Kategori:

Tannpleie

Tag:
Kategori:

Tannpleie

Tag:

To viktige grunner til å bruke tanntråd - og slik gjør du det

Tanntråd er viktigere enn du tror – og det er aldri for sent å begynne!

Foto: iStock

Hver gang vi går til tannlegen får vi høre at vi må bruke tanntråd, det viser det seg å være to gode grunner til. Ifølge tannlege Therese Lien Sørensen ved Studenterlunden Tannlegesenter maser ikke tannleger om tanntråd for moro skyld.

Therese Lien Sørensen tannlege ved Studenterlunden Tannlegesenter. Foto: Privat

Det er to primærgrunner til å bruke tanntråd:

  1. Forebygge hull i tennene i de områdene der tannbørsten ikke kommer til.
  2. Forebygge tannkjøttsykdom.

Det dannes daglig plakk på tennene våre som inneholder massevis av bakterier. Kroppen vår liker ikke disse bakteriene og hvis de ikke blir fjernet gir de betennelse i tannkjøttet.

– Plakket, eller biofilmen som det heter på fagspråket, er veldig seig. Den er strukturert som et tredimensjonalt bakteriesamfunn. Den eneste måten å få det bort på er mekanisk med en tannbørste, tanntråd eller tannstikker, sier Sørensen. Det kan ikke skylles vekk med skyllemidler.

Hvis plakket på tennene ikke blir fjernet kan du merke at du begynner å bli rød og hoven i tannkjøttet, det kan også begynne å blø når du pusser og det gjør kanskje til og med vondt når du kommer borti tannkjøttet med tannbørsten eller tanntråden. Hevelse, smerte, rødhet og blødning er klassiske tegn på betennelse.

To typer infeksjoner

  1. Den første og mest vanlige heter gingivitt som betyr blødende tannkjøtt og er veldig utbredt. Den er ufarlig og du kan behandle den selv ved bruk av tanntråd og god tannpuss.
  2. Den andre heter periodontitt og er en langt mer alvorlig sykdom som krever behandling av fagpersoner.

Festet for tennene blir svekket, og tennene kan i verste fall løsne. Dette er en kronisk betennelse, som stort sett opptrer fra 40-årsalderen, men den kan også forekomme hos yngre pasienter. Det igangsettes en immunreaksjon i kroppen som reaksjon på bakteriene lokalisert rundt tennene, som igjen reduserer benfestet. Sykdommen trenger nødvendigvis ikke å gi symptomer.

Behandlingen innebærer dyprens av tenner gjentatte ganger, noen ganger kirurgi og opplæring i egentannpleie. Behandlingen kan være langvarig og pasienten må følges opp i mange år. Går tenner tapt kan man senere vurdere om pasienten er egnet til å få disse erstattet med implantater eller protese.

– Kun 10 prosent av befolkningen får en alvorlige form for periodontitt. Cirka like mange er resistente mot sykdommen, selv med mye plakk og gingivitt gjennom livet. Røyking antas å forverre sykdomsbildet hos en med periodontitt. Pasienter med diabetes og reumatiske sykdommer kan være predisponert for sykdommen, sier Sørensen.

Andre sykdommer

– Bakteriene i tannkjøttet kan også spre seg til hjerne, lunger eller hjerte og påvirke andre alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer og demens, sier Øyvind Asmyhr.

Ubehandlet infeksjon i tannkjøttet kan føre til at bakterier sprer seg og kan påvirke andre sykdommer i kroppen. Fagsjef i Tannlegeforeningen, Øyvind Asmyhr, understreker viktigheten av å være årvåken i forhold til hva det er som skjer i munnhulen og oppsøke tannlege og få behandling hvis du merker ubehag.

Spesielt viktig er det å passe på tannkjøttet hvis man har diabetes. Diabetes svekker nemlig immunforsvaret og øker sjansen for infeksjoner, blant annet i tannkjøttet.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Forebygging av tannråte (hull)

Tanntråd er også svært viktig i arbeidet med å forebygge hull på tannflatene som tannbørsten ikke når. Bakteriene som gir hull trenger sukker (i ulike former) og i den prosessen produserer de syrer som gir tannråte.

– Bakteriene finnes i det samme plakket som tidligere omtalt, og det må fjernes fra tannoverflaten. I tillegg til tanntråd er kostholdet særdeles viktig her. Spis regelmessig, puss to ganger om dagen og bruk tanntråd én gang om dagen. Noen trenger i tillegg fluorprodukter, men det får du beskjed av fra din tannlege, sier Sørensen.

