Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Derfor får du dårlig ånde

Her er tipsene til deg som sliter med vond lukt fra munnen.

Dårlig ånde.
Den vanligste årsaken til dårlig ånde er bakterier i munnen, men munntørrhet og enkelte matvarer kan også ha skylden.
Ingunn Birkeland Melcher er tannlege ved Studenterlunden tannlegesenter.

Ingunn Birkeland Melcher er tannlege ved Studenterlunden tannlegesenter.

Det er svært vanlig å ha dårlig ånde i blant. Alle opplever å ha vond smak i munnen innimellom, sier Ingrid Birkeland Melcher, tannlege ved Studenterlunden tannlegesenter.

Den vanligste årsaken til dårlig ånde er bakterier i munnen. I munnhulen er det bakterier både på tenner, tannkjøtt og på tungen. Bakteriene bryter ned matrester, døde celler og proteiner – og frigir illeluktende svovelgasser.

– På natten vil ikke disse gassene bli skyldt bort av spyttet siden spyttproduksjonen går ned når du sover. Det er derfor du kan våkne med dårlige ånde, forklarer hun.

Nettopp derfor er det vanlig at de som sliter med munntørrhet også plages med dårlig ånde.

– Har du lite spyttproduksjon, vil ikke spyttet fungere like godt til å skylle bort matrester og svovelgasser som dannes i munnen, forteller tannlegen.

Enkelte matvarer og rusmidler kan også forverre plagene.

— Kaffe, hvitløk, melkeprodukter, røyking og alkohol kan bidra til vond lukt, påpeker Birkeland Melcher.

Sykdom i tannkjøttet

Hilde Aga er leder av Norsk Tannpleierforening.

Hilde Aga er tannpleier og leder av Norsk Tannpleierforening. Hun nevner “hårete tunge” som en årsak til vond smak i munnen. En slik tunge vil nemlig samle bakterier.

—  I tillegg kommer dårlig tannpuss og hull i tennene, opplyser Aga.

— Dårlig munnhygiene og store kariesangrep kan gi lukt, og da bør tannlege oppsøkes for tannbehandling, tilføyer Birkeland Melcher.

Tannløsningssykdom, også kjent som periodontitt, kan også være bakenforliggende årsak.

— Sykdommen gjør at tennene mister festet rundt røttene. Bakteriebelegg, plakk og tannstein kan ligge gjemt under tannkjøttet og gi vond lukt. Du bør oppsøke tannlege eller tannpleier for undersøkelse og behandling av sykdommen, råder tannlegen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

— Kan komme fra hals og mage

Hvis du har friske tenner og munnhule, kan problemet komme fra hals og mage, og da bør lege oppsøkes.

Såkalte detrituspropper eller mandelsteiner kan også gi vond lukt fra munnen.

— Dette er gulhvite, løse klumper som sitter i mandlene. De løsner av seg selv, men kan komme tilbake. Hvis du er plages med vond lukt fra mandelsteiner, bør du oppsøke øre-nese-hals-spesialist, anbefaler tannlegen.

Så hva kan du gjøre for å få bukt med problemet? Den gode nyheten er at du kan bli kvitt dårlig ånde hvis legen finner en årsak til problemet.

— I første omgang bør du få undersøkt tennene. Hvis det er dårlig tannpuss som er årsaken blir det gitt veiledning og instruksjon i tannpuss og renhold mellom tennene, opplyser Hilde Aga i Norsk Tannpleierforening.

Nøye renhold av tenner er nemlig avgjørende. Puss tennene godt, og bruk tanntråd for å fjerne bakteriebelegg og plakk.

Ikke glem tungen

For å sjekke om tannpussen gjøres bra nok, kan du kjøpe såkalte innfargingstabletter. Fargestoffet fra tabletten fester seg til plakk og matrester, og bakteriebelegget blir lett synlig. Og ikke glem tungen. Den bør pusses med en myk tannbørste eller en tungeskrape.

— Hvis tunga har hvit eller brunlig farge, bør den pusses ekstra godt. På denne måten får du fjernet bakteriebelegget også der, tipser Aga.

Sink anbefales mot dårlig ånde. Enten i tannpasta eller tablettform. Den som plages med vond lukt, bør unngå at munnen blir tørr.

— Sørg derfor for å drikke nok vann, og bruk sukkerfri tyggis eller pastiller mellom måltider for å stimulere spyttproduksjon. I tillegg er det viktig å spise og drikke regelmessig. Ikke hoppe over måltidene, avslutter Birkeland Melcher.

Årsaker til dårlig ånde:

  1. Dårlig munnhygiene og store hull i tennene.
  2. Enkelte matvarer som kaffe, hvitløk og melkeprodukter.
  3. Munntørrhet og lite spyttproduksjon.
  4. Sykdom i tannkjøttet, spesielt hvis den er ubehandlet.