Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

Tannbleking - gjør det selv

Drømmer du om et blendende Hollywood-smil? Da kan hjelpen være nærmere enn du tror. Hjemmebleking av tennene er nemlig mest effektiv og gir best resultat. Men husk at hjemmebehandlingen faktisk bør starte hos tannlegen.

dame med hvite tenner ser på mobilen
Det er fullt mulig å få et hvitere smil med hjemmebleking. Foto: iStock

Tannlege Therese L. Sørenesen ved Studenterlunden tannlegesenter har utført tannbleking i flere år. Her er hennes råd til deg som drømmer om et blendahvitt smil.

Hva er egentlig tannbleking?

– Tannbleking er rett og slett en nedbryting av lange fargemolekyler i tennene og transport av disse ut av tannemaljen. Når disse slipper taket fremstår tennene som hvitere, forklarer Sørensen.

Man skiller mellom intern bleking (kun av rotfylte tenner) og ekstern bleking.

Therese LLien Sørensen er utdannet tannlege ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun er allmenntannlege og jobber ved Studenterlunden tannlegesenter.
Therese Lien Sørensen er utdannet tannlege ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun er allmenntannlege og jobber ved Studenterlunden tannlegesenter. Foto: Privat

– Ekstern bleking foretas som regel med karbamidperoksid som brytes med til vannstoff H2O2.

Tannbleking – hjemme eller på klinikk?

Det finnes strenge EU-regler for hvor høy konsentrasjon av vannstoff som er tillatt i tannblekingsprodukter. I 2011 kom en forskrift fastsatt av Mattilsynet på bakgrunn av et EU-direktiv fra 2011. Produktene skal inneholde max 6 % H2O2 og disse selges kun til tannleger.

Det betyr i praksis at alle tannblekingsbehandlinger med disse godkjente preparatene starter hos tannlegen.

Tannlegeforeningen presiser også dette på sine nettsider. Den første delen delen av en tannbleking skal gjøres på en tannklinikk eller under oppsyn av en tannlege.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Slik gjennomfører du en tannbleking

– Det må aller først gjøres en generell undersøkelse av tannsettet hos en tannklinikk for å konstatere at det ikke er noen hull eller andre sykdommer i munnhulen som skal behandles før bleking, forteller tannlegen.

Ut fra denne undersøkelsen informerer tannlegen om forventet resultat og eventuelle bivirkninger som stort sett bare er ising.
Ifølge Sørensen kan alle naturlige tenner blekes, men vil du bleke på klinikk må du være over 18 år.

– VI bleker ikke tennene på barn. Og kunstige tenner i porselen og plastfyllinger blekes naturlig nok ikke.

Andre del av behandlingen foregår hjemme, derfor omtales behandlingen som hjemmebleking.

– Denne metoden må ikke forveksles med behandlinger med kosmetiske  produkter som du kan kjøpe selv, de inneholder lavere konsentrasjon av blekemidler og har dermed ikke så god effekt.

Tannlegen  spesialtilpasser en skinne som pasienten tar med hjem sammen med bleke-gel som er selve blekeproduktet. Pasienten fyller selv skinnen med bleke-gel og setter den på plass over tannrekken. Eventuelt overskudd av gel fjernes fra tannkjøttet. Etter endt blekeseanse rengjøres tenner og skinne.

Hvor lang tid tar behandlingen?

Hos unge mennesker uten spesielt sterke misfarginger starter man med bleking i åtte netter i strekk. Man kan også bleke på dagtid, men da tar det gjerne flere dager. Tenner med spesielle utfordrende farger tar det lengre tid å bleke.Det samme er tilfellet med eldre tenner.

– Grunnen er at disse er mer gjennomskinnelige, så det gule vevet under emaljen er mer synlig, forklarer tannlegen.

Bivirkninger

Ising
– Det kan forekomme forbigående ising under bleking, men dette kan i en viss grad forhindres ved bruk av spesialtannkrem i perioden man bleker.

Misfarging
Produsentene av de godkjente tannblekingsproduktene anbefaler at man ikke inntar kaffe, te eller rødvin og andre fargesterke matretter som gulrot og soyasaus under blekingen og i 14 dager etter endt bleking, siden tennene er ekstra mottakelig for misfarginger i denne perioden.

Fakta

Før 2011 benyttet man sterkere blekemidler ved klinikkbleking samtidig som bleke-gelen ble tilført energi gjennom en lyskilde. Pasienten satt gjerne i tannlegestolen i 1-2 timer under blekebehandling. I dag benyttes ikke like sterke blekemidler, så hjemme-bleking er nå den mest benyttede metoden.

Kilde: Tannlegeforeningen

Hvor lang effekt har tannbleking?

– Noen oppnår god effekt av bleking og det holder lenge. Andre kan ha god effekt, men resultatet er kortvarig, understreker tannlege Therese L. Sørensen.

Siden effekten varierer fra person til person anbefales det å spørre tannlegen om hvilken effekt du kan forvente deg før du starter behandlingen.

Er det noe jeg bør tenke på før og under tannbleking?

For å oppnå  best mulig resultat er det ifølge Tannkllinikken.no viktig at man i dagene man bleker og i et par dager etterpå, ikke utsetter tennene for sterke fargestoffer.

Hvis du likevel vil drikke noe kaffe eller svart te, så bør dette gjøres “forbi” tennene, f.eks. med bruk av sugerør. Du bør også helst avstå fra å røyke for å få et godt resultat.

For best mulig resultat bør du pusse og rense tennene kort tid før blekingen

– Det er viktig at du er motivert til å gjennomføre behandlingen under optimale forhold, altså at du gjennomfører slik tannlegen anbefaler, råder Sørensen.

Å bleke tennene koster rundt 3-4000 kr. 

– Prisen kan jo være en god motivasjonsfaktor i seg selv, avslutter tannlege Sørensen.

Andre måter å bleke tennene på

Det er mulig å kjøpe tannblekingsprodukter selv, men disse har svakere eller ikke noe innhold av blekingsmidler og har dermed ikke like god effekt ifølge tannklinikken.no.

En test  av hjemmeblekingsprodukter gjort av TV2 hjelper deg viste at ingen av de testede produktene ga hvitere tenner.

Dette bekreftes av tannlege Sørensen.

– Kosmetiske produkter eller hjemmeblekings-produkter som du får kjøpt i butikk eller på nettet inneholder ikke blekningsstoff. Resultatet vil derfor ikke bli bra. Det er dessuten viktig at du får tennene undersøkt av en tannlege eller spesialist før du setter i gang slik at du blant annet får avdekket kroner, fyllinger og annet som blekingen ikke vil ha effekt på.

Men det finnes kjerringråd for å få hvitere tenner.

Et kjerringråd er å bruke bakepulver for å få tennene hvite, og noen tannkremer med blekeeffekt inneholder nettopp bakepulver.

Et annet kjerringråd er sitronsaft. Vær obs på at sitronsyre er etsende og kan dermed skade emaljen.

Bleke tennene hjemme – trinn for trinn

  • Start med kontroll hos tannlegen som deretter tilpasser skinnen
  • Puss og rens tennene godt før behandlingen starter
  • Fyll skinnen med gel
  • Fjern gel fra tannkjøttet (hvis det er noe)
  • La den sitte på natten over
  • Rengjør tenner og skinne etter endt tid
  • Ikke drikk kaffe, te eller rødvin i behandlingsperioden eller 14 dager etter (vær også forsiktig med gulrot, soya og andre fargesterke matvarer).

Kilder: NRK.no, tannklinikken.no, kjerringrad.com, tannlegeforeningen.no, TV2.no