Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Slik kan du fjerne malingslukt

Har du et malingsprosjekt på gang, men kvier deg for å starte fordi du avskyr malingslukten? Hvis du ikke syns lufting hjelper kjapt nok, kan noen små kullbiter eller god fyring være løsningen du leter etter.

Gutt maler med maling
Noen liter maling er alt som skal til for å gjøre et rom nytt og fresht, men mange syns malingslukten ødelegger litt av gleden i lang tid etter at jobben er gjort. Foto: iStock.

Hvis du har lyst på en kjapp oppfriskning av hjemmet ditt, er det lite som er like enkelt og effektivt som maling. Etter en lang periode hvor alt skulle være hvitt, har nå fargene overtatt de store flatene i hjemmene våre. Og visst er det lekkert med vegger i litt ”støvete” nyanser av grønt eller blått, eller kanskje en fondvegg i dyp burgunder?

Men mens selve malejobben kan gå raskt unna, er mange plaget av malingslukt. I den varme årstida kan vinduer stå oppe i dagevis slik at vi får luftet ut lukta, men i vinterhalvåret er det litt verre. Så hva er den enkleste og mest effektive måten å fjerne malingslukt på?

Velg vannbasert maling

– Utfordringen med lukt er heldigvis blitt mindre etter hvert som det har kommet stadig bedre vanntynnede interiørmalinger på markedet, sier senioringeniør i Jotun, Siri Gilde Flenstad.

Siri Flenstad om å fjerne malingslukt

– Høy temperatur og god lufting vil fjerne malingslukt, sier senioringeniør hos Jotun, Siri G. Flenstad.

– Hvis du plages av malingslukt bør du først og fremst unngå de tradisjonelle oljemalingene med white spirit som tynningsmiddel. Det finnes gode, vanntynnede alternativer – det som på folkemunne gjerne kalles vannbasert maling –  også til panel, listverk og annet materialer. Det finnes også oljemaling som er tynnet med vann og disse inneholder kun små mengder løsemiddel og ingen white spirit. Derfor er lukten langt svakere enn ved white spirit-tynnet maling.

Hvordan fjerne malingslukt?

– Vårt aller beste råd for å fjerne malingslukt raskest mulig, er å varme opp det aktuelle rommet godt, sier Flenstad. – Hev temperaturen til 25-30 grader i seks timer. Deretter kjører du full utluftning med åpne dører og vinduer i én time. Gjenta vekselvis høy temperatur og sjokklufting tre-fire ganger. Varmen får malingen til å herde mye raskere, dermed reduseres lukten. De siste restene forsvinner gjennom luftingen.

Varmen får malingen til å herde mye raskere, dermed reduseres luktenSiri Gilde Flenstad, senioringeniør, Jotun

Flenstad anbefaler også alltid å ha god gjennomlufting mens du maler. Så skal du male alle veggene i stuen eller andre oppholdsrom, er det kanskje smart å ikke legge jobben til perioder med sprengkulde!

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Miljømerket maling er ikke nødvendigvis luktsvak

Enkelte av oss er spesielt følsomme og sensitive for lukt, og Norges Astma- og allergiforbund har flere saker om maling på sine hjemmesider. Forbundet samarbeidet blant annet med Jotun i utviklingen av malingen Sens for ti år siden.

Gjennom de siste årene har flere malingsprodusenter utviklet luktsvake malingstyper beregnet på interiør. Det er derfor lurt å ta en prat med en kunnskapsrik fargehandler når du skal velge maling til forskjellige rom, flater og underlag. Er du spesielt plaget eller allergisk, kan du kontakte NAAF.

Men hvis jeg kjøper miljøsertifisert maling er den vel så luktsvak som mulig?

– Løsemidler er bare én av ingrediensene i maling som kan bidra til lukt. Så selv om det uansett er bra å velge miljøsertifisert maling, merket med for eksempel Svanemerket, EU-blomsten eller Eurofins Indoor Air Comfort, betyr det ikke nødvendigvis at du slipper malingslukt, forteller Flenstad.

Men finnes det andre måter å fjerne malingslukt på enn god oppvarming, etterfulgt av lufting? Det er jo ikke alltid det er like greit å ha vinduene på vidt gap flere ganger i døgnet.

Velg miljøsertifisert maling

Velg miljøsertifisert maling, merket med for eksempel Svanemerket, EU-blomsten eller Eurofins Indoor Air Comfort. Foto: Produsentene.

Aktivt kull kan fjerne malingslukt

Mange sverger til det gode, gamle eddiktipset, også når det kommer til malingslukt. Sett noen skåler med vanlig, hvit eddik i det nymalte rommet, og malingslukten vil forsvinne – men det går nok ikke så fort. Da kan det være mer effektivt å bruke et ikke fullt så kjent knep for å fjerne malingslukt: Aktivt kull. En god del av oss har allerede aktivt kull hjemme, nemlig i kjøkkenvifta. Kullfilteret absorberer lukt og matos på en effektiv måte, og samme type kull kan også fjerne malingslukt.

Merk deg at aktivt kull ikke er det samme som vanlig grillkull! Aktivt kull fremstilles av trekull, og er tettpakket med mikroskopiske porer. Porene sitter så tett at bare et eneste gram kull kan ha et samlet overflateareal på mer enn 500 kvadratmeter!

Lukt – også malingslukt – består av bittesmå, usynlige partikler som svever rundt i luften. Når disse partiklene møter overflaten på det aktive kullet, blir de hengende fast, ifølge en artikkel i Aftenposten. Alt du trenger å gjøre, er å ha litt aktivt kull i en bøtte sammen med litt vått kjøkkenpapir. La bøtten stå i det nymalte rommet natten over ­­– neste morgen skal lukten være innkapslet i de bittesmå kullbitene som den reneste magi!

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Les bruksanvisningen nøye

Siri Gilde Flenstad minner oss også om at det er viktig å skille mellom utendørsmaling og innendørsmaling:

Det er helt andre miljøkrav til maling som skal brukes inne enn til den som brukes uteSiri Gilde Flenstad, senioringeniør, Jotun

­– Det er helt andre miljøkrav til maling som skal brukes inne enn til den som brukes ute. Les bruksanvisningen nøye, og ikke la deg friste til å bruke en rest av maling som kun skal brukes ute, inne i boligen din, sier hun.

Kilder: Aftenposten, NAAF.

5 tips for å unngå sterk malingslukt

  1. Velg maling som er tynnet med vann, ikke med white spirit.
  2. Spør spesifikt etter luktsvak maling når du handler.
  3. Kjør vekselsvis høy temperatur og sjokklufting tre-fire ganger for å herde malingen raskest mulig.
  4. Luft godt – både under og etter malejobben.
  5. Aktivt kull er en godt knep for å ”fange” duftpartiklene som svever i lufta.