Riktig bruk av tanntråd

Alt dette kan veldig enkelt forebygges ved å bruke tanntråd, men det er viktig å bruke den riktig.

– Det er ingen selvfølge at du vet hvordan du skal gjøre det. Jeg har undervist pasienter helt opp i 80-årene i riktig bruk av tanntråd og tannpuss, sier Sørensen.

Tanntråd skal føres ned langs tannen til tannkjøttdelen mellom tennene som på fagspråket heter papillen. Det som er viktig er at tanntråden ikke bare skal dras ned en gang mellom tennene, men føres opp og ned på hver side av papillen, altså to ganger mellom hver tann. Mange vil ikke føle noen symptomer på betennelse før de begynner å bruke tanntråd, da vil de begynne å blø og oppleve ubehag eller smerte.

– Det er litt mer jobb enn det mange synes er gøy, men klarer du å gjøre det hver dag i to uker gjør det ikke vondt lenger, sier Sørensen.

Det er viktig å holde ut. Etter to uker vil blødningen som regel gi seg og smerten vil avta. Da har du fått bukt med blødningen og har igjen opparbeidet en sunn tilstand i munnen. Men har du allerede en periodontitt vil dette alene ikke gi resultater. Videre tanntråd bruk vil føles smertefritt og utholdenheten handler da om å gidde å bruke den tiden det tar hver kveld.

Trening for tennene

Sørensen sammenligner bruk av tanntråd med trening.

– Hvis du slutter å trene går det ned med kondisen, det samme skjer med tannkjøttet og munnhygienen. Hvis du slutter å bruke tanntråden blusser infeksjonen opp igjen.

Det er aldri for sent å begynne og hver dag med bruk av tanntråd hjelper på munnhygienen.

– Det handler om forebyggende arbeid. Du får ikke noe premie, men du slipper en del helseplager senere i livet.

Sørensen understreker at tanntråd ikke hjelper mot alle sykdommer. Hull må borres bort og en alvorlig tannsykdom må behandles.

Dårlig ånde

Slurvete munnhygiene kan også føre til dårlig ånde, men det samme kan uroligheter i mageregionen og i halsen.

Barn og tanntråd

Det er veldig sjeldent barn får den alvorlige formen for tannkjøttsykdom, men her kan det forebyggende arbeidet innarbeides som en vane.

– Det er viktig å lære barn til å bruke tanntråd fra de klarer å gjøre det selv. Det er mye lettere å følge opp det vi lærte som barn senere i livet.

Sørensen understreker at den alvorlige formen for tannkjøttsykdom kan være arvelig betinget.

Sår tvil ved effekt

For et par år siden ville ikke amerikanske myndigheter lenger anbefale sine innbyggere å bruke tanntråd. Alle råd amerikanske myndigheter gir skal nemlig begrunnes i forskning, og studiene på effekten av tanntråd ga ikke godt nok grunnlag for en slik anbefaling. Norske medier slo nyheten opp stort og det ble med ett sådd tvil ved den grunnleggende effekten ved bruk av tanntråd.

Den norske tannlegeforening (NTF) fortsetter likevel å anbefale tanntråd, og understreker at mye innen medisin og odontologi ikke kan bevises, men at det ikke er ensbetydende med at det ikke virker eller er verdt å anbefale.

– Amerikanerne har valgt å ta bort denne anbefalingen grunnet mangel på gode studier, ikke fordi det er bevist at det IKKE har effekt, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i NTF.

–  Studiene som ser på effekten av tanntrådbruk må gå over lang tid og kan derfor være dyre. For å kunne bevise effekten må man også følge opp deltakerne med tanke på hvor ofte de bruker tanntråd og om den brukes riktig – og dette kan være vanskelig å gjennomføre i praksis. Så lenge vi ikke har forskning som går over lengre tid som kan bevise det motsatte, ser vi ingen grunn til å endre på våre råd. Tanntrådbruk har lav risiko og koster lite, og er derfor en god investering i egen helse, understreker Asmyhr.

Tanntrådbruk har lav risiko og koster lite, og er derfor en god investering i egen helse.Øyvind Asmyhr, fagsjef i den norske tannlegeforening

5 regler for god munnhygiene

  1. Puss tennene to ganger daglig.
  2. Bruk tanntråd eller tannstikkere én gang om dagen før tannpuss.
  3. Unngå røyking eller andre former for tobakk.
  4. Gå til regelmessige kontroller hos tannlegen.
  5. Spis sunt og unngå for mye sukker i mat og drikke.