Kategori:

Interiør

Kategori:

Interiør

Riktig boligstyling gjør hjemmet visningsklart

Er det greit med personlige bilder, og hvor mange farger blir for mange? Sjekk boligstylistenes beste råd for en visningsklar bolig!

Boligstyling - hvordan style
Jannicke Gram tok en overfult og dunkel kjøkkenkrok, og maksimaliserte plassen ved å fjerne hyller fra veggen og skape en oppholdsplass som ikke stjal oppmerksomhet fra balkongdøren. FOTO: At Wallpaper.
boligstyling

Saba Lordejani er interiørdesigner og trendrådgiver i Introdesign Studio.

Det er mange avgjørende faktorer som spiller inn når du skal selge bolig. Alt fra hvilken megler du velger, til når på året du bestemmer deg for å selge. Men nøkkelen til både salg og bud, er uten tvil å få så mange potensielle kjøpere til å komme på visningen din. Og da kan riktig boligstyling være avgjørende for å få kunden inn døra.

– For oss boligstylister vil fokuset alltid ligge på å treffe flest mulig kjøpere. Uten god boligstyling er det en sjanse for at du treffer feil målgruppe og dermed ikke får de riktige kjøperne på visning, sier Saba Lordejani, interiørdesigner og trendrådgiver i Intro Designstudio.

Hennes råd er å få besøk av en boligstylist, gjerne tidlig i prosessen.

– Begynn gjerne med en befaring fra en boligstylist for å kartlegge om du bør renovere enkelte elementer i hjemmet. Vi ser også på hva du kan bruke, og hva du bør kvitte deg med.

Jannicke Gram, interiørdesigner hos At Wallpaper og foreleser ved Norsk Interiørskole, mener det også er viktig å se på hjemmet sitt med nye øyne.

– Det første jeg råder folk til å gjøre er å prøve å se hjemmet sitt med objektive øyne. Det er ikke alltid så lett, man ser seg gjerne litt blind på egen stil og eget hjem, sier Gram.

Og det er nettopp da det kan være lurt å få inn ekstern kompetanse.

– I dét øyeblikket du legger ut huset ditt for salg, må du huske på at da går det fra å være ditt hjem og hule til å bli et salgsobjekt. Da er det helt andre regler som gjelder, forklarer Gram.

hvordan male før visning

Lyst på et helhetlig uttrykk? Det skal ikke så mye til. Her ble garderobeskapet malt i i samme farge som veggen, noe som gjør gangen attraktiv.  Foto: Intro Designstudio.

Dropp personlige bilder

Som boligeier har vi lett for å tenke at fine, personlige bilder forteller en historie om hvem som bor der og hva slags familieliv neste eier kan forvente seg. Men slik fungerer det ikke.

– Det er boligen, og ikke en historie du skal selge. Et hjem fullt av personlige bilder vil heller ikke virke innflyttingsklar, og potensielle kjøpere kan føle seg distansert til boligen, forklarer Lordejani.

Og det er ikke bare bilder du bør vurdere å fjerne før foto og visning.

– Boligen bør fremstå så nøytral som mulig, så vi anbefaler å fjerne alt av tegninger og andre personlige eiendeler, sier Gram og fortsetter:

– Grunnen til det er at vi ikke ønsker at kjøperen skal fokusere på hvem som bor der nå, men at de enkelt kan visualisere seg selv boende der i fremtiden.

Sett møbler på lager

leie boligstylist

Jannicke Gram er interiørdesigner hos At Wallpaper og foreleser ved Norsk Interiørskole.

De aller fleste av oss har nok litt for mange møbler og ting stående, men det er viktig at boligen fremstår som luftig og ikke overmøblert.

– Vi anbefaler alle til å gå igjennom boligen med et kritisk blikk og fjerne unødvendige møbler og rydde vekk nips. Tenk på det som en gylden mulighet til å gå igjennom interiøret ditt og bli kvitt ting du ikke bruker. Gi bort, selg eller kast, er Gram sitt råd.

Men hva med møblene du faktisk har lyst til å beholde?

– For en potensiell kjøper er det vegger, tak, gulv, vinduskarmer og dører – og ikke selgers møbler – som er viktigst, i tillegg til areal. Derfor fjerner vi ofte to 2/3 av møblene, og setter dem til lagring frem til salgsprosessen er avsluttet, forteller Lordejani.

Har du noen gang vært på en visning, sett en innbydende seng og satt deg ned i god tro om at sengen faktisk var ekte? Skuffelsen er utvilsomt stor når du skjønner at det egentlig ikke er en seng. Falske elementer kan gi potensielle kjøpere en uheldig assosiasjon.

– Det er viktig at kjøper opplever boligen som ekte og av god kvalitet. Derfor bruker vi aldri falske senger. Det kan jo gi assosiasjoner om at mangler skjules, forteller Lordejani.

enkel oppussing av badet

Kun ved å bytte ut vasken og legge moderne linoleumplater over det gamle gulvet, gikk dette badet fra å være sliten og utdatert til lekkert og moderne.Foto: Intro Designstudio

Levende planter er gull

Akkurat som med den falske sengen, er falske planter et element som kan gi kjøperen feil inntrykk av boligen.

Levende planter er derimot alltid bra!

– Fyll gjerne opp med planter og friske blomster, det kan nesten ikke bli for mye, sier Gram.

Lordejani er helt enig.

– Levende planter er veldig riktig! Selv om planter er veldig trendy generelt akkurat nå, så har de alltid gitt en opplevelse av liv innen boligstyling. Disse får kundene våre også beholde i etterkant.

