Kategori:

Intimpleie

Kategori:

Intimpleie

Plages du med kviser i underlivet?

Det kan være flere grunner til at du plutselig har fått kviser i underlivet. Les hva ekspertene anbefaler deg å gjøre!

Dette kan være årsaken til kviser i underlivet.
Dette kan være årsaken til kviser i underlivet. Foto: iStock.

Det er ingen kvinner som synes det er spesielt festlig med et kviseutbrudd, og plages du med kviser i underlivet kan det både være vondt, plagsomt og viktig å finne ut årsaken. Den anerkjente hudlegen Michael Zangani, som jobber ved Volvat Medisinske Senter og driver bloggen Drzangani.no, mener det spesielt er én grunn til at kvinner plages med kviser i underlivet.

Hudlege Michael Zangani

Hudlege Michael Zanganis gir flere gode råd til kvinner som plages med kviser i underlivet.

– Den vanligste årsaken til kviser i underlivet hos kvinner er inngrodd hår etter barbering. Når håret vokser kan det vokse innover i det øverste laget i huden og dermed starte en betennelse prosess. Jo tettere hårvekst dets større sjanse for det, sier forklarer hudlegen

Zangani anbefaler kvinner som har en tendens til å få kviser i underlivet etter intimbarbering å gjennomføre en før- og etterbehandling. Mellom tre til fem dager før barbering kan du anvende en krem med mildt innhold av fruktsyrer (for eksempel Glykolsyre, melkesyre eller salisylsyre) eller enzymer (for eksempel fra papaya eller ananas).

– Disse vil bløtgjøre øverste laget i huden samt fjerne litt av det øverste laget i huden. Dette reduserer sjansen for at håret vokser innover i huden. Du tar pause dagen før barbering, og begynner igjen dagen etter barberingen og fortsetter i tre til fem dager til. Dersom dette ikke hjelper bør man vurdere hårfjerning med laser.

For daglig vask av underlivet

Intimvask med deilig, myk konsistens, diskret duft av renhet og etterlater en frisk følelse.

Les mer

Når bør du oppsøke lege?

En annen årsak til kviser i underlivet hos kvinner er hårsekkbetennelse. Det er altså en overfladisk infeksjon i hårsekken, som ser ut som kviser og kan klø, forklarer Zangani.

– Denne kan ofte behandles eller forebygges med antiseptisk løsning, for eksempel klorheksidin, som brukes til å fjerne bakterier. Hjelper ikke dette må du ta kontakt med legen.

Hudlege SIdsel Haug anbefaler å oppsøke fastlegen dersom du er usikker på årsaken til kviser i underlivet.

Det er forskjellige årsaker til kviser i underlivet hos kvinner og noen er mer ufarlige enn andre. Hudlege Sidsel Haug ved Volvat Medisinske senter anbefaler å oppsøke lege dersom du er usikker på årsaken til kvisene.

– Du kan gjerne starte hos fastlegen, som ofte har sett slike forandringer flere ganger. Hvis fastlegen er usikker vil vedkommende henvise videre til en hudlege. Hvordan slike forandringer behandles er avhengig av hva legen påviser, forklarer Haug.

Vonde kviser i underlivet

En mer alvorlig tilstand er dype kviser eller byller i underlivet. Zangani forklarer at dette skyldes en betennelse i hårsekken og svettekjertler som hovedsakelig ses i armhuler, lysken, genitalia og under brystene hos kvinner.

– Det danner seg ømme, betente knuter i disse områdene som kan sprekke og tømme seg for puss. Tilstanden er fire ganger vanligere hos kvinner enn menn. Ofte dannes det flere byller i samme området som kan «kommunisere» med hverandre, sier hudlegen.

Tilstanden er kronisk og gir ofte arrdannelse. Tilstanden behandles ofte med langvarig antibiotika, laser eller kirurgi.

– Her må man ta kontakt med lege så tidlig som mulig for å komme i gang med behandlingen, råder Zangani.

Kviser eller kjønnsvorter?

Har du oppdaget kviseliknende utvekster i underlivet, kan det trolig skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillomavirus (HPV).

– Hvis du blir smittet av et HPV-virus kan det gi kondylomer eller kjønnsvorter som det også kalles. De kan se forskjellige ut, enten som vorter eller flate kviseliknende utvekster sier Haug.

Ifølge Norsk Helseinformatikk finnes det flere typer HPV, og hos mer enn 90 prosent skyldes kondylomer typene 6 eller 11. Disse HPV-typene er ikke forbundet med celleforandringer eller kreft på livmorhalsen. Ifølge hudlegen kan også et annet virus gi det som kalles molluskler, som er små utvekster i huden.

– Både Mollusker og kondylomer er svært smittsomme. Hvis partner har fått påvist mollusker eller kondylomer, er den eneste muligheten for å ikke bli smittet å ikke ha seksuell kontakt så lenge partner har utbrudd, understreker Haug.

Husk:

  • Den vanligste årsaken er inngrodd hår etter barbering.
  • Kviser i underlivet kan skyldes betennelse i hårsekken.
  • Ta kontakt med lege dersom du er usikker på årsaken til kvisene.