Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

Opplever du smerter i visdomstann? Her er de viktigste årsakene

I våre dager er det ikke bare visdom vi forbinder med visdomstennene. Her er de viktigste årsakene til smerter i visdomstann – hva du selv kan gjøre og når du burde oppsøke tannlegen.

Smilende dame med solbriller
Visste du at visdomstenner kan drøye med å dukke opp til nærmere 30-årene?! Foto: iStock

Solide visdomstenner var forskjellen på liv og død for millioner av år siden. Heldigvis har vi blitt en smule bedre på å lage mat siden den tid, og har i dag et kosthold med mye lavere tyggemotstand. Det er hovedgrunnen til at visdomstenner ofte er mer til bry enn til fordel i våre dager.

Tannlege Erlend Ribe
Nestleder i tannlegeforeningen i Vest-Agder, tannlege Erlend Ribe, har mange pasienter som kommer til han med smerter i visdomstenner. Foto: Privat

Tannlege Erlend Ribe har privat praksis og er nestleder i tannlegeforeningen i Vest-Agder. Å oppleve smerter i visdomstann ved en eller flere tilfeller gjennom livet er veldig vanlig, ifølge tannlegen.

– Visdomstenner kommer sent. De bryter gjerne opp når du er rundt 20-årsalderen, og de kan til og med drøye med å dukke opp til nærmere 30-årene. Disse tennene er ofte overdimensjonert for oss slik vi lever i dag. De har dype røtter, tar mye plass og skal bryte opp i det som allerede er en fungerende tanngard. Derfor kan de ofte føre med seg en del komplikasjoner, forteller han.

– Visdomstennene har dype røtter, tar mye plass og skal bryte opp i det som allerede er en fungerende tanngard. Tannlege Erlend Ribe

Typiske årsaker til smerter i visdomstann

Ifølge tannlege Erlend Ribe kan smerte i en visdomstann ofte deles inn i tre vanlige årsaker – alle med litt forskjellig forløp, symptomer og behandling. Allerede før visdomstannen viser seg dukker en vanlig årsak til smerte opp.

– Ofte kan det være smertefullt i tidsrommet visdomstennene bryter frem. Dette kan pågå over en periode, men slike smerter går over av seg selv i de fleste tilfeller, forklarer han.

Smertene som følger med frembrytende visdomstenner kan derfor ofte lindres uten konsultasjon med tannlege.

– Ibux eller Paracet kan hjelpe mot denne type forbigående smerte fra visdomstenner. Spesielt Ibux egner seg godt, da den er mer betennelsesdempende og virker bedre i benet, forklarer han.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Visdomstann kun delvis brutt frem

En annen typisk årsak til at smerter i visdomstann kan oppstå, er tilfeller hvor visdomstanna av ulike årsaker kun halvveis er brutt frem. Da vil tannkjøttet dekke tannen delvis og bli vanskelig å rengjøre, noe som ifølge tannlegen igjen lett gir trøbbel.

– En visdomstann som kun delvis bryter gjennom kan skape en annen type komplikasjon som ofte kan gi smerter. I et slikt tilfelle kan nemlig matrester og bakterier lett hope seg opp under en flik av tannkjøttet som delvis dekker tannen. Her kan det oppstå en betennelsestilstand i tannkjøttet som kalles perikoronitt, forklarer Ribe.

For å motvirke dette er det viktig å holde området rent. Dette kan være lettere sagt enn gjort, både fordi tanna sitter langt bak i munnen og fordi tannkjøttet danner en naturlig kile mot tanna hvor ting lett setter seg fast. Våpnene du har til rådighet er børste, tannpirker, tanntråd, samt å skylle grundig med vann og munnskyll. Har skaden skjedd og smertene er der, handler det fortsatt om å rengjøre området så godt som mulig og prøve å fjerne det som sitter kilt fast. Utfordringen er at du kan risikere å dytte materien lenger ned i sprekken, i stedet for å få den ut. I dette tilfellet er den langsiktige løsningen å kontakte tannlegen din, ifølge Ribe.

– Det vi gjør først, er å rense området grundig. Siden gjør vi en evaluering rundt hvordan tannkjøttet ligger og hvordan tanna står i forhold til bittet ditt. På bakgrunn av dette kan det være aktuelt å fjerne noe av tannkjøttet eller å fjerne tanna helt.

Visdomstanna – slottet til Karius & Baktus

En tredje vanlig årsak til smerte i visdomstann, er hull i tennene. En visdomstann står ofte trangt og er vanskelig å gjøre ren. På disse innerste jekslene får derfor ofte plakk og belegg samle seg. Dette gir grobunn for bakterier, tannemaljen brytes ned og et hull dannes i tanna. Om karies får jobbe uforstyrret vil hullet eroderes ned i tanna og inn mot nervekammeret, slik at nervene i tanna irriteres. Ifølge Ribe vil mange oppleve smerter underveis, men ikke alle.

– Både hull og tannkjøttbetennelse kommer gradvis og utvikler seg over lang tid, derfor er det ikke alltid du merker noe. Det kan være at du kun opplever litt irritasjon i en tann, før situasjonen blir forverret og smertene kommer for alvor. Den beste måten å forebygge karies er god tannhygiene. Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld. Rengjør mellom tennene med tanntråd og bruk munnskyll med fluor fra apoteket. I tillegg er jevnlige besøk hos tannhelsetjenesten nyttig for å avverge fremtidige smerter, både for tenner og for lommebok.

Dette kan du gjøre mot smerter i visdomstann

Om du har fått vondt i visdomstann, er det en del ting du kan gjøre mens du venter på å komme inn til behandling.

1. Kjøl ned lokalt og generelt

Varme gjør at kroppens blodårer åpner seg, noe som gir mer gjennomstrømning av blod og mer aktivitet. Ved en betennelsestilstand i tenner eller kjeve, vil derfor varme gi økt smerter. Det er grunnen til at mange får vondt i visdomstenner på sommer- eller sydenferie. Har du smerter i visdomstann, hold kroppen avkjølt og kjøl ned tann, munn og kjeve.

2. Bruk smertestillende

Bruk Ibux og Paracet. Særlig Ibux er godt egnet for betennelser, smerter i kjeve og vondt i visdomstann.

3. Rengjør området

Uavhengig av årsak til smertene, er det viktig å holde området rent. Bruk tannbørste og tanntråd, og rens og skyll godt med vann og munnskyll. Om du har en visdomstann som delvis er brutt frem og opplever betennelsessmerter, kan du bruke klorhexedin, gjerne Flux eller Cordosyl, på området for å holde det fritt for bakterier i kortere perioder mens du venter på behandling. Dette er imidlertid ikke å anbefale i lengden, da det gir gule tenner.

3 RASKE FRA NORSK TANNLEGEFORENING:

Slik forebygger du smerter i visdomstenner

  1. Gå til din tannlege for å få vurdert om visdomstennene bør fjernes
  2. Puss godt rundt området der visdomstannen er i ferd med å komme gjennom tannkjøttet
  3. Oppsøk tannlege eller tannpleier dersom en oppstått betennelse ikke går over innen noen dager