Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

De beste tipsene mot tanngnissing

Gnissing med tennene er et plagsomt symptom som kan skyldes mange ulike årsaker.

jente er hos tannlegen for å få hjelp med tanngnissing
Cirka 30 prosent av oss opplever bruxisme, eller tanngnissing. – Det kan skyldes både kroppslige og mentale faktorer, sier professor Tiril Willumsen. Foto: iStock

Det er uklart hva tanngnissing skyldes, men problemet er spesielt vanlig hos barn med melketenner.

Tiril Willumsen er professor i pedodonti og atferdsfag ved Universitetet i Oslo. (Foto: UiO)

Tiril Willumsen er professor ved avdeling for pedodonti (barnetannpleie) og atferdsfag ved Universitetet i Oslo. Hun har også lang erfaring fra både privat og offentlig tannlegepraksis, så vel som å være medredaktør for boken «Odontologisk psykologi» (2018) .

Problemet er ikke uvanlig: Cirka 30 prosent av oss opplever bruxisme, eller tanngnissing, sier hun.

– Tanngnissing hos barn kan være slitsomt å høre på for foreldre, men er helt ufarlig. Denne gnissingen slutter som regel når bittet endres ved frembrudd av permanente tenner.

Det er særlig i fem-seksårsalderen barna kan oppleve å gnisse tenner mens de sover – noe som har fått ekspertene til å tro at symptomet kan skyldes faktorer som tannfrembrudd og andre voksesmerter.

Hos ungdom og voksne tror imidlertid forskerne at tanngnissingen kan ha en dypere forankret forklaring: Ligger svaret i psykologien?

Les også: HAR DU TANNVERK? DETTE KAN VÆRE ÅRSAKEN

«Mental tannhelse»

– Det er mange sammenhenger, både via kroppslige faktorer som nedsatt spyttproduksjon, og psykologiske faktorer som angst, sier Willumsen.

Norsk helseinformatikk nevner i tillegg anspenthet, stress og undertrykt sinne som potensielle underliggende forklaringer. Personlighet spiller også inn – en person preget av konkurrerende og/eller hyperaktive personlighetstrekk kan være spesielt disponert for tanngnissing.

Et grunnleggende eksempel på at psyken innvirker på tannhelsen, er forsømmelse av tannpuss, sier professor Tiril Willumsen ved Universitetet i Oslo.

– For å si det sånn: I perioder hvor psykiske lidelser tar mye overskudd og krefter, kan tannstellet bli et problem i det daglige, sier hun.

Symptomer på tanngnissing

 • Hørbar gnissing av tennene enten i våken tilstand eller i anspente situasjoner
 • Slitte tannkanter
 • “Klikking” og lyder fra kjeveleddet
 • “Opptygd” vev på innsiden av kinnene dine
 • Ømme kjever og/eller følsomme tenner
 • Stiv nakke
 • Migrene eller spenningshodepiner

Kilde: Norsk helseinformatikk – NHI.no

Hvordan blir jeg kvitt problemet?

Konsekvensene av tanngnissing hos barn med melketenner er kortere eller slitte tenner, fordi emaljen er tynnere og mindre slitesterk, sier professor Willumsen.

– Hvis gnissingen vedvarer i det permanente tannsettet (voksentenner, red.anm), kan det gå utover kjevemuskulatur og gi hodepine. I disse tilfellene kan det hjelpe med en såkalt bittskinne.

En bittskinne, også kalt munnbeskytter, kan enten kjøpes selv – eller tildeles etter konsultasjon med tannlege. Sistnevnte anbefales riktignok, da det kan være vanskelig å finne en skinne som passer.

Hos tannlegen kan du derimot bestille en munnbeskytter som er tilpasset bittet ditt. Husk imidlertid at løsning er helt avhengig av årsaken, og at det lureste er å oppsøke tannlege for å få avklart dette:

 • Er årsaken kroppslig – skyldes for eksempel tanngnissingen feil posisjonering av under- og overbitt? Skyldes det voksesmerter eller tannfrembrudd?
 • Eller har gnissingen opphav i det mentale, som stress, sinne, angst, traumer, en psykisk lidelse eller andre psykologiske faktorer?

Les også: KJEKT Å VITE OM BARN OG TANNPUSS

3 tips til deg som sliter med tanngnissing

 1. Hvis gnissingen skyldes stress, finnes det avspenningsøvelser du kan gjøre for å slappe av. Søk opp avspenningsøvelser/stressmestring på Youtube for tips til øvelser, eller oppsøk psykiater eller psykolog.
 2. Skyldes gnissingen tannstillingen din, kan dette korrigeres hos tannlege. Tannlegen kan også skaffe deg en såkalt bittskinne, som beskytter mot gnissing om nettene.
 3. Er du verken stresset eller sliter med feil tannstilling? Tanngnissing kan skyldes antidepressive medikamenter, og det kan være hensiktsmessig å bytte medisiner i samråd med lege.

Kilder: Norsk helseinformatikk (NHI.no), Sinnetshelse.no

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer