Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Så lenge bør du hjelpe barna med tannpussen

Barna bør få hjelp til tannpuss til de behersker pussing av tennene godt selv. Dette skjer vanligvis rundt 10-årsalderen.

Lite barn som pusser tenner sammen med en voksen.
Når barnet blir så stort at det begynner å ville pusse tennene selv, er det uansett viktig at den voksne hjelper dem. Først rundt 10-årsalderen begynner barn å bli store nok til å ta ansvar for tannpussen selv, sier ekspertene. Foto: iStock

Helt fra den første lille melketann-spissen trenger seg gjennom babyens tannkjøtt, skal tannpuss være en del av rutinen to ganger om dagen. I starten er det helt naturlig at det er foreldrene som pusser tennene. Etter hvert som barnet vokser, vil både barnet og foreldrene gjerne tenke at den lille klarer det selv. Det betyr ikke at du bør overlate hele ansvaret.

Barna må få hjelp i alle fall til de fyller 10

Portrettbilde av Øyvind Asmyhr

Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening.

–  Foreldrene bør ha hovedansvaret for tannpuss inntil de ser at barnet både mestrer og er motivert til å følge de innarbeidede rutinene. Alder vil variere en del, men etter fylte 10 år kan en gradvis overlate ansvaret. Jevnlig kontroll og oppfølging er viktig, sier Øyvind Asmyhr, fagsjef i Den norske tannlegeforening.

Tove Irene Wigen er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo. Hun har vært med på utarbeide Helsedirektoratets nye retningslinjer for tannhelsetjenester til barn og unge.

Wigen er enig i at 10 år kan defineres som en generell grense. Nøyaktig alder vil selvsagt variere med modenhet og motivasjon.

– Barna bør få hjelp til tannpuss til de behersker tannpuss godt selv. Det skjer vanligvis rundt 10-årsalderen, sier hun.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Tannpuss krever god finmotorikk

Portrettbilde av Tove Irene Wigen

Tove Irene Wigen, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

For å beherske tannpuss godt, trenger barnet en godt utviklet finmotorikk. Fordi det er stor forskjell på når barn får disse ferdighetene, er det vanskelig å gi et helt fast råd om når barna kan få pusse tennene helt selv.

– Noen barn ønsker også å ta mer ansvar for tannpuss selv tidlig, mens andre synes det er greit at foreldrene hjelper til, sier Wigen.

Overlat ansvaret gradvis

Hun mener mange barn er klare for å ta noe mer ansvar rundt skolealder. Det betyr ikke at du skal sende barnet på badet alene. Følg godt med for å passe på at de pusser godt nok.

– Det kan være fint at barnet pusser selv først. Så kan de voksne se og pusse over etterpå for å sikre god tannpuss. En annen måte er at barnet pusser om morgenen, og at foreldre har mer ansvar for tannpussen om kvelden, sier Wigen.

Studier har også vist at hvis noen overvåker tannpussen så gjennomføres den grundigere. Det medfører igjen redusert risiko for å utvikle hull i tennene.

Fortennene er vanskeligst å pusse

Mange av oss tenker nok at det er vanskeligst for barnet å pusse de bakerste jekslene godt nok. Det stemmer ikke, ifølge Wigen.

– Fortennene er ofte den delen av tannrekken som er vanskeligst å få pusset godt for barna. Det er enkelt for de voksne å sjekke om fortennene er rene etter at tannpussen er gjennomført, sier hun.

Gi barnet gode vaner tidlig

God munnhygiene er viktig for god helse gjennom hele livet. Det er rutinene i barneårene som ofte setter standarden. Derfor er det ekstremt viktig å få innarbeidet gode vaner med grundig tannpuss to ganger om dagen tidlig. Det legger grunnlaget for å opprettholde god tannhelse gjennom hele livet.

– Det å pusse tennene bør være en naturlig del av stellet på lik linje med generell vask og skifte av bleie. Ved å introdusere det tidlig, vil du unngå tilvenningsutfordringer når barnet blir eldre, sier Asmyhr.

Han understreker at barnet aldri selv skal få «velge» om tennene skal pusses eller ei. Det må innarbeides som en fast rutine to ganger om dagen.

– Tannpuss bør foretas hver morgen og kveld. Unngå inntak av melk eller sukkerholdige drikker om natten, sier han.

Puss, puss, ellers får du hull

Hvis tannpussen ikke gjennomføres optimalt eller man dropper å pusse tennene, er det større risiko for å få hull i tennene. I tillegg øker risikoen for å utvikle sykdommer som tannkjøttbetennelse (gingivitt) og tannløsningssykdom (periodontitt), en betennelse i tannfestet rundt tennene, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I 2018 hadde 81 prosent av undersøkte 5-åringer i Norge null hull, ifølge Norgeshelsa statistikkbank fra Folkehelseinstituttet. Blant undersøkte 12-åringer var det 60 prosent uten karieserfaring.

– Det betyr at 19 prosent av 5-åringene har hatt ett eller flere hull. Selv om dette er svært gode tall i forhold til rapportene for 50 år siden, er det fortsatt viktig å ha fokus på tannhelse som en del av hele helsebegrepet, understreker Asmyhr.

Barn og tannpuss

  • Allerede fra den første lille melketannen skal barnas tenner pusses morgen og kveld.
  • Hos små barn skal voksne alltid pusse tennene.
  • Barn i skolealder som er modne og motiverte nok kan få øve på å pusse tennene selv, men alltid under oppsyn av voksne.
  • Sjekk om barnets tenner er godt nok pusset, og vær spesielt oppmerksom på fortennene.
  • Rundt 10-årsalder kan barnet gradvis overta ansvaret for tannpussen, så sant de har utviklet finmotorikken godt nok og er motivert.
  • La aldri barnet selv få velge om det skal pusse tennene.