Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Hvordan tapetsere selv: Alt du trenger å vite om montering og trender

Tapeter er i vinden som aldri før, derfor har vi snakket med to eksperter om hvordan tapetsere selv og hvilke tapetdesign du bør velge.

tapetsere selv
Tapet kan utgjøre en massiv forskjell i hjemmet, men er det enkelt å tapetsere selv? Foto: Photowall.no

Når du skal tapetsere selv kommer den vanskeligste biten først; nemlig å velge tapetdesign.

– Den største tabben mange gjør når de skal innrede sitt eget hjem, er å tenke for mye på hva andre mennesker liker. Istedenfor hva de selv egentlig ønsker. Selv om vi her i Norden tilbringen langt mer tid i hjemmet enn det våre naboer lenger syd i Europa gjør, er mange fortsatt nervøse for å sette et tydelig preg på veggene sine.

Det sier Anneli Öquist Sterner, produkt – och designansvarlig for Photowall.no. Tapetfirmaet har spesialisert seg på skreddersydd designtapet og bilder på lerret, i samarbeid med kjente mønsterdesignere.

– La tapeten bli en del av hjemmet og følg din personlige smak. Liker du blomster, så gå for en blomstrete tapet. Liker du en spesifikk farge, så velg den. Tapet er uten tvil en game-changer, og med rett tapet på veggen får du på raskt og enkelt vis et unikt rom som reflekterer deg og ditt liv, råder Sterner.

Tapettrender

Men selv om du bør velge tapeter som betyr noe for nettopp deg og din familie, ba vi Sterner fortelle oss om tapettrendene som skiller seg ut akkurat nå. Ett sted må man jo tross alt begynne.

De største tapettrendene som vi ser i dag kan ifølge Sterner deles opp i tre tydelige retninger, med et par fellesnevnere:

  • Den optimistiske og fargeglade trenden, med klare farger og finurlige detaljer stiller fortsatt sterkt. Her ser vi solgult og korall blandet med pasteller. Gjerne med innslag av humoristiske elementer og skikkelig stilkræsj. Dette er med andr ord noe for dem som ikke tar seg selv så alvorlig.
  • Bærfarger som går ton-i-ton, myke overganger og sofistikerte materialvalg har vi sett lenge nå, og det vil fortsette å være veldig populært. Det nye som kommer er at mønsterbildene, som vi her låner fra art deco-stilen, blir enda mer framtredende. Dette gir en taktil kontrast til denne ellers noe enkle stilen. Elegante og velvalgte farger gir et svært harmonisk og ekslusivt inntrykk.
  • Den eksklusive safaritrenden, med blader fra all verdens jungelplanter og ville dyr som tigre og aper, fortsetter også. Her finner vi motiver som tar oss med til eksotiske steder, og gir oss en følelse av å være på en oppdagelsesreise. Gjerne med våre egne minner fra ferier tapetsert rett på veggen. Fokus på realistiske detaljer, ofte tegnet for hånd, med en svak fargepalett inspirert av frodige grønne vekster, faller også inn under denne trenden.
trender tapet

Tapettrendene akkurat nå er uttrykksfulle, fargeglade og bærfargede. Foto: Photowall.no

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Kan det bli for mye mønster på tapetene?

Når du først setter i gang og tapetserer, kan du fort få blod på tann. Kremt. Ja, vi snakker av egen erfaring her.

Men kan det bli for mye mønster på tapetene?

– Nja, egentlig ikke. Det er klart at ugjennomtenkte valg kan gi et rotete inntrykk. Men det gjelder for all interiør i seg selv, og ikke bare tapeten, mener Sterner.

Så, hvis du har tenkt godt igjennom dine valg, og tilpasset tapetene i de forskjellige rommene til den følelsen du ønsker å uttrykke, kan du ifølge Sterner bruke så mye mønster og tapet du bare vil.

Hvordan tapetsere selv; innkjøp

For maler og byggtapetser-mester Katrine Støen, som er håndverkskonsulent i Jordan, er det spesielt to ting som er svært viktig når du skal kjøpe tapet. Nemlig at du kjøper nok ruller som alle er fra samme batchnummer, altså produksjonsnummer.

hvordan tapetsere selv

Maler og byggtapetser-mester Katrine Støen, er håndverkskonsulent i Jordan.

– Når tapeten har samme batchnummer, er du trygg på at fargegjengivelsen og designet er helt likt. Husk at når du tapetserer med mønster, bruker du ofte mer tapet. Dette fordi store mønstre har en større mønsterrapport, forklarer Støen.

Og når mønsterrapporten er stor, må du ofte bruke mer tapet for å få lengdene til å matche opp med hverandre i kantene.

– Som regel får du fire høyder av en tapetrull uten mønsterrapport, og tre høyder av en tapetrull med stor mønsterrapport, legger Støen til.

Når det kommer til valg av type tapet mener Støen det er viktig å velge etter bruksområde.

