Skribent:
Kategori:

Interiør

Skribent:
Kategori:

Interiør

Finn årets trender på loppemarked

Heldigvis går ikke alt vi kaster på søpla, men finner veien til bruktbutikker og loppemarkeder. Her er tipsene til hva du bør se etter for å finne gull blant gråstein. For visst kan du være trendy i brukt!

Ekte vare: – Se etter holdbare materialer, tipser interiørblogger Ann Merete Slåttland, og sier at om fargen ikke passer deg, kan du bare male det på nytt eller pusse malingen bort. Her har en trendy stol i rotting blitt ny med Jotun-fargen 2856 Warm Blush. Foto: Jotun A/S

Vet du at vi kaster 130 000 tonn i året med klær – selv om det er fullt brukbart? Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO blir hele åtte prosent av klærne vi kjøper, ikke brukt i det hele tatt, og det vi blir lei av kaster vi. Det samme gjelder møbler og interiør. Nordmenn elsker å pusse opp, og bruker 60 milliarder årlig på å pusse opp og erstatte helt fine møbler og pyntegjenstander med andre ting vi liker bedre.

Heldigvis går ikke alt vi kaster på søpla, men finner veien inn til bruktbutikker og loppemarkeder der våre avlagte klær og møbler kan få nytt liv hos andre.

Den trenden er Alxandra Mahrberg glad for. Hun jobber til vanlig som personlig shopper og stylist, og blogger på på personalshopping.no, men til tross for at hverdagen innebærer å kunne velge ut klær med ganske mye dyrere prislapp for sine kunder, er Mahrberg også en sterk forkjemper av å handle brukt, og gjerne på loppis.

– Klærne der er ofte fullt brukbare, de er nyvasket og klare for en ny eier. Det finnes alltid noen andre der ute som har behov for noe du selv har gått lei av eller ikke bruker lengre. Når du handler klær brukt støtter du ikke konsumhjulet som snurrer i stadig mer ukontrollerbar fart, og er heller med på å skape et positivt kretsløp av klær og ting som ellers ville gått i søpla. Så kort sagt kan du handle på loppis med god samvittighet, mener Alexandra.

Det finnes alltid noen andre der ute som har behov for noe du selv har gått lei av eller ikke bruker lengre.Alexandra Mahrberg, personlig shopper og stylist

Men i kaoset av mennesker og ting er det ikke alltid så lett å se gullet blant gråsteinen.

Fokuser på bruksområdene

Ann Merete Slåttland
Ann Merete Slåttland

Ann Merete Slåttland er interiørjournalist og blogger på kreativ-i-tet.com. Hun er også en ivrig loppemarked-gjenger og har derfor lært seg noen teknikker for å finne gode bruktfunn selv når du ikke klarer, eller gidder, å spurte inn når loppemarkedet åpner.

Ifølge Slåttland kan du nemlig komme langt om du har et åpent sinn for å se alternative bruksområder for ting.

– En kul lampefot kan få ny skjerm og bli kjempetrendy, en slitt ramme kan males og få nytt liv, et trebord kan pusses og få en helt annen look, forklarer Slåttland.

Trendy neon

Dagens interiør- og motetrender er gjerne påvirket av tidligere årtier, derfor gir loppemarkedene en unik sjanse til å finne klær, møbler og interiør som du kan se lignende kreasjoner av på catwalken eller i interiørmagasinene. Så hva skal vi se etter i år?

Sterke neon-farger er det første Alexandra Mahrberg kommer på.

Alexandra Mahrberg
Alexandra Mahrberg

– Neonfarger ser vi hos Emilio Pucci, Narciso Rodriguez & Balenciaga. Derfor kan du godt legge 50 nyanser av grått på hylla for en stund og heller se etter noe fargesterkt. Blomstermønster er også noe du kan ha øynene åpne for. Trenchcoaten har gjort comeback, så hvorfor ikke finne en unik variant av den, som du kan bruke i årevis fremover? Og hettegenseren, som for mange er assosiert med slappe hjemmekvelder, er i vår blitt et nøkkelplagg i garderoben, som du kan kombinere med andre plagg i uendelighet, forteller Mahrberg.

Av tilbehør tipser hun både om 50-talls ”kitten heels”, også kalt Mary Janes,  ekstra store vesker, eller et bredt midjebelte.

to jenter på loppemarked
Ta med barna og gå på skattejakt på loppemarked. Foto: iStock

Personlig interiør

Når det gjelder interiørtrendene, forklarer Slåttland at de akkurat nå spriker såpass at du rett og slett bør se etter ting som man selv liker fargen, formen eller materialet på.

loppemarked
Foto: Clem Onojeghuo

– En tendens er at vi skal innrede mest mulig personlig, og da må man følge magefølelsen. Det er uansett lurt å se etter holdbare materialer som har vart og vil vare enda lenger. Det er en miljøvennlig og bærekraftig tankegang som alle bør ha, mener Slåttland, som også har noen konkrete tips til hva du bør speide etter på årets loppemarkeder:

–Møbler i bambus, samt ting og møbler i farget marmor er populært akkurat nå. Farget glass, krystall og keramikk er også i vinden.Ann Merete Slåttland

