Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

Hjelp, barnet mitt får tenner

Alt du trenger å vite om barnets tannfrembrudd.

baby får tenner
Det er stas når den første, lille tanna titter frem.De første melketennene kommer når barnet er mellom 6 til 8 måneder. Foto: iStock

Tennene foran nede og oppe kommer først. Deretter kommer første melkejeksel etter cirka 16 måneder, før melkehjørnetennene står for tur. Andre melkejeksel kommer når barnet er rundt to et halvt år.

Spesialtannlege Arne Jacobsen ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Det sier spesialtannlege Arne Jacobsen, som har tannfrembrudd hos barn som et av sine hovedfelt. Jacobsen har jobbet ved tannklinikker i Akershus og Nordland, men underviser nå nye tannlegestudenter ved Universitetet i Oslo.

– Barnet får sine første tenner rundt 7 til 8 måneder, pluss-minus fire måneder. Frembrudd av melketenner er assosiert med kløe i gummene, men noen foreldre rapporterer også om feber og magesmerter, sier han.

Om tannfrembrudd faktisk forårsaker noe annet kløe, eller om det er tilfeldigheter som ligger til grunn, er imidlertid ekspertene uenige om.

– Man kan diskutere seg grønn på om barnet opplever disse symptomene fordi de er i ferd med å få tenner, eller om de opplever disse symptomene fordi barn av og til har feber og magesmerter, men får tennene samtidig, sier han.

– Det vet vi rett og slett ikke.

Les også: BARN OG TANNLEGEN – DETTE BØR DU VITE

Fra tannløs til bitedyktig

Faglige uenigheter eller ei – det finnes heldigvis noen tips som kan myke opp barnets overgang til tennenes verden.

Tannlege Jovana Rosic ved Smil tannlegesenter. Foto: Privat

– Når det oppstår kløe vil barnet selv putte hånden i munnen for å lindre kløen, og barnet vil sikle mer enn ellers. Blir kløen for ille kan dere gnukke forsiktig på gummen med en myk tannbørste, sier tannlege Jovana Rosic ved Smil tannlegesenter i Oslo.

– For de fleste vil det holde med en bitering i gummi, som gjerne kjøles ned litt på forhånd, sier hun.

Merk at biteringen skal være kjølig, men ikke frossen. Er den for kald, vil det forårsake smerter og i verste fall hyling.
Glem heller ikke at tennene åpner for nye muligheter i matveien – det går også an å la poden gnage på fast føde som ikke lar seg stykke opp og sette i halsen.

Tannpussen kan dere begynne med allerede etter at de første tennene har brutt frem, så blir det lettere å tilvenne seg rutinen når barnet blir eldre, sier Jovana.

For at den skal tidlig krøkes, er ekspertene enige om – så lenge man tar visse forhåndsregler.
Etter den første tannen har dukket opp, skal man en bruke knapt synlig mengde fluortannkrem på børsten, sier spesialtannlege Arne Jacobsen.

– Så øker man mengden tannkrem tilsvarende størrelsen på barnets lillefingernegl ved ettårsalderen, sier han.

Les også: KJEKT Å VITE OM BARN OG TANNPUSS

Unngå legemidler

Noen kan oppleve at barnet biter ved amming, siden suging fører til økt gjennomstrømming til gommene, og dermed forsterker kløingen.
I så måte kan det være lurt å amme mens barnet er rolig eller søvnig, eventuelt bruke en pumpe i noen dager.

Men selv om noen barn generelt klarer seg med egen hånd, litt sikling og en sval bitering, kan andre barn oppleve smerter som gir hyling og gråting – uavhengig av om det ammer eller ikke.
Disse smertene har som regel med frembrudd av jekslene å gjøre, sier spesialtannlege Arne Jacobsen.

– Første melkejeksel kommer ved ett og et halvt års alder, og andre melkejeksel ved to og et halvt års alder. Ved frembrudd av disse store jekslene kan det bli liggende litt tannkjøtt over tannen, eller det kan bli liggende bakterier mellom tann og tannkjøtt. Dette kan gi relativt store plager, sier han.

I ekstreme tilfeller finnes det et lokalbedøvende middel kalt Dentinox, som kan smøres på slimhinnen, men det anbefales imidlertid ikke. Ved enkelte tilfeller har barn fått alvorlige reaksjoner på virkestoffet benzokain, opplyser Legemiddelverket.

– Vi er generelt restriktive med å anbefale legemidler til barn, spesielt under to år. Enten det er ved frembrudd av jeksler hos småbarn eller skolebarn, så er renhold det viktigste.

– Bruk gjerne en såkalt solobørste med én bust, for å komme til på de vanskelige stedene, avslutter Jacobsen.

3 tips til smertelindring ved tannfrembrudd

  • Gi barnet en sval, avkjølt bitering. Vær påpasselig med at den ikke er frossen.
  • Gi barnet mat som er egnet å gnage på – med tenner kommer nye matopplevelser.
  • Gnukk forsiktig på gummen med en myk tannbørste.

Les også: DE BESTE TIPSENE MOT TANNKJØTTBETENNELSE

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer