Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Dette bør du gjøre om barnet skader en tann

Her er huskelisten om barnet er uheldig og mister eller knekker en tann.

Alexander Corneliussen har fått omfattende behandling for tannskader etter en sykkelulykke
Alexander Corneliussen har fått omfattende behandling for tannskader etter en sykkelulykke. Foto: Tove Eggen

Det var den nærmest usynlige frosten i oktober 2017, som gjorde at den nå 14 år gamle gutten mistet kontrollen på vei til skolen. Alexander Corneliussen føyk dermed med hodet først over styret på sykkelen. Munnen og klærne hans var blodige, og det så ut som at to av fortennene var knekt.

— Vi heiv oss i bilen og satte kursen mot skoletannlegen hans. Jeg tenkte at hvis jeg ringer dem først, kan det hende de avviser oss eller setter opp en senere timere. Og dét ville jeg ikke ta sjansen på, forteller mamma Marit Corneliussen.

Skadene på tennene viste seg å være så store at skoletannlegen sendte dem rett videre til det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Ett år senere har Alexander et team på fem forskjellige spesialister innen barnetannpleie som jobber hardt for reparere tannskadene hans.

— Her tar vi i mot både barneskoleklasser til rutineundersøkelser og behandlinger, som en skoletannlege ville gjort, i tillegg til henvisninger for barn som har omfattende tannskader, forklarer Arne Jacobsen, spesialtannlege ved Universitetet i Oslo.

tannskader hos barn odontologiske fakultet

Arne Jacobsen er spesialtannlege og spesialist i pedodonti ved det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo. Foto: Tove Eggen.

De verste tannskadene blant barn opplever han at kommer fra ulykker på sykkel og trampoline.

Sørg for at tannen holdes fuktig

Når en permanent tann slås ut, er det viktig å behandle den så fort som mulig, for at tannen skal reddes. Her er Jacobsen tydelig i sitt råd:

— Finn tannen! Forsøk å sette den på plass i hullet der den har vært, og kom dere til tannlege. Hvis du ikke klarer å sette tannen tilbake på plassen sin, må du oppbevar tannen fuktig og uansett komme deg til tannlegen så fort som overhodet mulig. 

For å holde tannen fuktig, bør du ta den i din egen munn, i barnets munn eller legge den i et glass med melk.

— På rotoverflaten er det mange celler som er sårbare for uttørring. De er også sårbare for pH-verdier og mangel på næring. Melk gir tannen riktig pH-verdi og næring, opplyser Jacobsen.

Når skal tannlege oppsøkes?

 • Hvis tannen er slått ut, slått opp i tannkjøttet eller står helt skjevt bør dere dra til tannlegen umiddelbart.
 • Om tannen er knekt bør dere dra til tannlegen samme dag.
 • Hvis tannen ser normal ut, men det blør fra tannkjøttet etter barnet har fått et slag mot tannen kan det vente til neste dag.
 • Hvis bittet ikke lukker seg som normalt og ser skjevt ut bør dere dra på legevakten eller sykehus umiddelbart, da kjeven kan være knekt.

Kilde: Arne Jacobsen, spesialtannlege ved Universitetet i Oslo

Men det aller beste er altså om du klarer å forsiktig sette tannen på plass igjen selv. Dette fordi en barnemunn ikke er moden for implantat som festes med skruer, og behandlingsprosessen er dermed langt mer omstendig enn hos en voksen.

— Jo kortere tid tannen er ute av alveolen, det hullet i benet som tannen vanligvis sitter i, jo bedre blir prognosen for at den kan reddes, legger Jacobsen til.

Alexander mistet én tann

Jacobsen forteller at Alexander hadde slått ut en del av emaljen og fått en fraktur ned i roten. Selv om han har brukt avtagbar tann i perioder og fått festet en kunstig tann til nabotenner, har han mistet én av sine egne permanente tenner og operert ut en rot med infeksjon i mellomtiden. Den andre tannen som knakk klarte spesialistene å reparere.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer
barnetannskade

Alexander Corneliussen (14) er ved godt mot selv om han hadde maks uflaks og mistet to tenner. Foto: Tove Eggen.

Tannen som falt ut ble liggende igjen på bakken hvor han falt av sykkelen. Tannskadene var uansett så omfattende at det er tvilsomt at den ville kunne reddes. Selv om mammaen fikk han hurtig til tannlegen.

— Det gjør ikke så mye at jeg er tannløs. Jeg spiller jo ishockey så det passer egentlig godt med imaget, spøker Alexander muntert.

Han kan også betrygge bekymrede foreldre om at etter selve fallet, har han ikke hatt noe særlige smerte.

— Adrenalinet skyter inn og skaper som oftest en naturlig smertestillende ved slike tannskader, forklarer Jacobsen.

Men du kan fint gi barnet aldersbestemt smertestillende som ibuprofen eller paracetamol ved behov, legger tannlegen til.

Jacobsen forteller at de nå må bestemme seg for én av tre løsninger slik at Alexander kan få fortenner igjen:

 1. Lage en kunstig tann som festes til nabotenner og erstatter den tapte tannen. Dette ansees som en delvis permanent løsning og kan erstattes med implantat i 25-års alderen.
 2. Bruke regulering og flytte nabotenner inn i luken, og deretter omforme nabotenner slik at de ser ut som den tapte tannen og dens nabotenner.
 3. Operere ut en liten kinntann som ennå ikke har brutt frem fra et annet sted i kjeven og operere denne inn der den tapte tannen er. Denne vil da feste seg og fungere som en ny tann der den er operert inn. Tannen omformes for å likne fortannen den skal erstatte.

Sørg for dokumentasjon

Barn under 18 år har rett til gratis tannlege, så uansett om du drar til skoletannlegen eller en privat tannlegevakt ved akutte tannskader, vil du få dette refundert.

Men enda viktigere er det å huske på at forsikringer via barnehagen, skolen, idrettslaget og hjemmet gir barnet rett på økonomisk kompensasjon hvis senskader oppstår i voksen alder.

Så her er det viktig å sette seg inn i hvilke prosedyrer de forskjellige instansene har for barnetannskader.

Skader på melketenner skal registreres og undersøkes, men en knekt eller utslått melketann settes ikke på plass igjen da permanente tenner vil vokse frem. En skadet melketann vil vanligvis trekkes, og man rotfyller ikke melketenner.

— Skoler skal melde enhver skade til Nav, som igjen registrerer det som yrkesskade slik at en eventuelt utbetaling kommer fra Helfo. Barnehage og idrettslag rapporterer til forsikringsselskapet sitt, forklarer Jacobsen.

Skoleveien dekkes normalt sett av en egen forsikring hos skolen eller kommunen.

I tillegg kan det også være lurt å ha private barne- og reiseforsikringer som kan dekke tannskader. Derfor er det viktig å selv dokumentere skader med bilder.

Dermed er skaden registrert og dokumentert, og hvis barnet skulle få videre problemer etter fylte 18 år vil det kunne motta økonomisk støtte til behandling.

Og dette gjelder ikke bare store, omfattende tannskader.

— Hvis barnet slår tennene på badekaret eller bordet, og blør litt fra tannkjøttet, kan det fortsatt ha oppstått en forstuing av tannen. Selv om det slutter å blø relativt fort, anbefaler vi å ta med barnet til tannlegen for å dobbeltsjekke tilstanden. Slik registreres også en eventuell skade.

Hvis forsikringselskapet er ivrige på å avslutte saken før barnet fyller 18, er det viktig å stå på sitt.

— Du vet aldri hvilke skader som kan oppstå senere. Så her er det viktig at forsikringselskapet utbetaler fortløpende ved behov og at dere ikke går med på å avslutte saken. Tennene skal jo vare livet ut, avslutter Jacobsen.

Huskeliste når barn slår ut eller knekker tenner:

 1. Finn tannen!
 2. Sjekk om barnet har øvrige skader som tilsvarer legevakt eller sykehus.
 3. Sett tannen tilbake hvis mulig, eller oppbevar i egen munn eller melk.
 4. Dra rett til tannlegen, helst innen 20 til 60 minutter, hvis tannen er slått ut, inn eller skjev.
 5. Ring gjerne tannlegen for å fortelle at dere er på vei.