Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Dette bør du gjøre om du plages med væskefylte blemmer

Er det greit å stikke hull på blemmer? Sjekk ekspertrådene.

Visste du at autoimmune sykdommer, som cøliaki, kan gi væskefylte blemmer i huden?
Foto: iStock

Det kan være plagsomt med væskefylte blemmer i huden. Men hva kommer det egentlig av, og hva kan man gjøre med problemet?

Caroline Strandhagen

Hudlege Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken.

​— Blemmer i huden skyldes en skade i det ytre hudlaget. Disse kan forårsakes av blant annet herpesvirus og brennkopper, sier hudlege Caroline Strandhagen.

Det finnes også sjeldne tilstander der leveren ikke fungerer så bra. Da kan det oppstår blemmer i huden når personen eksponeres for sollys. Dette kalles porfyri sykdom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk fører skader i hudens vev til at det samles væske i eller under det øverste hudlaget. Slike skader kan også komme av trykk og slag, skade på grunn av kulde eller varme og kjemisk påvirkning.

I tillegg kan reaksjoner og sykdommer i kroppens immunsystem føre til blemmer:

— I enkelte tilfeller kan ubehandlet cøliaki føre til blemmer i huden, dette utslettet kalles dermatitis herpetiformis. Det finnes også sjeldne blemmesykdommer som gjerne rammer eldre personer. Dette er tilstander hvor kroppen angriper seg selv, noe som fører til dannelse av blemmer i huden.

Når bør du oppsøke lege?

Bilde av Line Marie Orkla

Line Marie Krogsgård er Plusstids hudekspert.

Så hva bør du gjøre med væskefylte blemmer? Stikke hull, eller la blemmene være i fred? Enkeltstående blemmer, som gnagsår, bør du ikke gjøre noe med fordi det øker faren for infeksjon.

— Er det en smertefull blemme, kan du forsøke å stikke hull på den med en syltynn nål. Men sørg for at huden og nålen rengjøres med desinfiserende middel på forhånd, sier hudpleier Line Marie Krogsgård.

Blemmer i huden

  • Forårsakes av skade i huden, som trykk og slag, infeksjoner, skade på grunn av kulde eller varme, kjemisk påvirkning, eller reaksjoner og sykdommer i kroppens immunsystem.
  • Enkeltstående blemmer bør beholdes inntakt, ellers øker infeksjonsfaren. En smertefull blemme kan stikkes hull på, men sørg for god hygiene.
  • Oppsøke lege dersom utslettet er stort eller langsvarig. Brannskader med blemmedannelse bør alltid sjekkes av lege.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Oppsøk lege dersom du har langvarige problemer som ikke bedrer seg, om utslettet er stort eller om blemmene kommer av brannskader.

— Herpesviruset blir du aldri kvitt, men du kan bedre tilstanden med medisiner. Anfallene kan bremses ved å ta antivirale tabletter, enten ved å ta en tablett daglig eller å ta en liten kur med en gang du kjenner at symptomene kommer, forteller Strandhagen.

De andre blemmetilstandene kan behandles med antibiotika.

— Er årsaken cøliaki eller annen autoimmun sykdom, må selve sykdommen som fører til blemmedannelse behandles, avslutter hudlegen.

Husk:

  1. Ikke stikk hull på gnagsår.
  2. Bruk desinfiserende middel om du skal gjerne en blemme.
  3. Oppsøk lege dersom du ikke blir kvitt blemmene.