Kategori:

Intimpleie

Kategori:

Intimpleie

Problemer med tørr skjede? Dette kan du prøve!

Tørke nedentil kan gjøre både dagliglivet og intime opplevelser smertefulle. Heldigvis finnes det flere ting som kan hjelpe!

dame uten tørr skjede skal hoppe ut i et basseng
Tørr skjede kan være både plagsomt og smertefullt. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å løse problemet! Foto: iStock

En tørr skjede er svært vanlig for kvinner etter overgangsalderen, og det er beregnet at så mange som halvparten av alle kvinner over 60 år er plaget. Dette skyldes hovedsakelig at kroppen produserer mindre østrogen enn før.
Likevel kan yngre kvinner også oppleve problemer med tørt underliv.

Hva kjennetegner en tørr skjede?

Sølvi Karlsen, Apoteker på Apotek 1 Bekkestua, forteller at når skjeden er tørr og slimhinnene er tynne kan det bli sårt og vondt. Særlig under og etter samleie.

– I tillegg kan du lettere få problemer med urinlekkasje, spesielt hvis musklene i bekkenbunnen er svekket. Du er også utsatt for å få urinveisinfeksjon, sier hun.

Sølvi Karlsen
Sølvi Karlsen, Foto: Apotek 1

Det kan være flere årsaker til at skjeden er tørr. Enkelte sykdommer, som for eksempel Sjøgrens, kan gi tørre slimhinner i underlivet.
Andre årsaker kan være:

 •      Bakterie- og soppinfeksjon i skjeden
 •      Overdreven vasking og skylling i skjeden
 •      Nedsatt østrogenproduksjon etter fødsel eller ved amming
 •      Sigarettrøyking
 •      Fjerning av eggstokkene
 •      Som følge av behandling av kreft med stråling
 •      Bruk av enkelte typer legemidler
Svein Magne Skulstad
Svein Magne Skulstad. Foto: Volvat

Svein Magne Skulstad jobber som gynekolog hos Volvat, og har mange års erfaring med denne problemstillingen. 

Han forteller at livsstilssituasjoner som påvirker balansen i kroppen også kan være en faktor for at skjeden tørker ut. Dette kan for eksempel være menstruasjon, høyt inntak av sukker, stress, overdreven intimpleie, legemidler som p-piller og antibiotika, hyppig sex og partnerbytte.

Du kan ha lavt østrogennivå

Selv om det kan være mange årsaker til en tørr skjede, er den vanligste tap av østrogen. Den gode nyheten er at dette kan behandles, og mulighetene er mange.

Skulstad forteller at formålet med en slik behandling er å øke østrogennivået i skjeden, og at så lenge du går på behandling vil denne lindre tørrheten. 

Tap av østrogen er mest normalt for kvinner over 60 år, eller som har medisinske årsaker til tørre skjeder.
Han henviser til samme metoder for behandling som står oppført hos Norsk Helseinformatikk:

 • Lokal østrogenkrem – Denne føres inn i skjeden med en applikator to til tre ganger i uken.
 • Vaginal østrogenring (Estring) – En myk plastikkring settes høyt oppe i skjeden. Denne frigjør østrogen over en periode på 90 dager. Du kan sette inn denne selv, eller få hjelp av legen.
 • Vaginale østrogentabletter (Vagifem) – En tablett som plasseres i skjeden ved hjelp av en applikator. De første to ukene gjøres dette hver dag, deretter to ganger i uken.
 • Hudplaster med østrogen – Et plaster du fester på huden, som varer opptil en uke om gangen. Vær klar over at denne formen for østrogen øker risikoen for både blodpropp og brystkreft litt.
 • Svelgetabletter – En pille hver dag. Disse pillene kan både være rene østrogenpiller, eller inneholde kombinasjoner av østrogen og progesteron. Tar du pillene over lengre tid økes risikoen for hjertesykdom, brystkreft, hjerneslag og blodpropp. 

For daglig vask av underlivet

Intimvask med deilig, myk konsistens, diskret duft av renhet og etterlater en frisk følelse.

Les mer

Dette kan du prøve selv:

 • Unngå hyppig vask i underlivet
  Vasker du deg for ofte nedentil, kan det forstyrre den naturlige pH-balansen. Bruk vann eller spesialprodukter som er laget spesielt for intimområdet.
 • Bruk lindrende og fuktighetsgivende pleie
  Det finnes flere ulike produkter som virker smørende og fuktighetsgivende, som du kan få tak i uten resept. Disse legemidlene hjelper med å gjøre slimhinnen tykkere, mer smidig og fuktig.
  Du kan også prøve østrogenbehandling lokalt i skjeden. Andre produkter er vagitorier og vaginalgel, som kan gi rask lindring av plager forbundet med tørr skjede. Disse virker kun symptomlindrende, som vil si at de ikke behandler selve årsaken til hvorfor du har tørr skjede.
 • Bruk glidemiddel ved samleie
  Dette hjelper ikke direkte mot tørrheten, men vil være med på å forebygge smerter og ubehag.
 • Ikke ha samleie hvis skjeden ikke er klar for det
  Det kan raskt bli en sår affære. Bruk tid til å bli ordentlig tent sammen med partneren din, slik at du er klar for samleiet. Har dere sex regelmessig vil kjertlene som smører slimhinnen bli stimulert, og du vil ikke oppleve å bli like tørr.

Det finnes mange kjerringråd der ute for tørre skjeder, som smøring med eddik og yoghurt. Ekspertene fraråder å prøve disse.

Hva kan legen gjøre?

Skulle tipsene over ikke fungere er det best å ringe legen. Skulstad forteller at legen kan konstatere diagnosen ved å inspisere skjeden ved hjelp av en gynekologisk undersøkelse.

– Legen vil ofte mikroskopere utfloden for å utelukke at tilstanden skyldes en infeksjon med en mikroorganisme. Det kan også være aktuelt å ta prøver fra skjeden til dyrkning eller PCR-undersøkelser, sier han.

Karlsen fra Apotek 1 mener det er særlig viktig å kontakte lege hvis du opplever å få blodig utflod eller blødning fra skjeden.

– Prøv først med reseptfri behandling, men skulle ikke dette fungere bør du ringe legen, sier hun.

3 ting å huske på dersom du opplever et tørt underliv:

 1. Du er ikke alene om å oppleve en tørr skjede. Det er mange muligheter for behandling
 2. Ikke ha samleie uten glidemiddel når skjeden er tørr.
 3. Både livsstil og medisinske behandlinger kan være årsaken til tørre skjede. Snakk med legen din før du går i gang med behandling.