Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Giftige planter for hund og katt

Ekspertrådene som hjelper deg – og dyret ditt gjennom utetida.

Planter som er farlige for hunder
Er det skadelig for hunder å tygge på gress? Nei, men det finnes andre planter hundene bør holde seg unna. Foto: Unsplash

Sommeren er her for fullt og det bugner av blomster og planter rundt oss. Det er det ikke bare vi tobeinte som setter pris på. For kjæledyra våre har en spennende verden åpnet seg, full av lokkende dufter og mulige smaksopplevelser. Og akkurat det byr gjerne på engstelse og intens googling for eierne deres, spesielt hvis de er nybakte kjæledyr-eiere.
– Men de aller fleste andre planter er ufarlige, selv om flere kan gi mage/tarm symptomer, beroliger Sasja Rygg i veterinærkjeden AniCura.
Hun oppfordrer derfor til å ta en rydderunde blant potteplanter og i hagen, sånn at både dyr og eier kan føle seg tryggere.
– Dyresiden på Felleskatalogen gir god info over hva og hvordan noe er giftig. Ofte er symptomene mage/tarm og diaré, kvalme og at de sikler veldig forklarer hun.

Farlige uteplanter

Nye hunde-eiere lurer gjerne på om det er skadelig at hunden deres tygger gress. Det kan Rygg avkrefte.
– Det er helt vanlig for hunder, og det er ikke farlig. Det er noe de gjør for å regulere magen. Men pynteblomster og trær skal man være mer forsiktig med, sier hun.
For hundens del er det særlig en hagevekst du bør merke deg: Barlind.
– Barlind er en pen busk som det er vanlig å ha i hagen, men den er farlig. Om du for eksempel har en hund som liker å kaste pinne, så kan det å gnage på en barlind-kvist eller tygge på et blad kunne utløse en gift, som potensielt kan gi nyresvikt og død. Hele busken er farlig, sier Rygg, som også advarer mot mulig nyresvikt fra rabarbrablader.
– Revebjella er vakker men giften fra den kan gi hjertesymptomer, og i verste fall hjertesvikt. Giften fra den blir brukt i medisinproduksjon, så den må verken katter, hunder eller mennesker spise på.  Når det gjelder sopp, så er jo det som er farlig for mennesker også farlig for hunder. Jeg ville nok unngått alt, og holdt de helt unna sopp.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Kattens skrekk

Rygg peker ut spesielt to plante-typer som livsfarlige for katten, og som hunder også bør passe seg for: Løkplanter og liljeplanter.
– Spesielt er disse farlige for katt, fordi katter gjerne knasker i seg planter for å regulere mage og tarm. Lilje kan i verste fall gi nyresvikt, og det er potensielt dødelig. Når det gjelder løkplanter er det forskjellig giftighetsgrad på ulike løkplanter, så her må man være forsiktig.
Hvis pusen din skulle få i seg en av disse plantene, er det lurt å ringe og konsultere en dyrlege med en gang.
– For noen blir det aktuelt å komme inn og få pumpet magen, og få en støttebehandling i form av væske, forklarer Rygg.

 Symptomer på forgiftning

Symptomene du bør se etter hvis du er redd for at kjæledyret ditt har fått i seg noe det ikke skal, er sikkel, oppkast og diaré.
– Det skjer ganske rett etter at de har fått i seg giften, sier Rygg.
– Virkelig farlig er det når de sjangler, er apatiske, blir ustø på beina og har en generell dårlig allmenntilstand. Da er det bare å komme seg til veterinær, påpeker Rygg, som råder kjæledyreiere til å ringe veterinær tidlig om de er usikre på hva dyret har fått i seg.
– Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.
Er du på hytta og langt fra veterinær, tipser hun om at det kan være lurt å ha noen kulltabletter i hus, fordi de binder til seg sopp- og plantegifter.
– Men ring uansett veterinæren først og rådfør deg, eller gå på veterinærtjenester på nett. De kan du ta kontakt med om du for eksempel er på hytta eller i bilen, sende et bilde som viser hva dyret har spist og få beskjed med en gang om dere bør komme inn.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Små tåler minst

Hvor omfattende skaden på dyret er, handler om flere ting, ikke minst størrelse.
– En katt på 4 kilo tåler så klart mindre enn en hund på 30 kilo.
Men det er også andre forskjeller som skiller hva hunder og katter tåler å spise.
– Hunden er fra naturen side en alteter, og det betyr at den tåler veldig mye. Det ligger i dens natur å skulle snuse opp søppel og åtsel. Den er laget for å spise rester av grønnsaker og planter. Katten derimot, er en jakter, og vil fra naturens side fange sin egen mat, det vil si at kjøttet er ferskt.

Den enes død…

– Mange hunder har en litt uappetittelig vane – de spiser andre dyrs bæsj… Kan de få i seg gifter fra det andre har spist?
– Det man er redd for med å spise andres avføring er parasitt, men parasittene vil ikke overleve i hunden som har spist bæsjen. Men det kan være bakterier som den får i seg som kan gi mage-/tarm-symptomer, forklarer Rygg.
Hun flirer.
– Hunden liker gjerne kattebæsj på grunn av maten kattene spiser. Det er sånt som er prima for en åtseleter, vet du. Den enes død, den andres brød. Men ikke akkurat så behagelig for eieren å bli slikket i ansiktet etterpå!

Hva kan du selv gjøre for å forebygge forgiftning fra planter:

  • Kjøp kattegress for nysgjerrige katter. Det er helt trygt for dem å tygge på.
  • Gå gjennom boligen og fjern det som kan være giftig for kjæledyret.
  • Følg med på hunden ute, og katten så langt det går. Se hva de tygger på. Gress er helt greit for hunder, men blomster, busker og trær bør man være mer forsiktige med.
  • Valpen er nysgjerrig og vil gjerne prøvesmake det meste. Ta deg derfor en jevnlig tur i hagen og fjern sopper og annet som kan være fristende.