Kategori:

Tannpleie

Kategori:

Tannpleie

Alt du trenger å vite om barn og tenner

Barnet som smiler med tannløs gum eller triumferende holder sin første melketann i hånden. Hva er det egentlig som skjer inni munnhulen til de små?

Tannfellingen foregår mellom 6–12 års alderen.
Tannfellingen foregår mellom 6–12 års alderen. Foto: iStock.

Vi har to sett med tenner. Det første er det vi fagpersoner kaller det midlertidige tannsettet som er melketennene. Det andre er det vi kaller det permanente tannsettet som er de tennene vi skal ha resten av livet, sier Hilde Aga, tannpleier og leder i Norsk Tannpleieforening.

Hilde Aga er leder i Norsk Tannpleieforening. Foto: iStock.

Hilde Aga er leder i Norsk Tannpleieforening. Foto: Privat

Hun forteller at barn til sammen har 20 tenner, 10 i overkjeven og 10 i underkjeven. Vi fødes uten tenner, men tennene våre begynner å utvikle seg allerede mens vi er inne i mors mage.

– Det midlertidige tannsettet er faktisk ferdig utviklet i løpet av svangerskapet, mens det permanente tannsettet så vidt er påbegynt utviklingsmessig på fosterstadiet, sier Aga.

De 20 melketennene blir felt og erstattet med 32 permanente tenner inkludert visdomstenner.

De første tennene

Barn får tenner fra 3 måneders alderen til de er 1 år gamle. For mange kommer de første tennene i 7-8 måneders alderen. Når barnet er mellom 2 ½ til 3 år har de fått alle de 20 melketennene. Aga understreker at det er individuelle forskjeller så her er det viktig å ta det med ro og ikke sammenligne seg med andre.

– Vanligvis er det de to fortennene nede som dukker opp først før de fire fortennene i overkjeven kommer ut. Deretter er det sidefortennene i underkjeven som kommer før jekslene begynner å presse seg ut, forklarer Aga.

Noe å bite i

Barn får ikke sår når tennene presser seg gjennom tannkjøttet, men de kan føle ubehag og irritasjon. De begynner kanskje å gråte mer enn vanlig og sikler plutselig voldsomt så du må skifte sikleklut flere ganger daglig.

– Titter du inn i gummen kan du se klumper som indikerer hvor tennene vil komme. Klumpene blir hvitere når tannfrembruddet nærmer seg. Det klør i gummen og da er det om å gjøre å ha gummiting de kan bite i, sier Aga.

Det kan være lurt at bitetingen er laget av gummi så den er lett å holde ren. Tannbørster for de minste er ofte designet med bust i den ene enden og en bitedel i den andre. Det er en ypperlig biteleke og hjelper deg med å venne barnet til tannbørsten og busten før du setter i gang med selve tannpussen.

Det kan også være deilig for barna å få et litt kjølig press mot tannklumpen i gummen, men pass på at du ikke legger på noe som er for kaldt. Det holder med en kald klut.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Feber og diaré

En del barn kan få litt feber når de får tenner, men her er det viktig å legge merke til om feberen blir høy, da feiler det barnet noe annet. Noen steder kan vi lese at det er en sammenheng mellom diaré og tenner, men da er det mer sannsynlig at det er kosten som forårsaker diareen. Barn introduseres gjerne for fast føde rundt 7-8 måneders alderen som ofte sammenfaller med når de første tennene bryter ut.

– Vi har ingen data å vise til som underbygger sammenheng mellom tannfrembrudd og feber eller diaré. Her må man igjen tenke at barn er små og utvikler seg mye og at det kan være veldig store forskjeller, sier Aga.

Amming og tenner

Ettersom barn får tenner fra de er 3 måneder til 1 år vil det være mange som enten fullammer eller ammer ved siden av introduksjon av fast føde når tennene begynner å dukke opp.

I følge Ammehjelpen er ikke amming skadelig for tennene i seg selv. Ammemelken inneholder bakteriehemmende og infeksjonsdrepende stoffer som renser tennene og slimhinnene. Det du skal være på vakt ovenfor er antall timer du lar barnet ligge og die. Det er melkesukker i brystmelk og nivået er litt høyere enn vanlig kumelk. Det anbefales derfor at du ikke ammer mer enn totalt 2 timer i døgnet etter at barnet har fått tenner. Du trenger ikke slutte med nattamming, men korte ned øktene til barnet er mett.

Noen barn kan bite i brystet når de har fått tenner og hvis det vedvarer kan det være et alternativ å pumpe seg en periode til det har gått over. Ofte slutter bitingen etter et par forsøk når barnet skjønner at mors bryst ikke er en biteleke, men kilden til den etterlengtede melken.

Tannfelling

Tannfellingen foregår mellom 6–12 års alderen. Barna har 20 melketenner de skal miste i løpet av disse årene.

– Det begynner ofte med fortennene nede først og så fortennene oppe i 6-års alderen. Etter det er det en liten stopp før de igjen begynner å miste tenner i 8-12 års alderen, sier Aga.

Etter fortennene kommer jekslene og her har de fått navn etter når de kommer.

  • 2-års jekselen er den bakerste i det midlertidige tannsettet.
  • 6-års jekselen er tann nummer 6 i det permanente tannsettet.
  • 12-års jekselen er tann nummer 7 i det permanente tannsettet.

Er tannen skadet?

Hvis barnet ditt slår seg og du er usikker på om en av tennene kan ha fått et støt bør du gå til tannklinikken og få tatt et bilde hvis det er mulig.

– Det kan være at tannen som er slått må trekkes. Tannen kan utgjøre en risiko for tennene under. Vi prøver å unngå å trekke melketenner så langt det lar seg gjøre, sier Aga.

Tannlegeskrekk

I gamle dager var tannlegen nærmest ensbetydende med utvikling av en voksende tannlegeskrekk hos barn. I dag blir barn kalt inn til tannpleieren allerede når de er 3 år gamle. Tannpleieren ser på barna først og henviser videre til tannlegen ved behov.

– De færreste barn har hull når de er 3 år gamle og opplever dermed ikke å måtte bore de første årene når de går til tannlegen. Det er ofte boringen som gir barna tannlegeskrekk, sier Aga.

Regulering

Enklete barn har behov for tannregulering for å regulere bittfeil. Tannpleier eller tannlege henviser til kjeveortoped ved behov. Det er kostbart å få regulering, men det støttes gjennom folketrygden.

 

Tidlig krøkes

Ifølge Helsedirektoratet får foreldre veiledning om tannpleie fra barnet er fem måneder gammelt. Etter det følger helsestasjonen opp med veiledning ved 8, 10,  12 og 15 måneder, og til slutt når barnet er 2 år. Helsestasjonen henviser barn til tannklinikken ved behov før barnet har fylt tre år.

Det tas her utgangspunkt i nasjonale retningslinjer for kosthold der de fra starten av er på vakt ovenfor mengden sukker barn får i seg. Det vi i dag må tenke over er at mye sunn mat, og spesielt industrielt fremstilt mat, kan inneholde store mengder sukker. Helsedirektoratet oppfordrer gjennomgående å bruke vann som tørstedrikk.

Det fokuseres videre på tannpussen og gis instruksjoner i både mengden tannpasta, samt pusseteknikker tilpasset antall tenner og barnas alder. Selv den første lille tanna som stikker frem i underkjeven skal pusses både morgen og kveld, men kun med litt tannpasta på børsten.

– Det er viktig å innføre gode pusse- og kostvaner allerede i spedbarnsalderen. Puss tennene 2 ganger daglig med fluortannkrem, sier Aga.