Jotun farger
Ekte vare: – Se etter holdbare materialer, tipser interiørblogger Ann Merete Slåttland, og sier at om fargen ikke passer deg, kan du bare male det på nytt eller pusse malingen bort. Blått, gull, tre, marmor og kurvmaterialer er elementer du gjerne bør se etter på høstens loppis. Foto: Jotun A/S Vegg: LADY Aqua 4629 Skyggeblå

Ser du ingenting av dette på loppemarkedet, så ikke gi opp av den grunn, ifølge Slåttland:

loppemarked
Foto: Jessica Ruscello

– Et godt tips er å titte under bordene og oppi esker. Det er ikke alltid de pakker ut alt med en gang, så noen skatter kan gjemme seg der. Og husk at noen loppemarkeder ikke setter ut alt første dagen. Noe spares også til dag to, og da er det like god mulighet til å gjøre kupp, sier hun.

Avklippet jeans

På bloggen sin skriver Slåttland også mye om DIY-prosjekter, og utgangspunktet kan godt være ting hun finner på loppis, som lamper som kan få ny lampeskjerm, eller møbler, som med et malestrøk blir helt som nye.

– Jeg er også fan av at man finner ting som kan brukes til noe helt annet enn de var ment til. Som en boks som blir en hylle, eller ei ramme man kan lage oppslagstavle av, forklarer hun.

Heller ikke Alexandra Mahrberg er fremmed for å fikse opp lopper hun finner.

En gjenganger, både i trendbildet og på loppemarkedene som alltid kan fikses på, er jeansbuksa. 

– Å klippe av jeans er veldig lett, enten du ser etter jeansshorts til sommeren eller den perfekte hverdags-jeansen med ankellengde som er aktuell akkurat nå. Du trenger ikke engang sy kanten, men bare ha den som den er. Er du spesielt trendbevisst kan du gå etter jeans med utsvingte ben, altså en ”bootcut”-modell, gjerne med høyt liv, som du klipper av rett ovenfor ankelen. Da er vårens heteste plagg fikset, sier hun.

Bruk god tid

Å lete etter møbler og nips på loppemarkedet er en ting, men klær byr for mange på en større utfordring. Ofte ligger de brukte klærne i hauger, og det kan være vanskelig å skaffe seg oversikt når mange leter samtidig.

– Det er smart å sette av litt tid når man skal på loppis, for det kan ta en stund før du finner det perfekte plagget, samtykker Mahrberg.

Kvelden før vårens loppemarked på Marienlyst skole i Oslo ble kunnskapene hennes som personlig shopper loddet ut i form av en bli ny-kveld der den heldige vinneren i godt tid kunne bli guidet av Mahrberg gjennom haugene med kles-lopper kvelden før dagen.

– Vi gjorde det for å skape større interesse for second hand, og for å lære folk å leke seg litt med klær, sier hun.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Følg din stil

Etter flere års erfaring vet hun nemlig at mange kvinner helst bruker klærne sine til å prøve å skjule kroppen i stedet for å fremheve sine beste sider, og at mange avfeier stiler, farger og plagg før de i det hele tatt har prøvd det på seg selv.

– Prøv gjerne å tenke litt utenfor boksen og våg å gå med det du synes er fint uten å bry deg for mye om hva andre synes og mener, oppfordrer Alexandra Mahrberg.

Derfor er hun ikke opptatt av å bare se etter trender på loppemarkedet, og påpeker at stil handler om så mye mer enn mote.

– Tenk heller på hva som kler deg, din livsstil, din personlighet og ikke minst; tenk på hva du liker.

7 tips når du skal på loppemarked:

  1. Ha en viss formening om hva du ser etter på forhånd, men ha alltid øynene åpne for fine skatter.
  2. Er møbelet slitt finnes det nesten alltid muligheter for å fikse det opp litt. Pussepapir og maling eller beis til møbler av tre, nytt tekstil til stoffmøbler eller noen nye knotter og bein til en kommode hjelper på.
  3. Ha en liten plan om hvordan du skal få med deg store møbler hjem om du skulle være så heldig å komme over drømmesofaen eller de lekreste lenestolene.
  4. Ikke avfei en stil, farge eller et plagg før du har prøvd det på deg.
  5. Det er lurt å ha på seg hudfarget undertøy med riktig passform for at klærne skal komme frem på best mulig måte.
  6. Ønsker du å finne et plagg som skal passe til et annet, kan det være lurt å ta det med for å prøve seg frem til rett kombinasjon.
  7. En god tommelregel er at kraftigere stoff varer lengre, det går ikke i stykker eller får hull så fort, hvilket dermed også gir lengre levetid.

Kilder: Ann Merete Slåttland og Alexandra Mahrberg

Fakta

Orklas bærekraftstrategi omfatter ernæring og helse, mattrygghet, ansvarlige innkjøp og miljø.

Utvikling av sunne matvarer, innsats i leverandørkjeden for å bidra til bærekraftig produksjon av matråvarer uten avskoging, tiltak for å redusere forbruket av energi og vann i produksjonen og samarbeid med Matsentralen for å gi bort mat som nærmer seg utløpsdato er eksempler på hvordan konsernet jobber for å innfri sine bærekraftløfter.

Les mer om Orklas arbeid på orkla.no

 

 

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer