Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

Plages du med ising i tennene? Disse tipsene lindrer

Ising i tennene kan være utrolig smertefullt og irriterende. Heldigvis kan det forebygges og behandles. Her er ekspertenes beste tips.

Iskrem uten ising
Alle fortjener en is iblant uten å plages av ising i tennene. Foto: iStock

Mange opplever ising i tennene ved inntak av varme, kalde, søte eller sure mat- og drikkevarer. Men hvorfor iser det og hva kan vi gjøre med det? Tannlege Erlend Ribe har egen privatpraksis og er nestleder i tannlegeforeningen i Vest-Agder. Ifølge han er ising i tennene et veldig vanlig symptom som kan ha sitt utspring i flere årsaker.

Tannlege Erlend Ribe
Nestleder i tannlegeforeningen i Vest-Agder, tannlege Erlend Ribe, behandler årsaker til ising i tennene daglig.

– Ising i tennene er rett og slett et resultat av at nervene i tannen din blir irritert av noe. Emaljen er beskyttelseslaget på tennene våre. Noen er født med tykkere emalje, mens andre er utstyrt med et noe tynnere lag. Alle har vi daglig slitasje på tennene våre i form av syreskader, etseskader, børsteskader eller generell slitasje på emaljen. Noen steder vil gjerne emaljen bli så tynn eller svekket at ytre påvirkning kan irritere nerven i tannen, forklarer Ribe.

– Ising i tennene er rett og slett et resultat av at nervene i tannen din blir irritert av noe.Tannlege Erlend Ribe

Flere årsaker til ising i tennene

I tillegg til arvelige disposisjoner og generell slitasje finnes det en del andre vanlige årsaker til ising. Ofte kan et hull i en tann eller lekkasje i en gammel fylling være synderen. I tillegg kan helt vanlig tygging i noen tilfeller føre til at tennene nærmest blir krakelert.
– Såkalte infraksjonslinjer er mikroskopiske sprekker i emaljen som oppstår over tid av helt vanlig bruk. De trenger ikke være dype eller utgjøre noen fare i seg selv, men sprekken kan være nok til at stimuli trenger gjennom emaljen og inn i tanna slik at vi opplever ising, forklarer Ribe.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Finn årsaken til isingen

For å lindre ising i tennene er det viktig å finne årsaken bak ubehaget du opplever. Noen plager kan du forebygge med tannskyll og spesialtannkrem, noen får du rettet opp med en tur til tannlegen, mens andre må du legge om vanene dine for å holde i sjakk. Noen pusser for hardt og sliter med eksponerte tannhalser, andre har fått syre- og etseskader på tennene av mye brus eller energidrikk. Dette er årsaker det er viktig å bli oppmerksom på for å motvirke, ifølge Ribe.

– Hvis tilstanden er påført handler det om å prøve å legge om vanene slik at du hindrer tilstanden i å bli enda verre med årene. I tillegg trenger du å unngå å irritere nerven i fremtiden. For å kartlegge dine utfordringer kan det være lurt å kontakte tannlegen din. Da får du spesifikke råd om din situasjon og best mulig hjelp, forklarer Ribe.

Slik kan du lindre ising i tennene dine

Ifølge tannlegen er det lurt å skylle med fluormunnskyllevann om du opplever problemer med ising. Særlig de typene munnskyll du får kjøpt på apoteket har god effekt. I tillegg kan du bruke tannkrem som er laget spesielt for å beskytte tannemaljen. Denne type tannkrem vil legge en tynn beskyttende hinne over tanna, og blokkerer slik sprekker og porer.
Tannlegen din kan også hjelpe deg på forskjellige måter. Blant annet kan han eller hun smøre fluorlakk på utsatte steder eller også en type lim som blokkerer porene hvor isingen skjer. Tannlegen vil også kunne hjelpe deg ved å reparere gamle fyllinger eller hull som er kilde til ising, sier Ribe.

Forebygging er viktig

Hvis isingen i tennene dine skyldes at du har følsomme tenner, trenger det ikke alltid være så mye som skal til for å holde ubehaget i sjakk.

Tannpleier Hilde Aga
Leder i Norsk Tannpleierforening, tannpleier Hilde Aga, hjelper daglig pasienter med forebyggende tannhelse.

Kanskje handler det om å unngå de varmeste eller kaldeste drikkene, eller kanskje du kan forebygge smertene ved hjelp av andre tiltak? Leder i Norsk Tannpleierforening, Hilde Aga, hjelper daglig pasienter med å forebygge skader på tennene sine. Ifølge tannpleieren er det lurt å tenke gjennom vaner og uvaner før det gir konsekvenser for tennene dine, både med tanke på helse og på lommebok.

Norsk Tannpleierforenings tips til forebygging mot ising i tennene 

  • Lær riktig og skånsom børsteteknikk av tannpleier eller tannlege
  • Bruke myk eller medium tannbørste for å redusere videre slitasje på emalje og tannhalser
  • Bruk en tannkrem som motvirker ising
  • Smør på tannkrem som motvirker ising på de tenner som iser
  • Ta fluortilskudd i form av rent fluorskyll (ikke antibakterielle skyllemidler)
  • Be tannpleier eller tannlege pensle med Fluor Protector
  • Unngå hyppig bleking og sure drikker