Kategori:

Hudpleie

Kategori:

Hudpleie

Nupper på overarmene? Dette kan hjelpe

Nuppete hud på overarmer og lår er vanligere enn du kanskje tror. Vi fikk ekspertenes forklaring på hva de er og hvordan du kan bli kvitt dem.

Nupper på overarmen? Dette bør du gjøre.
Det er relativt vanlig å ha nupper på overarmene og lår. Foto: iStock

Ann Kristin Stokke. Foto: NTB

Har du kjent små nupper på huden, særlig på overarmene eller lårene? Det er du ikke alene om. Sjansene er gode for at dette er keratosis pilaris. Hudtilstanden er vanligere enn du kanskje tror.

– Denne meget vanlige tilstanden kalles karatosis pilaris. Den kan være kosmetisk skjemmende, men er helt ufarlig, sier Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef hos Skintific.

Hun forklarer at nuppene skyldes at et overskudd av keratin, såkalt forhornede celler, som tetter poren eller hårsekken.

Ser ut som gåsehud

Nuppene kan oppstå flere steder på kroppen, men er spesielt vanlig på utsiden av overarmene og på lårene, skriver Norsk helseinformatikk.

Portrett av Rolah Osman Lønning

Rolah Osman Lønning. Foto: Trond Oliversen

Rolah Osman Lønning er kosmetisk lege og forfatter av boka «Frisk hud». Senere i vår åpner hun klinikken RÛ i Stavanger. Hun forklarer keratosis pilaris som små klumper med keratin og døde hudceller.

Dette gjør nuppene verre

Noen opplever at nuppene blir røde. Det skjer hvis poren blir irritert.

– Det kan blant annet skje på grunn av feil behandling av nuppene, forklarer Stokke.

Keratosis pilaris kan også forverres hvis du utsetter huden for såkalte triggerfaktorer. Både tett tøy, kloring og kløing på området kan føre til flere og rødere nupper. Det kan også sterke vaskemidler eller skrubber.

Forbindes med tørr hud

– Årsaken til keratosis pilaris er ukjent, men den forekommer ofte sammen med tilstander med tørr hud, sier Stokke.

Lønning bekrefter at det ikke er funnet fullgode svar på hvorfor noen får keratosis pilaris. Likevel er tilstanden tydelig forbundet med tørr hud.

– Det forverres ofte når været blir kaldere og luften tørrere, legger hun til.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer

Relativt vanlig med nupper

Det er relativt vanlig å ha slike nupper på overarmene, spesielt blant barn og unge.

– Den kan dukke opp allerede før 10-årsalderen og få en oppblussing under puberteten. Mellom 50 og 80 prosent av barn og ungdommer har denne tilstanden, sier Stokke.

Hos mange forsvinner nuppene av seg selv, derfor synker tallene litt med alderen. Omtrent 40 prosent av voksne har keratosis pilaris.

Atopikere er mer utsatt

Både kvinner og menn kan få det. Stokke sier likevel at det er ting som tyder på at keratosis pilaris er noe vanligere for kvinner.

Andre faktorer kan også påvirke sjansene for at du får slike nupper på huden, forklarer Lønning.

– Det er vanligere hos dem som betegnes som atopikere, altså de som har eksem, pollenallergi eller generelt tørr og sensitiv hud, sier hun.

Kan gå over av seg selv

Selv om tilstanden ofte går over av seg selv etterhvert, gjør den ikke alltid det.

Dersom du ikke vokser det av deg, er det mulig å forbedre tilstanden, sier Stokke. Hun legger vekt på viktigheten av å unngå triggerfaktorene, altså trangt tøy, overdreven skrubbing, kloring og kløing.

– Ofte blir det bedre når været blir varmere og luftfuktigheten høyere, sier Lønning.

Slik behandler du nuppete overarmer

For å behandle keratosis pilaris, anbefaler Lønning en kombinasjon av eksfoliering og rikelig med fuktighet. Både fysisk og kjemisk eksfoliering kan få bukt med keratosis pilaris.

Fysisk eksfoliering betyr rett og slett at du skrubber huden, enten med en kroppskrubb med fine korn i, eller med en børste eller grov klut. Kjemisk eksfoliering gjøres med syrer, for eksempel AHA-syrer.

AHA står for alphahydroxy acid, og er en fellesbetegnelse for flere ulike syrer. Alle er naturlig framstilt av sukkeret i ulike planter, for eksempel sitron og mandel. Derfor kalles de ofte fruktsyrer. Glykolsyre og melkesyre regnes som de mest effektive AHA-syrene.

Anbefaler bad, skrubb og fukt

– Jeg anbefaler et bløtgjørende bad, hvis du har mulighet til det. Skrubb med en kroppsbørste eller grov klut først. Påfør deretter fuktighetskrem, sier Lønning.

– Når du ikke bader, vil en krem med fruktsyrer være behjelpelig med å løsne båndene mellom hudcellene og keratinansamlingene, altså nuppene.

Ikke overdriv skrubbingen

Stokke advarer mot å skrubbe for mye eller for hardt – eller med for sterke produkter. Det kan faktisk gjøre vondt verre.

– Du må være forsiktig når du peeler eller skrubber. Unngå også å klemme på disse nuppene, da blir de kun mer irriterte. Det samme gjelder for sterke produkter, som såpe, spritholdig hudvann og kraftige skrubber, sier hun.

Velg de riktige produktene

Stokke anbefaler at du bruker produkter som inneholder hydroksisyrer, som salisylsyre eller melkesyre, i tillegg til svovel og enzymer. Disse vil bidra til å løse opp tilstopningene i porene, forklarer hun.

– Rens av områdene med et salisylsyrebasert renseprodukt vil også motvirke tette porer og betente nupper, sier Stokke.

Salisylsyre er en såkalt betahydroksysyre, forkortet BHA. Disse syrene er fettløselige, i motsetning til de vannløselige AHA-syrene. Det betyr at de kan trenge inn i porene og løse opp i talgen der. I tillegg har salisylsyre en anti-inflammatorisk effekt, som betyr at den er fin å bruke på betente nupper.

Forebygg nye nupper

Hvis du vet du er utstatt for å få keratosis pilaris, anbefaler Lønning at du forebygger nye utbrudd. Det gjør du best med regelmessig eksfoliering og påføring av fuktighetskrem.

– Regelmessig bruk av en mild kroppsskrubb sammen med en skrubbeklut, vil kunne holde nuppene i sjakk, men unngå å skrubbe der huden er betent, legger Stokke til.

På betente nupper bør du heller bruke produkter som skal ligge på huden mens de fjerner døde celler. Hun foreslår en bodylotion med salisylsyre og masse fuktighet.

Kort oppsummert om nupper på overarmene

  • Tilstanden heter keratosis pilaris, og er svært vanlig hos både ungdom, kvinner og menn.
  • Mange unge vokser dette av seg, men rundt 40 prosent har fortsatt slike nupper i voksen alder.
  • Nuppene skyldes opphopning av keratin i porene eller hårsekkene.
  • Både forebygging og pleie av keratosis pilaris gjøres med eksfoliering og fuktighetskrem.
  • Unngå å forverre og irritere nuppene ved å holde deg unna triggerfaktorer som tett tøy, overivrig skrubbing, sterke såper eller spritholdig hudvann.