Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Slik pleier du solbrenthet

Hva føles vel bedre enn å få sol på gråblek vinterhud? Men det er lett å bli litt for ivrig etter å oppnå den ettertraktede brunfargen og bli solbrent. Hva gjør du hvis uhellet først er ute?

barn med solbrenthet
Når huden er blitt rød, er det bare én ting å gjøre: Ta på deg klær som dekker det solbrente området og kom deg i skyggen! Foto: iStock

Alle som har vært ordentlig gjennom en skikkelig runde med solbrenthet vet hvor vondt det gjør. Det er selvsagt grader av både solbrenthet og smerte, men riktig pleie kan lindre plagene.

– La meg aller først understreke at målet selvsagt må være å forebygge slik at du unngår å bli brent. Det er nemlig ingen behandling som reverserer skadene ved solbrenthet, forteller hudlege Mari Skylstad Kvernebo ved Aleris Medisinske Senter på Strømmen.

– Når skaden først har oppstått, er det kun snakk om å dempe ubehaget den solbrente huden gir, og behandlingen vil avhenge av hvor alvorlig forbrenningen og plagene er.

Solarium gir ingen beskyttelse mot solbrenthet

Skylstad Kvernebo forteller at vi får mange typer lys fra solen. UVA- og UVB-strålene er de som har sammenheng med solbrenthet.

Hudlege gir råd mot solbrenthet
Hudlege Mari Skylstad Kvernebo gir gode tips for å lindre solbrenthet.

– UVB-strålene bidrar til at kroppen danner mer av det beskyttende pigmentet melanin. UVA bruner bare det pigmentet vi allerede har i kroppen. I et solarium får vi kun UVA-stråler, så den brunfargen du får i et solarium bidrar ikke til å beskytte deg mot solbrenthet!

Les også: SLIK UNNGÅR DU D-VITAMINMANGEL

Slik lindrer du solbrenthet

Mange av oss er flinke med solkremen når vi er på stranda eller ligger på solsenga og aktivt ”jobber” med brunfargen. Verre er det når vi er i sola uten å være så bevisste på at den steker. Ifølge forskere hos kreftregisteret oppstår de fleste tilfeller av solbrent hud når vi for eksempel sitter på kafé eller jobber i hagen.

Kalde omslag på de solbrente partiene vil gjøre godt, og du kan ta betennelsesdempende ibuprofentabletterMari Skylstad Kvernebo, hudlege

Så hva gjør jeg når jeg først har blitt brent?

– Det avhenger av hvor alvorlig forbrenningen er. Hvis det ikke er altfor ille, finnes det en del reseptfrie midler som kan ha lindrende effekt, for eksempel aftersun-kremer eller produkter som inneholder sheasmør eller aloe vera. Kalde omslag på de solbrente partiene vil også gjøre godt, og du kan ta betennelsesdempende ibuprofentabletter. Hvis det er snakk om mer alvorlig solbrenthet med stort ubehag, blemmer, dehydrering og generell sykdomsfølelse, skal du oppsøke lege. Han eller hun kan foreskrive kortisonpreparater og betennelsesdempende tabletter, forklarer hudlegen.

10 fakta om solkrem

1. Er solkrem nok som solbeskyttelse?
Solkrem alene er ikke nok, du må også ta pauser fra sola eller beskytte huden med klær.
2. Er jeg tryggere jo høyere faktor jeg bruker?
Studier viser at de som bruker solfaktor 15 eller høyere minsker risikoen for føflekkreft. Bruk minst faktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land.
3. Hvor mye solkrem må jeg bruke?
De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp
4. Hvor ofte skal jeg smøre meg?
Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til innen en time, så varer beskyttelsen lenger. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang.
5. Kan barn og voksne bruke samme solkrem?
I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt.
6. Er kjemikaliene i solkrem skadelige?
Stoffene som brukes i solkremer i Norge er godt regulert og skal være trygge å bruke. Ta gjerne med solkrem hjemmefra hvis du skal til utlandet. Hvis du får allergisk reaksjon av en solkrem, bør du bytte til en annen krem.
7. Bør jeg bruke solkrem hele året?
Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter.
8. Får jeg vitamin D når jeg bruker solkrem?
Sola er en viktig kilde til vitamin D. Solkrem kan gjøre at kroppen produserer mindre av vitaminet, men selv ved normal bruk av solkrem om sommeren vil huden produsere nok vitamin D.
9. Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?
Solkrem skal være holdbar i minst ett år etter åpning. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.
10. Behøver jeg solkrem hvis det er kaldt eller overskyet?
Selv på en kjølig og overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du bli solbrent.
Kilde: Kreftforeningen

Vi vet jo at sola er en av våre viktigste D-vitaminkilder, men hudlegen sier at det ikke er noen grunn til å være sparsom med solkremen for å sikre D-vitaminopptaket i løpet av de korte sommermånedene.

