Kategori:

Intimpleie

Kategori:

Intimpleie

Vond lukt i underlivet?

Får lukten nedentil deg til å rynke på nesa? Her får du vite hva som kan være årsaken, og hva du kan prøve for å få bukt med problemet.

dame med kaffekopp sliter ikke lenger med vond lukt i underlivet
Mange kvinner opplever at underlivet lukter vondt i perioder Foto: iStock

Det er viktig å erkjenne at underlivet nok lukter litt, sier Svein Magne Skulstad.

Med sin lange erfaring som gynekolog hos Volvat, har han sett seg lei av det evigvarende hysteriet rundt hvordan å få underlivet til å lukte godt. 
– Det er ikke noe mål å skape et luktfritt eller parfymeluktende underliv, hverken hos kvinner eller menn, sier han.

Det har ofte en naturlig forklaring

De fleste kvinner opplever at underlivet lukter litt i perioder i livet. Og forklaringen er helt naturlig. Sølvi Karlsen ved Apotek 1 forteller at vond lukt i underlivet vanligvis skyldes illeluktende utflod.

Gynekolog Svein Magne Skulstad. Foto: Volvat

Gynekolog Svein Magne Skulstad. Foto: Volvat


– Alle kvinner har litt utflod, og dette er helt normalt. Som regel er denne hvit eller klar og lukten er gjerne litt syrlig og lite påfallende, sier hun.

Videre forteller hun at den naturlige bakteriefloraen i skjeden kan komme i ubalanse. Dette kalles bakteriell vaginose, og kjennetegnes ved at utfloden blir hvitgrå, tyntflytende og begynner å lukte fiskeaktig. Denne lukten kan forsterkes både ved menstruasjon og etter sex.
– Det er også ikke uvanlig at du kjenner irritasjon og ubehag i underlivet, samt lett kløe og rødhet, sier hun.

For daglig vask av underlivet

Intimvask med deilig, myk konsistens, diskret duft av renhet og etterlater en frisk følelse.

Les mer

Det handler om balansen i skjeden

Hvorfor er det sånn? Karlsen forteller at alt handler om balansen i skjeden.
– Det finnes mange bakterier naturlig i skjeden som lever i balanse med hverandre. Av de gode bakteriene er melkesyrebakterier de viktigste, og disse produserer melkesyre som sørger for at miljøet i skjeden er surt med lav pH-verdi, sier hun.

De skadelige bakteriene trives ikke i et surt miljø. Dersom pH-verdien og dermed miljøet i underlivet endres kan de skadelige bakteriene formere seg og skape ubalanse.

Det finnes ulike faktorer som kan påvirke den naturlige balansen i kvinners underliv, som for eksempel mensturasjon, overdreven intimpleie, stress, antibiotika, hyppig sex og partnerbytte. Likevel er det ikke alltid lett å sette pekefingeren på akkurat hva årsaken er.
– Vi kjenner ikke den eksakte grunnen til bakteriell ubalanse, men vi antar at endring i bakteriefloraen og surhetsgraden i skjeden er årsaken, forteller Karlsen.

Melkesyreprodukter kan hjelpe

Selv om illeluktende underliv og bakteriell vaginose kan være plagsomt, går det heldigvis over av seg selv. Melkesyreprodukter kan hjelpe med å få fart på situasjonen, fordi slike produkter bidrar til å regulere bakteriebalansen i underlivet.

Sølvi Karlsen
Sølvi Karlsen
Foto: Apotek 1

Karlsen forteller at mange kvinner synes slike produkter virker, men understreker at det ikke finnes dokumentasjon for at slike produkter har effekt. Selv om vitenskapen kanskje ikke har svaret på hvordan å bli kvitt vond lukt i underlivet, er det mye du kan gjøre for å forebygge bakteriell vaginose.

Hvordan du bedriver daglige gjøremål som vask og intim hårfjerning kan nemlig spille en stor rolle. Vond lukt i underlivet kan nemlig ikke vaskes bort, men overdriver du renholdet nedentil kan du faktisk vaske på deg vond lukt.
– For å forebygge bakteriell vaginose er det viktig at du er forsiktig med intimvasken og ikke overdriver, sier hun. Hennes råd er å vaske deg med vann eller intimvask. Dersom du barberer deg nedentil bør du også passe på å ha god hygiene og bruke rent utstyr.  

Når bør du kontakte lege?

Dersom rådene for egenbehandling nevnt tidligere ikke fungerer, mener Skulstad at du bør kontakte lege.
– Da vond lukt fra underlivet kan være uttrykk for overvekst av enkelte bakterietyper, vil legen gjøre undersøker med tanke på å påvise overvekst av Gardnerella vaginalis, sier han.

Ved vedvarende eller tilbakevendende tilfeller av bakteriell vaginose vil legen skrive ut resept på antibiotika. Karlsen forteller at gravide bør være ekstra forsiktige.
– Hvis du er gravid og opplever symptomer på bakteriell vaginose bør du alltid kontakte legen din, sier hun.

Husk dette:

  • Det er helt normalt at underliv lukter litt!
  • Overdreven vasking kan faktisk gjøre at underlivet luker enda mer
  • Vond lukt i underlivet kan ha mange årsaker, og noen av disse er livsstilsrelaterte
  • Gå til legen dersom problemet vedvarer, eller hvis du er gravid