommelen fort. Ikke vask mer enn det du vet at du får tørke. For blir tøy liggende vått, kan det få lukt, det blir krøllete, og det kan farge over på andre klær.