Forskningen viser at du har normalt opptak av D-vitamin selv om du bruker solkrem i anbefalte mengder, så det er bare å være raus med innsmøringen!

Sinksalve gjør susen

Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård er hud- og kroppsterapeut, og syns vi skal kose oss i sola når varmen endelig kommer. Men også hun understreker viktigheten av å beskytte seg ordentlig.

Har du først blitt solbrent, er det viktig å beskytte den skadde huden fra mer soleksponeringLine Marie Krogsgård, Plusstid-ekspert

– Uansett hudtype: Alle trenger solkrem! Og det er viktig å venne huden gradvis til solen etter en lang vinter, sier hun.

– Har du først blitt solbrent, er det viktig å beskytte den skadde huden fra mer soleksponering. Dekk deg godt til og hold deg i skyggen. Vær også flink til å smøre huden med produkter som virker kjølende og tilfører fuktighet, for eksempel aloe vera.

Hudeksperten sverger også til god, gammeldags sinksalve for å lindre plagene ved solbrenthet.

Hudekspert Line-Marie-Krogsgård gir råd mot solbrenthet
Plusstid-ekspert Line Marie Krogsgård har sinksalve som en favoritt mot solbrenthet.

Sinksalven kan være litt seig og klinete, men legger seg som en fin film over huden og er sårhelende.  Den er superfin hvis du først har vært uheldig, sier Krogsgård.

Les også: MYTER OG FAKTA OM SOLING

Solbrenthet skader DNAet

Hudlege Skylstad Kvernebo ber oss om å være spesielt oppmerksom på å smøre de mest utsatte områdene med solkrem.

Solstrålene treffer oss ovenfra, og derfor er områder som panne, nese og kinn utsatt. Og ikke glem ørene som stikker ut. Kvinner som ofte bruker utringede topper, bør smøre godt med solkrem på brystet. Og pass på øyepartiet: Både huden og selve øyet kan bli skadd, av solstrålene, så solbriller med UV-beskyttelse er viktig.

Men er det egentlig så farlig om vi blir litt solbrente en gang i blant?

– Det som skjer når du blir solbrent, bortsett fra at huden blir rød og hoven, er at DNA-et i pigmentcellene kan bli skadd. Denne skaden påvirker hudens evne til å reparere seg selv. Det er derfor solbrenthet på sikt kan føre til hudkreft eller føflekkreft.

Er det farligere for barn å bli solbrent enn for voksne?

– I utgangspunktet skal alle unngå solbrenthet – enkelt og greit! En bieffekt av solbrenthet kan være dehydrering, og der er jo barn mer sårbare enn voksen. Barn under seks måneder skal du rett og slett holde unna solen. Husk også å ta pause fra solen midt på dagen når strålingen er på det sterkeste, og at rundt 30 prosent av solstrålene treffer deg også når du sitter i skyggen, avslutter hudlege Skylstad Kvernebo.

Les også: 10 TIPS TIL VELLYKKET SYDENFERIE MED BARNA

5 tips hvis du har blitt solbrent

  1. Gå bort fra sola med én gang du ser at huden har blitt rød.
  2. Kalde omslag eller en kjølig dusj kan lindre svie.
  3. Bruk kremer som inneholder kjølende ingredienser som aloe vera eller sheasmør.
  4. Milde, reseptfrie kortisonpreparater, f.eks. hydrokortisonkrem, demper betennelsesreaksjonen i huden. Ibuprofentabletter virker også betennelsesdempende og kan lindre smerter.
  5. Oppsøk lege hvis forbrenningen er alvorlig og du føler deg syk.

Kilder: Lommelegen.no og Line Marie Krogsgård

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer