Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Tørre hender? Slik redder du dem fra vinterkulden

Synes du hendene blir tørrere om vinteren? Det er ikke bare noe du innbiller deg. Heldigvis har ekspertene råd som funker mot tørr hud.

dame med tørre hender har på vanter og lager hjerte mot sola
Pass på hendene i vinterkulda. Foto: iStock
Portrett av Rolah Osman Lønning

Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

Huden blir faktisk fortere tørr om vinteren, og tørre hender er spesielt vanlig på denne tida av året. Hendene er nemlig ekstra utsatt, både fordi vi vasker dem, og fordi de ikke alltid beskyttes godt nok mot kulda.

Men det er flere grunner til at huden tørker ut, klør og kanskje sprekker opp nå i den kalde årstida.

Kulde og tørr luft

– Det er hovedsakelig klimaavhengig. Med det kalde været blir både ute- og inneluften mindre fuktig, sier Rolah Osman Lønning.

Hun er kosmetisk lege og forfatter av boka Frisk hud. Senere i vår åpner hun klinikken RÛ i Stavanger.

Lønning forklarer at både oppvarmingen inne og de kalde temperaturene ute, bidrar til å tørke ut huden på hendene. Tørrere luft, betyr nemlig tørrere hud.

Drikker mindre vann

Portrett av Mojgan Abdeh

Mojgan Abdeh. Foto: Privat

Mojgan Abdeh er kirurgisk dermatologisk sykepleier ved Dr. Bondeviks privatklinikk. Hun er enig i at kulde og tørr luft er de absolutt viktigste årsakene til at vi får tørrere hud om vinteren.

– Det kan også være at vi drikker litt mindre vann om vinteren enn om sommeren. Når det er kaldt, drikker vi gjerne mer kaffe og te, som ikke hydrerer kroppen like godt.

Noen mer utsatt for tørre hender

Dersom du allerede har en tørr hudtype, er du ekstra utsatt. Da kan vinteren ofte føre til at du får ubehagelig tørr hud på hendene.

Lider du av eksem, kan kulde og tørr luft bidra til at problemet forverres. Det samme kan kontakt med kjemikalier eller spriting av hender, sier Abdeh.

Visse sykdommer, medisiner eller hudbehandlinger kan også gjøre deg mer utsatt.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

Hyppig håndvask forverrer

Hvis du vasker hendene dine ofte, kan også dette bidra til å tørke ut huden på hendene dine. Selv om god håndhygiene er viktig, kan det være lurt å være litt ekstra bevisst på at du ikke vasker hendene altfor ofte om vinteren.

Du trenger ikke å vaske hendene så ofte som mulig for å sikre god håndhygiene. Det er viktigere når du vasker dem enn hvor ofte du vasker dem: Etter dobesøk, før måltider eller tilbereding av mat og etter kontakt med smittekilder, som snørr og blod.

Best å forebygge

Selv om det går fint å tilføre fuktighet til huden etter at den har blitt tørr, er det aller best å forebygge. Har du en tendens til å få så tørr hud at den sprekker opp og blir vond, bør du ta grep så tidlig som mulig.

– Smør deg med en god håndkrem etter håndvask og før du skal ut, sier Lønning.

De fleste fuktighetskremer inneholder noe vann. Går du ut i minusgrader med nysmurte hender, kan vannet på hudoverflaten fryse og gjøre huden enda tørrere. Derfor bør du la kremen trekke litt inn i huden før du går ut døra.

Rekker du ikke det, bør du i alle fall bruke hansker når du går ut.

Beskytt hendene i kulda

Huden på hendene er ofte eksponert. For å beskytte dem mot vær, vind og kulde, bør du rett og slett dekke dem til.

– Bruk hansker eller votter når du er utendørs, sier Lønning.

Abdeh kunne ikke vært mer enig. Selv bruker hun hansker hver gang hun går ut i vinterhalvåret.

– Hansker er så viktig. Bruk gjerne noen hundrelapper ekstra og kjøp en ordentlig god ullhanske. Det vil være verdt investeringen, sier hun.

Når huden allerede er tørr

Har hendene allerede blitt veldig tørre, er det flere ting du kan gjøre for å behandle og pleie dem, forklarer Lønning.

– En håndskrubb og så en rik fuktighetskrem eller håndkrem vil ofte være nok, sier hun.

Hvis du har håndeksem eller lignende, kan du ha behov for reseptbelagte kremer og midler, for eksempel kortison, forklarer legen.

Velg en krem som gir næring

Hvor mye krem du trenger, avhenger blant annet av hvor tørr huden er og hva kremen inneholder. Abdeh sier du må ta nok til å dekke alle områdene du smører, men ikke så mye at hendene er blir klissete og ekle.

– En god fuktighetskrem skal trekke godt inn i huden med det samme. Den skal ikke bli liggende oppå huden, sier hun.

Det viktigste er å velge en god fuktighetskrem som gir godt med fuktighet og næring. Lønning anbefaler deg å se etter ingredienser som sheasmør, ceramider og panthenol når du velger håndkrem. Disse kremene er gjerne litt rikere og kan bidra til å beskytte hudbarrieren.

– Disse kremene kan av og til føles litt klissete, men du trenger ikke så store mengder, sier hun.

Velg fuktighetskrem, ikke fettkrem

Abdeh sier det er en misforståelse at kremene må være fet for å gi næring. Hun sier det er fuktighet huden skriker etter, ikke fett.

– Mange tror at de må bruke en skikkelig fet krem når de har tørr hud, enten det er i ansiktet eller på huden. Det er feil, sier hun.

– Det er en ond sirkel. Istedenfor at huden selv får produsere nok fuktighet, metter fettkremen huden. Derfor er det viktig å skille mellom fettkrem og fuktighetskrem, sier Abdeh.

Desperat? Sov med krem og hansker

Selv hvis hendene er så tørre at huden sprekker opp og blør, har du neppe lyst til å gå rundt med oljete eller fettete hender. Derfor kan det være lurt å spare den ekstra fete kremen til kvelds.

– Har du veldig tørre hender, kan du smøre hendene rikelig med krem før du legger deg og sove med hansker på, foreslår Lønning.

Abdeh foreslår at du bruker en rikere fuktighetskrem som en maske for hendene. Smør hendene med rikelig med krem og ta på hansker mens du lar kremen virke i en times tid, eventuelt over natta. Du kan også lage din egen fuktighetsmaske for hendene hjemme, for eksempel med avokado, sier hun.

Kort om tørre hender

  • Tørre hender er et vanlig vinterfenomen. Du er spesielt utsatt hvis du har tørr hud fra før eller lider av håndeksem.
  • Kald, tørr luft ute og oppvarmet, tørr luft inne bidrar til at huden ofte blir tørrere om vinteren.
  • Det er best å forebygge ved å smøre huden etter hver håndvask, før du går ut og før du legger deg.
  • Beskytt hendene med hansker eller votter når du er ute.
  • Er du ekstra plaget, kan du smøre hendene inn med ekstra mye fet krem før du legger deg og sove med hansker på.