– Fibertapet er generelt de enkleste å bruke, mens en vinyltapet kan gjøre seg fint hvis du ønsker å tapetsere kjøkkenet. Papirtapet er ofte av den rimeligste sorten, men er til gjengjeld hakket mer skjørt og litt vanskeligere å tapetsere med selv.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Hvordan tapetsere selv; forarbeid

Før du setter i gang med å tapetsere selv, er det svært viktig at underlaget er jevnt og ensartet i fargen.

er det vanskelig å tapetsere selv?

Å tapetsere rett på en teksturtapet var en dårlig idé – ikke prøv dette hjemme, folkens! Foto: Tove Eggen.

Gammel, løs tapet må fjernes, veggen sparkles og grunnes med tapetens grunnfarge.

– Grunningen er for at ikke underlaget skal skinne gjennom, og for en jevn sugeevne, forklarer Støen.

Hvis du har en relativt ny tapet, som ikke har begynt å falle av, kan det være fristende å tapetsere rett på denne. Men det bør du som oftest ikke. Kremt. Vi snakker av erfaring igjen, ja.

– Å tapetsere over eksisterende tapet er alltid litt risikabelt. Det spørs hvordan tapeten sitter, og igjen skal underlaget være glatt og helst ensfarget. Spesielt hvis du tapetserer med en lys, tynn tapet, mener Støen.

Hvis du skal tapetsere over eksisterende tapet, er det derfor sikrest å gjøre dette hvis den gamle er av typen glatt fibertapet.

hvordan tapetsere selv

Journalisten vår, Tove Eggen, er ekstra glad i tapeter og er ikke redd for å bruke forskjellige stilarter rundt om i huset. Foto: Tove Eggen.

– Vinyltapet og enkelte andre tapeter er spaltbare og du kan trekke av det ytterste laget. Løs tapet, tekstil-tapet og tekstur-tapet må derimot alltid fjernes eller sparkles over da underlaget må være glatt for at ny tapet skal feste seg, forteller Støen.

Hvordan tapetsere selv; montering

Først og fremst bør du lese bruksanvisningen godt før du setter i gang med å tapetsere selv.

– Den største tabben mange gjør er rett og slett å droppe bruksanvisningen. Men ikke alle tapeter oppfører seg lik, og det er viktig at du forstår hva slags tapet du har kjøpt, råder Støen.

Hun forklarer at du stort sett kan velge mellom papirtapet, fibertapet, tekstiltapet og vinyltapet. Men at det i disse dager er fibertapet som er vanligst, og oftest mest optimalt.

Fibertapet: Kapp opp lengdene på forhånd etter mønster, og legg til 5 centimeter på lengden. Smør selve veggen med lim og trekk tapeten rett opp på veggen. Grovkapp kantene. Glatt ut med tapetsletter og trekk ut luften fra midten og ut. Bruk sparkel og kniv for å skjære mot tak og gulvlist.

Papirtapet: Kapp opp lengdene på forhånd etter mønster, og legg til 5 centimeter på lengden. Smør selve tapeten med lim ved å bruke limrulle og brett tapeten sammen fra begge sider. La den ligge og svelle i cirka fem minutter (hvis ikke annet oppgitt i bruksanvisningen). Fest deretter til veggen. Grovkapp kantene. Glatt ut med tapetsletter og skyv luften fra midten og ut. Bruk sparkel og kniv for å finskjære kantene langs tak og gulvlist.

Vinyltapet og tekstiltapet: Her er det baksiden som avgjør monteringen. Er baksiden i fiber, monteres den som en fibertapet. Er baksiden i papir, monteres den som papirtapet.

hvordan legge tapet

Til og med på kjøkkenet kan tapet gi et kult og personlig preg. Men pass på å plassere tapeten i egnede områder, uten særlig kontakt med vann. Foto: Tove Eggen.

Hvordan tapetsere selv; hjørner

Mange velger å tapetsere helt rundt hjørner, og bruke én lengde som går fra den ene veggen og over til den andre i hjørnet. Men ifølge Støen blir dette aldri pent.

– Hjørner er sjeldent rette, og du risikerer at tapeten over tid vrir seg når veggplatene flytter litt på seg.

Skal du tapetserer to vegger som danner et hjørne, anbefaler Støen at du heller gjør følgende:

  1. Begynn ved ett hjørne og vatre opp en strek (lett på hånden med en blyant).
  2. Legg tapeten en halv centimeter rundt hjørnet.
  3. På neste vegg legger du så tapeten helt inn i hjørnet og oppå den halve centimeteren. Slik får du et fint skjøte.

Dette trenger du:

  • Kniv, saks, meterstokk, blyant, svamp, bøtte med lunkent vann, vater (loddesnor), tapetsletter (tapetbørste), rulle og pensel til påføring av lim.
  • I tillegg kan det være fint å ha dekkemateriel, tapetbord og linjal.

Kilde: Katrine Støen i Jordan.

Dette trenger du:

  • Kniv, saks, meterstokk, blyant, svamp, bøtte med lunkent vann, vater (loddesnor), tapetsletter (tapetbørste), rulle og pensel til påføring av lim.
  • I tillegg kan det være fint å ha dekkemateriel, tapetbord og linjal.

Kilde: Katrine Støen i Jordan.