Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Dette bør du tenke på når du skal velge tannkrem

Det er én ting som er spesielt viktig når du skal velge tannkrem.

Dette bør du tenke på når du skal velge tannkrem.
Dette bør du tenke på når du skal velge tannkrem. Foto: iStock

Skal du ta den dyreste tannkremen, eller bør du gå for den som ser mest “tannlegeaktig” ut med hvit nøytral emballasje? Eller hva med en av de fargesprakende variantene som treffer ethvert barnehjerte?

Hilde Aga er leder i Norsk Tannpleieforening.

Hilde Aga er leder i Norsk Tannpleieforening. Foto: Privat

Ifølge tannpleier og leder av Norsk Tannpleieforening, Hilde Aga, er det kun én ting som gjelder

– Det viktigste med tannkremen er at det er fluor i den. Fluor forebygger hull i tennene, sier Aga. 

Fluoren gjør tennene sterke og beskytter mot syreangrep på tennene. De fleste tannkremer på det norske markedet har fluor i seg, og følger Helsemyndighetenes råd om anbefalt fluorinnhold på 1000 til 1500ppm.

Les også: Tannfelling hos barn

Barn har imidlertid ikke behov for like høyt fluorinnhold i tannpastaen som voksne. Det er derfor viktig å bruke barnetannkremer når barna er små.

Norun Staxrud Jetlund er produktutvikler Orkla

Norun Staxrud Jetlund er produktutvikler Orkla. Foto: Privat

– Solidox Barnetannkrem for barn fra 0-5 år har et fluornivå som er tilpasset de minste barna, den er såpefri og mild og har en god smak av bringebær. For de litt større barna fra 6-12 år vil jeg anbefale Solidox Juniortannkrem som har et litt høyere nivå av fluor for barnas første permanente tenner, sier Norun Staxrud Jetlund, produktutvikler i Orkla.

Ulike egenskaper

Hun legger til at det i tillegg til fluor, tilsettes en rekke ingredienser som har spesielle egenskaper i tannpastaen.

– De fleste tannkremer inneholder ingredienser som skal fukte tannkremen og gi den god konsistens, skummemiddel for å få skum slik at tannkremen vasker tennene bedre, silika for å fjerne misfarging og gi hvitere tenner, konserveringsmidler for å hindre mikrobiell vekst, fortykkere for riktig konsistens og aroma for god smak, forklarer hun.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

I tillegg til dette kan tannkremen inneholde det de på fagspråket kaller ulike “aktive ingredienser””som skal hjelpe mot ulike utfordringer vi har med tennene våre. Når du skal velge en tannkrem, bør  du derfor tenke på hva dine tenner og din munnhygiene trenger:

– Dersom du har utfordringer med dårlig ånde vil jeg anbefale å bruke Solidox Frisk Pust. Dersom hvite tenner er det viktigste vil jeg anbefale Solidox Hvite Tenner. Om det er en best mulig allround beskyttelse vil jeg velge Solidox Totalbeskyttelse og dersom du trenger en standard tannkrem ville jeg valgt Soldiox Sterke Tenner, sier Staxrud Jetlund.

Tennene skal pusses to ganger daglig for å få påført fluor på tennene to ganger om dagen. 

Det som er viktig å merke seg er at du skal bruke lite tannpasta på tannbørsten til småbarn. Ikke mer enn størrelsen på lillefingerneglen, derfor skal du ikke smøre utover hele bustens flate. Voksne bør bruke 1-2 cm tannkrem.

– Når du har pusset tennene skal man ikke skylle munnen med vann. Vannet reduserer virkningen av fluor, avslutter  Aga i Norsk tannlegeforening.