Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Tannfelling hos barn

Når begynner det? Hva må vi passe på? Kommer alle tennene tilbake? Hvor mange tenner har vi? Her får du svar på alt det du bør vite om barns tannfelling.

barn har begynt tannfelling
Det er litt stas når den første tanna faller ut! Foto: iStock

Melketennene består av 20 små tenner og er det første tannsettet vi har. Normalt sett begynner de å titte frem i 6-7 månedersalder og i løpet av cirka tre år har vi fått alle sammen. De neste tre årene gjelder det å forvalte de best mulig slik at vi legger et godt grunnlag for de permanente tennene som kommer etter.

Rundt 6-års alder begynner nemlig melketennene å ramle ut igjen og de blir erstattet av permanente tenner som skal vare livet ut. Riktig stell av barnas tenner danner grunnlag for god tannhelse og gode rutiner resten av livet.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Hvorfor feller vi tenner?

Vi tok en prat med tannlege Therese L. Sørensen ved Studenterlunden tannlegesenter. Hun forteller at man mister tenner fordi man som voksen rett og slett trenger større tenner.

Therese Lien Sørensen er utdannet tannlege ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun er allmenntannlege og jobber ved Studenterlunden tannlegesenter.
Therese Lien Sørensen er utdannet tannlege ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun er allmenntannlege og jobber ved Studenterlunden tannlegesenter. Foto: Privat

I 6-årsalderen oppløses roten på melketennene gradvis etter hvert som de nye tennene beveger seg i kjeven. Til slutt er roten for liten til å feste melketannen og de faller ut. De nye tennene er ikke alltid klar til å vokse opp selv om melketennene er borte, men får melketannen falle ut på naturlig vis vil barnet kunne kjenne den nye tannen rett under. Den kan vokse ut på få dager, men det kan også ta flere måneder, forteller tannlegen.

De fleste begynner å miste tenner i 6-årsalderen og de fleste har mistet alle melketennene og fått de fleste nye permanente tennene i 12-13 årsalderen. Man har da fått 28 permanente tenner. Har man anlegg for å få alle de 4 visdomstennene (noe ikke alle har) så  skal man ende opp med 32 tenner. Det er forøvrig ikke uvanlig at melketenner består selv om de permanente tenner har kommet ut. Men de vil falle av før eller siden så ikke fortvil, beroliger tannlegen.

Hvordan opplever barna tannfelling?

De aller fleste barn opplever tannfellingen som en spennende periode i livet og de gleder seg til å miste tenner.

Martin Sebastian mistet sin første tann da han var syv år. Det syntes han var kjempegøy.  

– Mange av vennene mine mistet tenner lenge før meg og jeg lengtet veldig etter å miste tenner, forteller han. Da jeg endelig merket at jeg hadde en løs tann ble jeg veldig lykkelig og jeg gledet meg skikkelig til den skulle falle ut.

Da den første tannen var ute gikk det ganske radig med de neste. Han forteller at den morsomste tannen å miste var da tanten hans bandt en tråd rundt den løse tannen og festet enden i et dørhåndtak. Da onkelen min kom og åpnet døren føk tannen ut og vi holdt på å le oss ihjel, skratter han høyt.

Bør barn rugge ut løse tenner?

– De må gjerne rugge, men det er ikke nødvendig å oppfordre de til det, sier tannlegen. Det finner barna ut av selv. Men er det plager forbundet med løse tenner kan tannen lett fjernes av en tannlege. Da settes det litt bedøvelse og vipps så er tannen ute, men dette er sjelden nødvendig.

Therese  er derimot  ikke så fan av dørhåndtak-trikset.

– Det aller beste er at tannen faller ut av seg selv, sier hun.

Ikke bare er det gøy å miste tenner. Martin Sebastian kan fortelle at det kan være ganske så innbringende også. 

Martin Sebastian (10) synes det bare er gøy å felle tenner. Foto: Privat

– Det beste med å miste tenner er at tannfeen gir meg penger for hver tann jeg mister. Eller egentlig er det ikke en tannfe avslører han. Det er bare mamma og pappa som sier at det er det, men det er jo de selv som legger penger i tannglasset, smiler han lurt.

