Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Tørre lepper? Her er gode råd

For ekspertene holder det ikke med leppepomade, leppene må også preppes for årstiden.

dame med tørre lepper
Det er vanskelig å la være å gjøre vondt verre når du har tørre lepper. Foto: iStock

15% avslag på hele nettbutikken

Plusstid + Eir = sant! Som medlem i Plusstid får du nå rabatt på den nye hudpleieserien Eir Scandinavia.

Rabattkoden er eirplusstid

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

– En av de mest vanlige årsakene til tørre lepper er dehydrering, sier Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege ved snapmed.no.

Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege ved Snapmed.no

For å unngå dette anbefaler han at du drikker to til tre liter vann hver dag. Men selv om du er flink og drikker over to liter vann hver dag, kan du likevel få tørre lepper. Ifølge Le bør du da finne ut om det dreier seg om det han kaller en indre eller ytre årsak:

– Eksempler på ytre årsaker kan være dehydrering, kulde, tørr luft, UV-stråler ved soleksponering, gjentatte traumer, for eksempel biting og pirking av lepper, eller andre stoffer som kan irritere leppene.

Det er flere årsaker til at leppene er mer sårbare enn resten av kroppen:

Leppene har mye tynnere hud, de har ikke porer og svettekjertler. Det betyr at leppene ikke kan produsere fett eller oljer, som kan smøre leppene på samme måte som huden gjør. Når det gjelder indre årsaker kan det handle om vitaminmangel, ulike sykdommer, medisinbruk og stress.

– Mangel på vitamin B kan forårsake tørre lepper. Dette gjelder både vitamin B2, B1 og B6. Det er verdt å notere at de fleste medisiner også kan gi både munntørrhet og tørre lepper, sier Le.

Han understreker at hvis du vet årsaken til at du får tørre lepper, så bør du gjøre det du kan for å unngå det.

– Dersom du mistenker at det kan være medisiner som kan være årsaken, bør du snakke med legen din for å finne en løsning. Det er ikke alltid du kan gjøre noe med årsaken til tørre lepper, som hvis det skyldes vær og vind, sier legen.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

Behandle tørre lepper

Birgitte Magnussen er økoforkjemper og  skribent. Hun gir skjønnhetstips på bloggen hun har i sitt eget navn.

Blogger Birgitte Magnussen er forfatter og ekspert på naturlig skjønnhet, ved siden av å være Content Manager for nettbutikken PureYou.no. Hun har gitt ut boken Renere liv, og hjelper nysgjerrige lesere med tips innen naturlig helse og skjønnhet på bloggen sin.

– Jeg sverger til en hundre prosent naturlig leppebalsam gjennom dagen, og påfører et ekstra tykt lag før jeg legger meg. Å skrubbe leppene en gang iblant kan også gjøre underverker, sier Birgitte Magnussen.

En leppeskrubb fjerner døde hudceller og setter i gang blodsirkulasjonen. Doktor Le bekrefter at leppeskrubb er et fint produkt, men du må vite hvordan du skal bruke det.

Det aller viktigste er å ikke skrubbe seg sår, for da gjør du vondt verre. Det er relativt trygt å bruke leppeskrubb to ganger i uken. I tillegg er det viktig å bruke leppemaske eller leppepomade etter at du har skrubbet.

Er leppepomade vanedannende?

På Magnussens blogg har hun en oppskrift på leppeskrubb som kun inneholder sukker, kaldpresset kokosolje og honning – alt økologisk.

– Jeg har eksperimentert med hjemmelaget hudpleie i en årrekke, og leppeskrubb er noe av det jeg ofte lager selv. Det er så enkelt, og du kan bruke ingredienser du allerede har i kjøkkenskapet, sier Magnussen.

Det er lett å føle seg avhengig av leppepomade. Vi blir vant til et merke, og føler nærmest en panikk hvis vi ikke finner leppepomaden, eller oppdager at den plutselig er brukt opp. Lege Le forklarer dette med at leppepomade gir økt vitalitet i leppene, noe som føles behagelig. Hvis vi så gjentar denne handlingen til det har blitt en rutine, vil det gi en følelse av avhengighet.

– Dette tror vi har en psykologisk forklaring. De kjemiske stoffene i leppepomaden inneholder ikke vanedannende stoffer, iallfall ikke etter hva som er lovlig å bruke i EU. Dersom dagen din blir helt «ødelagt» av å ikke bruke leppepomade, har du vanedannende trekk, forklarer han.

3 tips for myke lepper:

  • Bruk leppepomade, og helst en med solfaktor. Prøv deg frem for å finne den rette leppepomaden til dine lepper. Prøv gjerne en med bievoks.
  • Dekk leppene med skjerf når du er ute for å skjerme dem mot kulde og vind.
  • Bruk skrubb og leppemaske jevnlig.

Kilde: Chinh K. Le, medisinsk ansvarlig lege ved Snapmed.no