Grønnere hverdag

Klar er et effektivt og grønt alternativ. Akkurat slikt som gode miljøvalg bør være.

Les mer

Hold deg til tre farger per rom

Selv om du ikke trenger å ha et helt hvitt og sterilt hjem før foto og visning, kan boligstyling-ekspertene fortelle at det er lurt å holde seg til maks tre farger per rom. Og det gjelder for alt av interiør og pynt.

– Farger gir et viktig inntrykk av boligen, og den oppleves som mer harmonisk når du holder deg til maks tre farger fra samme fargepalett per rom, sier Lordejani og fortsetter:

– Derfor bør også alle detaljer som sengeteppe, bøker, bilder komme fra samme fargepalett. Men kontraster er spennende, så jobb gjerne med lyse og mørke farger sammen.

Hun forklarer at det kan innebære fargekombinasjoner som for eksempel blå, grønn og gult sammen, eller burgunder, gull og grønt. 

For mange er det riktig å la fargene leke seg i interiøret, og ikke på veggene.

– Grå og lyse naturtoner er fine bakgrunnsfarger som er enkelt å style til. Hvis bakgrunnspaletten er nøytral, er det gjerne enklere å bruke farger på puter, pledd og bilder for å friske opp, sier Gram.

Riktige møbler på stue

Den lille stuekroken ser langt mer åpen ut med lysere farger på vagger og møbler, stylet sammen med kontrasttoner i pynt og selvsagt – levende planter! Gardinen er også fjernet for maks utnyttelse av lys og romfølelse. Foto: At Wallpaper.

Vær trendy, men ikke gå bananas

Ifølge Lordejani er det viktig å fokusere på trender når boligen styles.

– Trender knyttes til tidsepoker, og hvis trenden har en altfor retro stil som ikke stemmer overens med dagens trendbilde, kan dette skape en feeling av at det må reformeres mer enn den potensielle kunden faktisk må, sier Lordejani.

Men det er også viktig å ikke skremme bort kjøperne.

– Vi er alltid oppdatert på de siste trendene, men det er sjelden vi legger oss på «cutting edge»-siden av disse når vi styler boliger for salg. Stylingen skal gjøre boligen attraktiv for flest mulig, så stilmessig så må det være nøytralt og kommersielt, og ikke banebrytende trendmessig. Men det er viktig at man følger med og har et oppdatert sortiment av møbler og interiør, råder Gram.

Gode bilder i boligannonsen er kundens første inntrykk av boligen. Men hvis boligen ikke er til å kjenne igjen når visningsdagen kommer, snur mange i døra.

– Småbarnsfamilier må kanskje ta bort en del av stylingen etter at bildene er tatt, så da er det lurt at du tar egne bilder for å huske hvor alt skal stå i etterkant. Fotografen tar ikke alltid detaljbilder heller, så ta bilder både langt i fra og nærme for å få det riktig til visningen, avslutter Lordejani.

Husk:

 1. Fjern fotografier og personlige eiendeler.
 2. Pynt med levende planter.
 3. Rydd vekk unødvendige møbler og nips.

Skinnende rent med Jif

For å gjøre vaskejobben litt lettere har Jif disse effektive produktene som hjelper deg.

Les mer

Ikke glem dette før visning!

 • Ikke glem inngangspartiet når du gjør klar til visning. Det er boligens førsteinntrykk – og dermed veldig viktig.
 • Vurder om noen av rommene trenger et malingsstrøk. Det kan gi stor uttelling.
 • Slipp lyset inn, trekk fra alle gardiner eller aller helst fjern dem helt. Fjern eller skjul alle ledninger.
 • Fjerne også alle kjøkkenmaskiner fra kjøkkenbenken, og erstatt med noen friske urter og fine oljer.
 • Reparer det som må repareres av små hull og løse lister.
 • Fyll gjerne opp med planter og friske blomster, det kan nesten ikke bli for mye
 • Kjøp alltid nye håndklær og nytt sengetøy.
 • Hvis du bruker sengeteppe så fjerne dyner og puter under, da får du penest resultat.
 • Husk at skap og boder åpnes under visning så ikke glem å rydde der.
 • Vask grundig før visning, ikke glem vinduene!

Kilde: Jannicke Gram, interiørdesigner hos At Wallpaper og foreleser ved Norsk Interiørskole.

Ikke glem dette før visning!

 • Ikke glem inngangspartiet når du gjør klar til visning. Det er boligens førsteinntrykk – og dermed veldig viktig.
 • Vurder om noen av rommene trenger et malingsstrøk. Det kan gi stor uttelling.
 • Slipp lyset inn, trekk fra alle gardiner eller aller helst fjern dem helt. Fjern eller skjul alle ledninger.
 • Fjerne også alle kjøkkenmaskiner fra kjøkkenbenken, og erstatt med noen friske urter og fine oljer.
 • Reparer det som må repareres av små hull og løse lister.
 • Fyll gjerne opp med planter og friske blomster, det kan nesten ikke bli for mye
 • Kjøp alltid nye håndklær og nytt sengetøy.
 • Hvis du bruker sengeteppe så fjerne dyner og puter under, da får du penest resultat.
 • Husk at skap og boder åpnes under visning så ikke glem å rydde der.
 • Vask grundig før visning, ikke glem vinduene!

Kilde: Jannicke Gram, interiørdesigner hos At Wallpaper og foreleser ved Norsk Interiørskole.