Tannfeen

Tannfeen er en myte som stammer helt tilbake fra norrønn tid. Det sies i Edda at Håkon fikk trellen Tormod som tannfe da han mistet sin første tann. Det fortelles også at barn som mistet tenner fikk mynter som de hadde i et smykke rundt halsen. Dette fungerte som en lykkeamulett når de senere i livet skulle ut i krig. Det er trolig denne tradisjonen som ligger til grunn for vår skikk hvor vi bytter melketenner mot mynter.

Men man finner tannfeen igjen også i andre kulturer. I spansktalende land er det musen Ratoncito Pérez som er den mest vanlige tannfeen. Barna legger tannen sin under puten og Ratoncito Pérez bytter ut tannen med en gave.
Kilde: Appollonia tannklinikk

Martin Sebastian er i dag ti år og har både mistet alle melketennene og fått på plass mange av de permanente tennene. Tannlegen hans sier det ser ut som om det er nok plass til de nye tennene i underkjeven, men at han må følges opp med ekstra kontroller fremover. For det kan hende det er bittelitt trangt i overkjeven. I så fall må det vurderes regulering.

Hvorfor er de nye tennene større enn melketennene?

Siden de nye tennene skal passe inn i en voksen kjeve er de mye større enn melketennene og de kan se ganske så overdimensjonerte ut i starten. Stort sett starter frembruddet av alle de permanente tennene rundt 8 års alder, og i denne perioden vokser kjeven hele tiden. Kjeven vokser også etter at de permanente tennene er ferdig utvokst og størrelsesforholdet utjevner seg.

I denne rekkefølgen foregår tannfelling

De første melketennene tegning

Kan tenner felles i «gal» rekkefølge?

Nei. Man kan ikke felle tenner i gal rekkefølge, men noen kan mangle permanente tannanlegg. Da vil melketannen bli stående igjen. Dette vil man kunne se på et røntgenbilde. Avhengig av hvilken tann det er kan videre behandling planlegges enten ved hjelp av kjeveortopedi(regulering) eller kjeveortopedi i kombinasjon med annen tannbehandling.

Slik  pleier du de nye tennene

Tannlegen forteller at tennene er mest utsatt for kariesangrep, altså hull i tennene rett etter frembrudd. Noen tenner kan komme opp med karies. Dette gjelder spesielt 6- og 12-års-jekslene. Gode kostvaner som regelmessige måltider, pussing av tennene to ganger om dagen i to minutter per gang, godteri bare på lørdager og ikke spising etter kveldspuss er tannlegens råd for å unngå karies og generelt for å holde de nye tennene pene og sunne livet ut.

Husk at barnets finmotorikk ikke er ferdig utviklet før i 10-årsalderen. Derfor bør de ha hjelp til tannpuss frem til dette. Bruk av tanntråd på egenhånd kan introduseres for barnet tidligere.

Når bør barn begynne å gå til tannlegen?

Det året barnet er 3-4 år blir de som regel kalt inn til sin første tannlegekontroll i den offentlige tannhelsetjenesten (DOT)  . Tilbudet er gratis for alle barn frem til og med året de fyller 18.

Når barnet er på kontroll hos tannlegen vil det blant undersøkes om barnet trenger ekstra fluor som tabletter eller skyllevann. Dette er ikke lenger allmenn anbefaling, så følg rådet dere får fra tannlegen. Det er bare barn med ekstra kariesaktivitet som trenger ekstra fluortilskudd. Barna blir også jevnlig fulgt opp for mulig bittfeil og mineraliseringsforstyrrelser i det permanente tannsettet.

Hva om barnet har tannlegeskrekk?

Therese kan berolige med at ingen er født med tannlegeskrekk. Derfor er foreldrenes holdninger svært viktig.
– Hvis du forteller barnet at tannlegen ikke er farlig, så skal jeg love deg at barnet lurer på hvorfor du må si det.

Med andre ord kan det virke mot sin hensikt. Tannleger er opplært til alltid å gå forsiktig frem, og tannhelseteamet i DOT er godt skolert til å ta vare på alle barn. Alle får individuell oppfølging.

– Noen ganger er faktisk det best at foreldrene venter på venteværelset, avslutter Therese.

Huskeliste

  • Tannfelling begynner i 6-årsalder
  • Rundt 13-årsalderen er alle de permanente tennene på plass
  • Kosthold er viktig for å bevare tennene
  • Følg tannlegens råd
  • La tennene falle ut selv
  • Husk å pusse både gamle og nye tenner to ganger daglig