Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Svett under armene? Slik unngår du svetteringer

Her er tipsene til deg som sliter med plagsom svette.

Svetteringer under armene kan være plagsomt. Mange vil svette mer når det er varm, men også en hektisk hverdag med mye stress kan føre til økt svetteproduksjon.
Mange vil svette mer om sommeren, men også en hektisk hverdag med mye stress kan føre til økt svetteproduksjon.

Svett under armene? Varme er en opplagt årsak til klam hud, men for noen kan svetteringer være et problem uavhengig av temperatur.

Caroline Strandhagen

Hudlege Caroline Strandhagen. Foto: Hudklinikken.

— Også sterk krydret mat, koffein, alkohol og stress kan føre til økt svetteproduksjon, sier hudlege Caroline Strandhagen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil mengden svette, og kanskje også hvordan svetten lukter, også påvirkes av sykdom, medisinbruk, hormonnivå og humør.

​Tilstanden som er preget av overdreven svette som ikke kommer av psykisk stress eller fysisk aktivitet kalles hyperhidrose.

— Dette er en relativt hyppig tilstand som gjerne rammer unge mennesker, opplyser hun.

De vanligste stedene hvor svetten kan piple er armhuler, håndflater, fotsåler og i ansiktet. Noen er også arvelig belastet med sterk svetting, dette gjelder særlig enkelte som er plaget med mye svetting i håndflatene og føttene.

Kle deg i sort og hvitt

Bilde av Line Marie Orkla

Line Marie Krogsgård er Plusstids hudekspert. Foto: Privat

Plages du med svetteringer under armene, er det lurt å unngå tettsittende og syntetiske klær. Vær også bevisst på hvilke farger du kler deg i:

— Svetteringer vises minst om du bruker sorte og hvite klær, råder hudlegen.

Hudpleier Line Marie Krogsgård anbefaler regelmessig kroppsvask for å forebygge sterk lukt. I tillegg bør du velge en antiperspirant som blokkerer svettekjertlene.

Svetting

  • Dersom du svetter unormalt mye eller lite, kan det en sjelden gang skyldes sykdom eller noe annet galt i kroppen, men den vanligste forklaringen er naturlige variasjoner i kroppstemperatur.
  • Svette som er forårsaket av stress og følelser, er vanligvis knyttet til ansikt, underarmer, hender og føtter. Mens svetting på grunn av økt temperatur er mer generell over hele kroppen.
  • Oppsøk lege om du plages med unormal svetteproduksjon. Legen kan ta blodprøver og urinprøve for å avklare om det skyldes underliggende medisinsk tilstand som høyt stoffskifte eller lavt blodsukker.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

— Velg gjerne en variant som inneholder aluminiumklorid. For den som sliter veldig med svetting, bør hudlege kobles på, sier hun.

Det er nemlig medisiner som kan hjelpe.

— Oxybutynin-tabletter kan fungere for noen. Dette er en tablett som er fin for personer som plages med overdreven svetting fra flere steder på kroppen. Du kan også få utført operasjon av nervene som igangsetter svetteproduksjonen, opplyser Strandhagen.

En annen god behandlingsmetode er å få injisert Botox i armhulene.

— Denne behandlingen fører til en blokkering av nervesignalene for svetteutskilling og har en effekt som varer fra 3-12 måneder, avslutter hudlegen.

3 tips mot svetting:

  1. Unngå tettsittende og syntetiske klær.
  2. Kle deg i sorte og hvite klær.
  3. Bruk antiperspirant med aluminiumklorid.