Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Tag:
ull
Skribent:
Kategori:

Hudpleie

Tag:
ull

Kløe og utslett av ullklær? Dette kan være årsaken

For noen er ikke ull innerst synonymt med varme, men med kløe og utslett. Hvorfor er det egentlig sånn?

Kvinne med smilende barn som har på ull.
Det er tykkelsen på ullfibrene som er viktig. For barn med sår hud kan ullfibre nesten føles som piggtråd. Foto: iStock

Har du noensinne sett hvordan et hårstrå ser ut i et mikroskop? Dette er nesten hvordan en ullfiber ville sett ut dersom du hadde lagt den under lupen. Litt som et tau, men med enda mer tekstur.

Hadde du tatt på deg forskerbriller og sammenlignet ulike ullfibre mens de er opptil 1000 ganger forstørret, ville du oppdaget det som er en av grunnene til at noen ullklær klør mens andre ikke gjør det. Det er tykkelsen på ullfibrene som er avgjørende, ifølge Margrethe Vikanes, som er CSR & Quality Manager i Pierre Robert Group.

– Det har blitt satt en internasjonal kløgrense på 27 mikron, de fleste vil klø dersom ullfibrene er grovere enn det. Norsk lammeull ligger på 28 mikron og oppover, noe som betyr at den er mer robust enn eksempelvis merinoull. Men det betyr også at den har lettere for å klø. Fin merinoull ligger på rundt 20 mikron og nedover, sier Vikanes.

Ny hudpleieserie

Dr. Greve pharma er en ny, norsk hudpleieserie med aktive ingredienser.

Les mer
Margrethe Vikanes, CSR & Quality Manager i Pierre Robert Group.

Mikron, hva for noe?

Hold tunga rett i munnen nå. Mikron er en internasjonal måleenhet som angir tykkelsen på ullfibre, målt i tusendels millimeter. Én mikron er 0001 mm. At ullfibrene i raggsokker er omtrent 28 mikron, og fibrene i merinoulltrøyer er cirka 19 mikron, betyr at det er ullfibrene i raggsokkene som er tykkest. Jo lavere tall, jo finere er ullfibrene.

Men. Tykkelsen på ullfibrene er ikke det eneste som avgjør om du, eller barnet ditt, synes at ull klør. Huden under ullplaggene har også noe å si.

– Huden vår er unik. Vi har alle forskjellige hudtyper, og hud med forskjellige behov. De som har sensitiv eller tørr hud, med atopisk eksem eller kontakteksem, kan ofte reagere på ull. Er huden sensitiv kan den lett bli irritert. Oppleves huden som tørr, kan det ofte begynne å klø, sier Plusstids hudekspert Line Marie Krogsgård.

Nesten som piggtråd

Ifølge en artikkel som LHL Astma og allergi har skrevet, kan noen klær irritere huden og provosere fram kløe og utslett. Dette gjelder kunststoffer som kan inneholde grove fibre eller fargestoffer som irriterer, men også ull er på listen. Det er fordi ull kan trekke til seg væske fra huden og gjøre tørr hud enda tørrere, i tillegg til at ullfibre kan skrape mot huden.

I en artikkel på Barnehage.no sammenligner en barnelege ullfiber med piggtråd, dersom du ser på ull i mikroskop. Forskjellen på tynn og tykk ull er størrelsen på piggene, og siden barnehud med atopisk eksem allerede er skjør, vil selv de minste piggene kunne gjøre skade.

Noen kan komme unna ved å heller bruke ull som er blandet med bambus og silke. De fleste tolererer også ull av finere fibre og i god kvalitet, som merino- og kasjmirull. Hos andre kan selv den fineste ull irritere og føre til utslett, sånn som sønnen til Plusstids hudekspert.

Bilde av Line Marie Orkla
Line Marie Krogsgård er Plusstids hudekspert.

Ikke ull innerst

Sønnen til Krogsgård slet tidligere med atopisk eksem, det som også kalles for barneeksem. Det gir  ofte små nupper og røde utslett på tørr hud. Hun har prøvd ut mange forskjellige ullsorter på sønnen sin uten hell, men eksperimenterte seg fram til noe annet som funket. Ikke ull innerst, men bomull innerst.

– Min anbefaling er å bruke hvit, hudvennlig, ubleket bomull innerst, og ull utenpå der igjen. Husk at hvis du kler på barnet en ullgenser, må du dobbeltsjekke at ullen ikke gnisser direkte mot halsen, da det kan klø der også, sier Krogsgård.

Hun kommer så med en siste oppfordring til deg som har en i husholdet som i all hovedsak kommuniserer med glede eller gråt, og ennå ikke klarer å si ifra selv.

– Jeg har lyst til å påpeke at det er viktig at foreldre følger med på barn som bruker ull, særlig hvis du har småbarn som ikke kan snakke, da er signalene de sender ekstra viktige!

Tips! Se etter løse og ledige bomullsplagg, til barn som har lett for å klø. Klær som er alt for tettsittende kan også føre til reaksjoner.

Husk dette

  1. Tykkelsen på ullfibre er avgjørende.
  2. Hudtype har også noe å si.
  3. Prøv merino- eller kasjmirull eller sats på bomull innerst hvis vanlig ull er et problem.